Så ska de stoppa vapenfiler på nätet

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 5 februari 2019

 

Rammzi Jawda studerar till 3d-tekniker vid Xenter i Botkyrka. Foto: Patrik Lark 

Den ideella organisationen Non-Violence tog nyligen ställning mot nedladdningsbara filer av vapen som kan tillverkas med en 3d-skrivare. En student vid Xenter fick uppdraget att designa CAD-filen som ska göra det svårare att lokalisera vapenfiler på nätet.

Den svenska ideella organisationen Non-Violence tog nyligen ställning i frågan om nedladdningsbara ritningar för 3d-utskrivna vapen. En fråga som det senaste året har fått stort utrymme i medier, inte minst i USA, där organisationen Defense Distributed kämpat för att få rätten att sprida vapenfiler.

Non-Violence nya projekt, som går under namnet The Non Violence Torrent, går ut på att sprida en nedladdningsbar fil av det kända konstverket ”Revolvern med knut” av Carl Fredrik Reuterswärd. Genom att medvetet döpa filen till ett liknande filnamn som de som sprider CAD-modeller av riktiga vapen, ska det bli svårare att lokalisera de riktiga filerna.

Student vid Xenter designade filen 

Rammzi Jawda, som studerar till 3d-tekniker på Xenter i Botkyrka, fick uppdraget att omvandla konstverket till en fungerande utskriftsbar CAD-fil.

– Det började med att jag fick 3d-filen av Animal (representerar Non-Violence). Filen innehöll defekter och reparerades i Netfabb, och för att minska behovet av supportmaterial delade jag revolvern i tre delar. På så sätt blev varje enskild del enklare att printa, berättar Rammzi och fortsätter: 

– Därefter körde jag några testutskrifter för att se om delarna såg bra ut. När jag var nöjd med alla delar limmades de ihop och sedan skickades den färdiga modellen till Animal. 

Rammzi har i dagsläget studerat sju månader till 3d-tekniker vid Xenter i Botkyrka. Intresset för 3d-utskrifter började som en hobby och utvecklades till en tanke omom ett potentiellt yrkesval. Men hur ser han på problematiken med möjligheten att skriva ut riktiga vapen?

– Det jag tänker på i första hand är att folk kommer att tro att 3d-skrivare är vapenskaparmaskiner, och att de som inte är insatta inte förstår att det finns flera olika nyanser av 3d-industrin. Det finns också en ganska stor risk att hela 3d-industrin framstår i dålig dager. Men allting kan ju missbrukas.

– Det här är nog dessutom inte det enklaste sättet att skaffa sig ett vapen på. Om man vet vem man ska köpa vapen ifrån så kan man nog skaffa sig ett vapen relativt enkelt till ett lägre pris, jämfört med om man inte har en 3d-skrivare, säger Rammzi.

Revolvern med knut skapades år 1980 av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, till minne av vännen John Lennon som sköts ihjäl utanför sin lägenhet i New York. Den har blivit en symbol för fred runtom i världen och står som skulptur på 30 olika platser.

Då släpptes filen

Projektet fick sin start efter att Tullverket och polisen varnat för 3d-printade vapen, samt beslagtagit utskrivna vapen under förra året. Sen den 31 januari har det varit möjligt att ladda ner filen.

– På Non-Violence vet vi att förebyggande arbete är det enda som skapar verklig förändring. Det vore naivt att tro att vi kan kontrollera eller stoppa delandet av data på nätet. Men med initiativet hoppas vi få upp frågan på agendan, säger Zena Fialdini som är Sverigechef på Non-Violence.

 

 

Om Non-Violence

En svensk ideell organisation som strävar efter att inspirera och uppmana unga människor att konflikter kan lösas utan våld. Arbetet utgår från barnkonventionen och är religiöst och politiskt oberoende. Läs mer om projektet här.

 

Tidigare artiklar inom ämnet:

3d-printat vapen – ett verkligt hot?

3d-utskrivna vapen på tapeten igen efter fynd i Malmö

CAD-filerna till 3d-printat vapen klara 

Kongressledamot tar strid mot printade vapen

 

 

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Seminarium: Ta 3D-printingen till nästa nivå

Hur kan 3D-printing, generativ design och 3D-skanning effektivisera allt från produktutveckling och produktion till montering och vardagliga utmaningar? Det står på programmet när 3D-Action 2.0 bjuder in till ett heldagsevent.
IMG_2699

AI med öppen källkod skapar CAD från text

Eftersom intresset för generativ artificiell intelligens (AI) fortsätter att öka, har AM-industrin bevittnat en tillväxt i text-till-CAD-plattformar. Dessa verktyg tillåter användare att skapa 3D-printbara CAD-filer från enkla textbeskrivningar, vilket gör additiv tillverkning mer allmänt tillgänglig.
Zoo-Text-to-CAD-users-interface.-Image-by-3D-Printing-Industry-1024x667-1

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM