Så frigör du kreativitet

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 14 februari 2019
Tobias Degsell.

Tobias Degsell har ritat en mängd ord på Nobelmuseets golv i Stockholm. Under årets upplaga av Sign&Print-mässan i Stockholm talade han både om tanken bakom dessa ord, men också om hur vi ska arbeta för att frigöra vår kreativitet.

– Alla kan väl tänka utanför boxen och alla kan väl tänka annorlunda. Det är inte det som skapar kreativitet, säger Tobias Degsell. 

Men hur frigör människor sin kreativitet? Enligt Tobias krävs det bland annat en hel del envishet för att kunna genomföra något komplicerat. Det är också viktigt att ha en vision, rätt kompetens, hårt arbete, en tydlig kommunikation och att vara respektlös. 

– Respektlös är mitt favoritord. Vi måste bli respektlösa. Det är ett negativt laddat ord, och vi ska inte vara respektlösa mot andra människor – men mot andra människors idéer. 

Nobelpristagare som inspiration

I tankarna kring kreativitet har Tobias studerat och inspirerats av ett flertal tidigare Nobelpristagare. Det har visat sig att en hel del av dessa pristagare arbetar i grupper om 2–3 personer. Här handlar det inte om att sätta samman de smartaste personerna i en grupp  utan om olika personer som bidrar med olika perspektiv.

– För att frigöra kreativitet är det viktigt att vi inte arbetar med personer som liknar oss själva. Det är detta mångfald handlar om. Samarbete handlar också om att lita på varandra. Jag tror inte att människor kommer att kunna lita på 2000 personer, utan vi behöver mindre grupperingar, säger Tobias.

En plats som Tobias besökt många gånger är Googles huvudkontor. Det är ett kontor som de flesta kopplar samman med en häftig facilitet och, inte minst, att alla anställda serveras tårta varje fredag. 

– Men det handlar inte om de färgglada cykelställen. Och tårtan är faktiskt inte så god. Google struntar i om du är tjej eller kille eller icke-binär. För de vet att om du är där så är du begåvad och att ena gången är det en junior som kläcker en idé och nästa gång är det en senior. 

Det är just det som Tobias vill poängtera. Att mångfalden är det som frigör vår kreativitet.

– Vad är det då som gör att Sverige är så framgångsrikt? frågar Tobias Degsell och hänvisar till en bild över Stockholms stad.  

– Det är broarna som knyter samman öarna. 

 

Om Tobias Degsell

Under många år arbetade Tobias som curator på Nobelmuseet i Stockholm och han har många exempel på hur den fria tanken lett till banbrytande upptäckter. Han har föreläst för stora företag som Apple, Samsung, Agfa, men också för universitet som till exempel Peking University, University of Zürich, IIT Delhi, och för organisationer som World Economic Forum samt en förening för särbegåvade barn.

Senaste nytt

Magnetism kan minska fel vid 3D-utskrift

Säkerhetskritiska komponenter för flyg och Formel 1-bilar kan en dag 3D-printas med en ny teknik, utvecklad av forskare vid UCL och University of Greenwich, som avsevärt minskar brister i tillverkningsprocessen.
magnetisum-4821412_1280

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212