Så ska de stoppa vapenfiler på nätet

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 5 februari 2019

 

Rammzi Jawda studerar till 3d-tekniker vid Xenter i Botkyrka. Foto: Patrik Lark 

Den ideella organisationen Non-Violence tog nyligen ställning mot nedladdningsbara filer av vapen som kan tillverkas med en 3d-skrivare. En student vid Xenter fick uppdraget att designa CAD-filen som ska göra det svårare att lokalisera vapenfiler på nätet.

Den svenska ideella organisationen Non-Violence tog nyligen ställning i frågan om nedladdningsbara ritningar för 3d-utskrivna vapen. En fråga som det senaste året har fått stort utrymme i medier, inte minst i USA, där organisationen Defense Distributed kämpat för att få rätten att sprida vapenfiler.

Non-Violence nya projekt, som går under namnet The Non Violence Torrent, går ut på att sprida en nedladdningsbar fil av det kända konstverket ”Revolvern med knut” av Carl Fredrik Reuterswärd. Genom att medvetet döpa filen till ett liknande filnamn som de som sprider CAD-modeller av riktiga vapen, ska det bli svårare att lokalisera de riktiga filerna.

Student vid Xenter designade filen 

Rammzi Jawda, som studerar till 3d-tekniker på Xenter i Botkyrka, fick uppdraget att omvandla konstverket till en fungerande utskriftsbar CAD-fil.

– Det började med att jag fick 3d-filen av Animal (representerar Non-Violence). Filen innehöll defekter och reparerades i Netfabb, och för att minska behovet av supportmaterial delade jag revolvern i tre delar. På så sätt blev varje enskild del enklare att printa, berättar Rammzi och fortsätter: 

– Därefter körde jag några testutskrifter för att se om delarna såg bra ut. När jag var nöjd med alla delar limmades de ihop och sedan skickades den färdiga modellen till Animal. 

Rammzi har i dagsläget studerat sju månader till 3d-tekniker vid Xenter i Botkyrka. Intresset för 3d-utskrifter började som en hobby och utvecklades till en tanke omom ett potentiellt yrkesval. Men hur ser han på problematiken med möjligheten att skriva ut riktiga vapen?

– Det jag tänker på i första hand är att folk kommer att tro att 3d-skrivare är vapenskaparmaskiner, och att de som inte är insatta inte förstår att det finns flera olika nyanser av 3d-industrin. Det finns också en ganska stor risk att hela 3d-industrin framstår i dålig dager. Men allting kan ju missbrukas.

– Det här är nog dessutom inte det enklaste sättet att skaffa sig ett vapen på. Om man vet vem man ska köpa vapen ifrån så kan man nog skaffa sig ett vapen relativt enkelt till ett lägre pris, jämfört med om man inte har en 3d-skrivare, säger Rammzi.

Revolvern med knut skapades år 1980 av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, till minne av vännen John Lennon som sköts ihjäl utanför sin lägenhet i New York. Den har blivit en symbol för fred runtom i världen och står som skulptur på 30 olika platser.

Då släpptes filen

Projektet fick sin start efter att Tullverket och polisen varnat för 3d-printade vapen, samt beslagtagit utskrivna vapen under förra året. Sen den 31 januari har det varit möjligt att ladda ner filen.

– På Non-Violence vet vi att förebyggande arbete är det enda som skapar verklig förändring. Det vore naivt att tro att vi kan kontrollera eller stoppa delandet av data på nätet. Men med initiativet hoppas vi få upp frågan på agendan, säger Zena Fialdini som är Sverigechef på Non-Violence.

 

 

Om Non-Violence

En svensk ideell organisation som strävar efter att inspirera och uppmana unga människor att konflikter kan lösas utan våld. Arbetet utgår från barnkonventionen och är religiöst och politiskt oberoende. Läs mer om projektet här.

 

Tidigare artiklar inom ämnet:

3d-printat vapen – ett verkligt hot?

3d-utskrivna vapen på tapeten igen efter fynd i Malmö

CAD-filerna till 3d-printat vapen klara 

Kongressledamot tar strid mot printade vapen

 

 

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE