Så ska de stoppa vapenfiler på nätet

 

Rammzi Jawda studerar till 3d-tekniker vid Xenter i Botkyrka. Foto: Patrik Lark 

Den ideella organisationen Non-Violence tog nyligen ställning mot nedladdningsbara filer av vapen som kan tillverkas med en 3d-skrivare. En student vid Xenter fick uppdraget att designa CAD-filen som ska göra det svårare att lokalisera vapenfiler på nätet.

Den svenska ideella organisationen Non-Violence tog nyligen ställning i frågan om nedladdningsbara ritningar för 3d-utskrivna vapen. En fråga som det senaste året har fått stort utrymme i medier, inte minst i USA, där organisationen Defense Distributed kämpat för att få rätten att sprida vapenfiler.

Non-Violence nya projekt, som går under namnet The Non Violence Torrent, går ut på att sprida en nedladdningsbar fil av det kända konstverket ”Revolvern med knut” av Carl Fredrik Reuterswärd. Genom att medvetet döpa filen till ett liknande filnamn som de som sprider CAD-modeller av riktiga vapen, ska det bli svårare att lokalisera de riktiga filerna.

Student vid Xenter designade filen 

Rammzi Jawda, som studerar till 3d-tekniker på Xenter i Botkyrka, fick uppdraget att omvandla konstverket till en fungerande utskriftsbar CAD-fil.

– Det började med att jag fick 3d-filen av Animal (representerar Non-Violence). Filen innehöll defekter och reparerades i Netfabb, och för att minska behovet av supportmaterial delade jag revolvern i tre delar. På så sätt blev varje enskild del enklare att printa, berättar Rammzi och fortsätter: 

– Därefter körde jag några testutskrifter för att se om delarna såg bra ut. När jag var nöjd med alla delar limmades de ihop och sedan skickades den färdiga modellen till Animal. 

Rammzi har i dagsläget studerat sju månader till 3d-tekniker vid Xenter i Botkyrka. Intresset för 3d-utskrifter började som en hobby och utvecklades till en tanke omom ett potentiellt yrkesval. Men hur ser han på problematiken med möjligheten att skriva ut riktiga vapen?

– Det jag tänker på i första hand är att folk kommer att tro att 3d-skrivare är vapenskaparmaskiner, och att de som inte är insatta inte förstår att det finns flera olika nyanser av 3d-industrin. Det finns också en ganska stor risk att hela 3d-industrin framstår i dålig dager. Men allting kan ju missbrukas.

– Det här är nog dessutom inte det enklaste sättet att skaffa sig ett vapen på. Om man vet vem man ska köpa vapen ifrån så kan man nog skaffa sig ett vapen relativt enkelt till ett lägre pris, jämfört med om man inte har en 3d-skrivare, säger Rammzi.

Revolvern med knut skapades år 1980 av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, till minne av vännen John Lennon som sköts ihjäl utanför sin lägenhet i New York. Den har blivit en symbol för fred runtom i världen och står som skulptur på 30 olika platser.

Då släpptes filen

Projektet fick sin start efter att Tullverket och polisen varnat för 3d-printade vapen, samt beslagtagit utskrivna vapen under förra året. Sen den 31 januari har det varit möjligt att ladda ner filen.

– På Non-Violence vet vi att förebyggande arbete är det enda som skapar verklig förändring. Det vore naivt att tro att vi kan kontrollera eller stoppa delandet av data på nätet. Men med initiativet hoppas vi få upp frågan på agendan, säger Zena Fialdini som är Sverigechef på Non-Violence.

 

 

Om Non-Violence

En svensk ideell organisation som strävar efter att inspirera och uppmana unga människor att konflikter kan lösas utan våld. Arbetet utgår från barnkonventionen och är religiöst och politiskt oberoende. Läs mer om projektet här.

 

Tidigare artiklar inom ämnet:

3d-printat vapen – ett verkligt hot?

3d-utskrivna vapen på tapeten igen efter fynd i Malmö

CAD-filerna till 3d-printat vapen klara 

Kongressledamot tar strid mot printade vapen

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Kopieringsjätte tar sig an 3d-utskrift

Företaget Xerox, tillverkare av kopieringsmaskiner, köper upp 3d-skrivarföretaget Vader Systems. Planen är att under de kommande tre åren få en allt större del av den omsättning som tillverkningsindustrin står för i dag. 

Publicerat av: 

Så kan svenska satsningar nå nya höjder

Alfred Nobel Science Park beviljas 3,7 miljoner kronor för att driva projektet ACES, Additive Coordination in East Central Sweden. Målet är att knyta samman de olika satsningarna inom additiv tillverkning. – Alla satsningar, var och en för sig, är för små för att kunna konkurrera internationellt, säger Mikael Melitshenko från Alfred Nobel Science Park. 

Publicerat av: 

Hybridskrivare kan bana väg för byggindustrin

EU-finansierat projekt presenterar en hybridskrivare för flyg- och byggindustrin. – Att minska kostnaderna, förbättra effektiviteten och produktionsflexibiliteten är kärnan för att förbättra Europas industriella konkurrenskraft, skriver projektpartnern Autodesk i ett pressmeddelande. 

Publicerat av: 

Så ska de stoppa vapenfiler på nätet

Nu tar den ideella organisationen Non-Violence ställning mot nedladdningsbara filer av vapen som kan tillverkas med en 3d-skrivare. En student vid Xenter fick uppdraget att bidra med CAD-fil av modernt konstverk.  

Publicerat av: 

Carbon utvidgar produktportföljen

Carbon lanserar sin nya 3d-skrivare L1 genom att sätta en 3d-utskriven amerikansk fotbollshjälm i fokus. Den nya skrivaren kan tillverka fem gånger så stora objekt som Carbons tidigare 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Fräsen står stark i dentalbranschen

När 3d-printing i dess additiva form har blivit något av en ”hype”, är det lätt att tro att den subtraktiva metoden hamnar i skymundan. Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, ser å andra sidan ett växande intresse för fräsmaskiner inom ett antal områden.

Publicerat av: 

Nu slipper vakterna bränna sina öron

Efter femhundra år av brända öron på grund av sommarvärmen, och vikten av två kilo tunga metallhjälmar som vilar på huvudet, står Vatikanens schweizergarde nu inför ljusare tider tack vare nya 3d-utskrivna hjälmar.

Publicerat av: 

CELLINK beviljas miljonbelopp

Den svenska bioskrivartillverkaren Cellink har tillsammans med sin partner ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, beviljats 10 miljoner kronor för Eu-projektet FUNC. 

Publicerat av: 

Tractus3D släpper ny PEEK-printer

Tractus3D lanserar en ny 3d-skrivare för PEEK-material. – T850P är perfekt för att producera starka och lätta föremål som tillverkats med PEEK, säger Maurits Blok, kommersiell chef på Tractus3D.

Publicerat av: 

SJ använder 3d-print för reservdelar

Nu kan du spana in 3d-printade prylar på SJs tåg. Företaget satsar nämligen stort på att tillverka reservdelar genom tekniken. – Vi kommer successivt att tillverka allt fler reservdelar med hjälp av 3d-printing, säger Anders Gustafsson, chef för stora projekt på SJs division Fordon.

Publicerat av: