Kopieringsjätte tar sig an 3d-utskrift

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 12 februari 2019
Vader Systems.

Företaget Xerox, tillverkare av kopieringsmaskiner, köper upp 3d-skrivarföretaget Vader Systems. Planen är att under de kommande tre åren få en allt större del av den omsättning som tillverkningsindustrin står för i dag. 

John Visentin, vd på Xerox.

Xerox, främst kända som tillverkare kopieringsmaskiner, vill nu slå sig in på marknaden för 3d-utskrifter av metall. Något som skrevs fram nyligen i företagets strategi för de kommande tre åren. Till skillnad från liknande storföretag som HP och Xaar har Xerox de senaste åren inte visat ett lika stort intresse för att ge sig in i tillverkning med 3d-printing – fram tills nu. Som ett första steg har Xerox köpt upp 3d-skrivartillverkaren och start-up företaget Vader Systems.

Det var under år 2017 som Vader Systems dök upp som en ny aktör på metallsidan. Sedan dess har de utvecklat 3d-skrivare med sin MagnetoJet-teknik, som bygger på att flytande metall styrs i en viss riktning med hjälp av magnetism. Det är en teknik som liknar inkjet-tekniken, men där den flytande metallen motsvarar den flytande tryckfärgen.

I Xerox planer ingår det, förutom metallutskrifter, att erbjuda hårdvara och material för 3d-utskrifter i plast. Företaget har planer på att deras plast- och metallprodukter ska kommersialiseras under 2019. Och med en förväntad årlig tillväxthastighet på 25 procent under de kommande tre åren, förväntar sig Xerox att deras nya 3d-område kommer att sluka en stor del av tillverkningsmarknaden omsättning på åtta miljarder amerikanska dollar. 

– Med en historia om att utforma genombrottstekniker är Xerox ”skapta för att tänka”. Vi tar ett disciplinerat grepp för att skapa nästa generations innovativa tekniker och intelligenta arbetslösningar för att möta våra kunders utvecklingsbehov, säger John Visentin, vice ordförande och vd på Xerox.

Källa: 3dprintingmedia.network

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage