Så ska de stoppa vapenfiler på nätet

 

Rammzi Jawda studerar till 3d-tekniker vid Xenter i Botkyrka. Foto: Patrik Lark 

Den ideella organisationen Non-Violence tog nyligen ställning mot nedladdningsbara filer av vapen som kan tillverkas med en 3d-skrivare. En student vid Xenter fick uppdraget att designa CAD-filen som ska göra det svårare att lokalisera vapenfiler på nätet.

Den svenska ideella organisationen Non-Violence tog nyligen ställning i frågan om nedladdningsbara ritningar för 3d-utskrivna vapen. En fråga som det senaste året har fått stort utrymme i medier, inte minst i USA, där organisationen Defense Distributed kämpat för att få rätten att sprida vapenfiler.

Non-Violence nya projekt, som går under namnet The Non Violence Torrent, går ut på att sprida en nedladdningsbar fil av det kända konstverket ”Revolvern med knut” av Carl Fredrik Reuterswärd. Genom att medvetet döpa filen till ett liknande filnamn som de som sprider CAD-modeller av riktiga vapen, ska det bli svårare att lokalisera de riktiga filerna.

Student vid Xenter designade filen 

Rammzi Jawda, som studerar till 3d-tekniker på Xenter i Botkyrka, fick uppdraget att omvandla konstverket till en fungerande utskriftsbar CAD-fil.

– Det började med att jag fick 3d-filen av Animal (representerar Non-Violence). Filen innehöll defekter och reparerades i Netfabb, och för att minska behovet av supportmaterial delade jag revolvern i tre delar. På så sätt blev varje enskild del enklare att printa, berättar Rammzi och fortsätter: 

– Därefter körde jag några testutskrifter för att se om delarna såg bra ut. När jag var nöjd med alla delar limmades de ihop och sedan skickades den färdiga modellen till Animal. 

Rammzi har i dagsläget studerat sju månader till 3d-tekniker vid Xenter i Botkyrka. Intresset för 3d-utskrifter började som en hobby och utvecklades till en tanke omom ett potentiellt yrkesval. Men hur ser han på problematiken med möjligheten att skriva ut riktiga vapen?

– Det jag tänker på i första hand är att folk kommer att tro att 3d-skrivare är vapenskaparmaskiner, och att de som inte är insatta inte förstår att det finns flera olika nyanser av 3d-industrin. Det finns också en ganska stor risk att hela 3d-industrin framstår i dålig dager. Men allting kan ju missbrukas.

– Det här är nog dessutom inte det enklaste sättet att skaffa sig ett vapen på. Om man vet vem man ska köpa vapen ifrån så kan man nog skaffa sig ett vapen relativt enkelt till ett lägre pris, jämfört med om man inte har en 3d-skrivare, säger Rammzi.

Revolvern med knut skapades år 1980 av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, till minne av vännen John Lennon som sköts ihjäl utanför sin lägenhet i New York. Den har blivit en symbol för fred runtom i världen och står som skulptur på 30 olika platser.

Då släpptes filen

Projektet fick sin start efter att Tullverket och polisen varnat för 3d-printade vapen, samt beslagtagit utskrivna vapen under förra året. Sen den 31 januari har det varit möjligt att ladda ner filen.

– På Non-Violence vet vi att förebyggande arbete är det enda som skapar verklig förändring. Det vore naivt att tro att vi kan kontrollera eller stoppa delandet av data på nätet. Men med initiativet hoppas vi få upp frågan på agendan, säger Zena Fialdini som är Sverigechef på Non-Violence.

 

 

Om Non-Violence

En svensk ideell organisation som strävar efter att inspirera och uppmana unga människor att konflikter kan lösas utan våld. Arbetet utgår från barnkonventionen och är religiöst och politiskt oberoende. Läs mer om projektet här.

 

Tidigare artiklar inom ämnet:

3d-printat vapen – ett verkligt hot?

3d-utskrivna vapen på tapeten igen efter fynd i Malmö

CAD-filerna till 3d-printat vapen klara 

Kongressledamot tar strid mot printade vapen

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: