måndag 12 april – vecka 15
Den ideella organisationen Non-Violence tog nyligen ställning mot nedladdningsbara filer av vapen som kan tillverkas med en 3d-skrivare. En student vid Xenter fick uppdraget att designa CAD-filen som ska göra det svårare att lokalisera vapenfiler på nätet.
Den svenska ideella organisationen Non-Violence tog nyligen ställning i frågan om nedladdningsbara ritningar för 3d-utskrivna vapen. En fråga som det senaste året har fått stort utrymme i medier, inte minst i USA, där organisationen Defense Distributed kämpat för att få rätten att sprida vapenfiler.
Non-Violence nya projekt, som går under namnet The Non Violence Torrent, går ut på att sprida en nedladdningsbar fil av det kända konstverket ”Revolvern med knut” av Carl Fredrik Reuterswärd. Genom att medvetet döpa filen till ett liknande filnamn som de som sprider CAD-modeller av riktiga vapen, ska det bli svårare att lokalisera de riktiga filerna.
Rammzi Jawda, som studerar till 3d-tekniker på Xenter i Botkyrka, fick uppdraget att omvandla konstverket till en fungerande utskriftsbar CAD-fil.
– Det började med att jag fick 3d-filen av Animal (representerar Non-Violence). Filen innehöll defekter och reparerades i Netfabb, och för att minska behovet av supportmaterial delade jag revolvern i tre delar. På så sätt blev varje enskild del enklare att printa, berättar Rammzi och fortsätter:
– Därefter körde jag några testutskrifter för att se om delarna såg bra ut. När jag var nöjd med alla delar limmades de ihop och sedan skickades den färdiga modellen till Animal.
Rammzi har i dagsläget studerat sju månader till 3d-tekniker vid Xenter i Botkyrka. Intresset för 3d-utskrifter började som en hobby och utvecklades till en tanke omom ett potentiellt yrkesval. Men hur ser han på problematiken med möjligheten att skriva ut riktiga vapen?
– Det jag tänker på i första hand är att folk kommer att tro att 3d-skrivare är vapenskaparmaskiner, och att de som inte är insatta inte förstår att det finns flera olika nyanser av 3d-industrin. Det finns också en ganska stor risk att hela 3d-industrin framstår i dålig dager. Men allting kan ju missbrukas.
– Det här är nog dessutom inte det enklaste sättet att skaffa sig ett vapen på. Om man vet vem man ska köpa vapen ifrån så kan man nog skaffa sig ett vapen relativt enkelt till ett lägre pris, jämfört med om man inte har en 3d-skrivare, säger Rammzi.
Revolvern med knut skapades år 1980 av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, till minne av vännen John Lennon som sköts ihjäl utanför sin lägenhet i New York. Den har blivit en symbol för fred runtom i världen och står som skulptur på 30 olika platser.
Projektet fick sin start efter att Tullverket och polisen varnat för 3d-printade vapen, samt beslagtagit utskrivna vapen under förra året. Sen den 31 januari har det varit möjligt att ladda ner filen.
– På Non-Violence vet vi att förebyggande arbete är det enda som skapar verklig förändring. Det vore naivt att tro att vi kan kontrollera eller stoppa delandet av data på nätet. Men med initiativet hoppas vi få upp frågan på agendan, säger Zena Fialdini som är Sverigechef på Non-Violence.
Om Non-Violence
En svensk ideell organisation som strävar efter att inspirera och uppmana unga människor att konflikter kan lösas utan våld. Arbetet utgår från barnkonventionen och är religiöst och politiskt oberoende. Läs mer om projektet här.
Tidigare artiklar inom ämnet:
3d-printat vapen – ett verkligt hot?
3d-utskrivna vapen på tapeten igen efter fynd i Malmö
CAD-filerna till 3d-printat vapen klara
Kongressledamot tar strid mot printade vapen
Hanna Jangenfeldt | hanna.jangenfeldt@agi.se| 5. februari, 2019
Biltillverkaren Ford har tillsammans med HP utvecklat en ny tillverkningsprocess för att ta tillvara på överblivet material från 3d-utskrifter. Det innebär att restpulver blir till plastpellets som i sin tur blir till nya bildelar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. april, 2021
Ett Gripenplan har för första gången flugit med en 3d-printad yttre reservdel. Testflygningen är en del i projektet Battlefield Damage Repair där syftet är att se hur additiv tillverkning kan användas för att reparera stridsflyg ute i fält.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 7. april, 2021
Industriföretaget Gränges, som tillverkar valsad aluminium, gör en satsning på metallpulver för additiv tillverkning. I höstas startades affärsenheten Gränges Powder Metallurgy och ambitionen är hög – att bli marknadsledande på aluminiumpulver.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. april, 2021
3d-skrivartillverkaren Wematter tar in totalt 40 miljoner kronor i nytt kapital, både genom en riktad nyemission och investeringar från befintliga ägare. Syftet är att kunna växa ytterligare.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 31. mars, 2021
Vid årsskiftet flyttade 3D Verkstan in i nya lokaler i Solna. På grund av den pågående pandemin har det inte blivit tillfälle att rulla ut den röda mattan, men nu bjuder företaget in till en virtuell tour av lokaler och showroom.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 29. mars, 2021
Stratasys släpper i april en serie 3d-skrivare med en helt ny teknik, SAF, Selective Absorption Fusion. Det är företagets första pulverbaserade skrivare, och de framhåller att maskinen klarar snabb produktion av stora volymer slutprodukter.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. mars, 2021
Postnord Strålfors och Sectra bjuder den 14 april in till ett webbinarium om hur sjukhus och vårdföretag kan få tillgång till 3d-printade ortopediska delar på ett smidigt och enkelt sätt. Webbinariet är kostnadsfritt.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. mars, 2021
Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. mars, 2021
Formnext är en av de största branschmässorna för additiv tillverkning. I höstas blev det en digital upplaga, men i år räknar arrangörerna med att kunna anordna både en fysisk mässa och en digital.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. mars, 2021
Värmländska Torsby kommun startar i samverkan med material- och teknikutvecklingscentret The Wood Region ett gymnasieprogram med inriktning på 3d-teknik. Det ska vara den första utbildningen i sitt slag.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 23. mars, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige