Världens största 3d-printade raketmotor

orbex rymdraket 3d-printing

Prototypen av rymdraketen Prime, som har världens största 3d-printade raketmotor, visades upp under Orbex öppning av deras nya lokal. Foto: Orbex

Det skotska rymdföretaget Orbex visade nyligen upp en prototyp av tvåstegsraketen Prime. Raketen har världens största 3d-printade raketmotor och ska leverera satelliter till jordens omloppsbana. 

Det är ingen nyhet att 3d-print är en användbar och omtalad tillverkningsteknik inom rymdindustrin. Nyligen visade skottarna prov på detta, när företaget Orbex öppnade dörrarna till en ny facilitet. Lokalen som ligger i det skotska höglandet, ska vara centrum för företagets utveckling av nya raketer. Under öppningen fick branschfolk möjlighet att titta närmare på företagets senaste innovation, tvåstegsraketen Prime. Det som gör den speciell är bland annat att den enligt Orbex har världens största 3d-printade raketmotor

Motorn är tillverkad av en lättviktig kolfiber (aluminium och kolfiber). Enligt Orbex innebär detta en 30 procent lättare och 20 procent mer effektiv raket, i jämförande med liknande produkter inom segmentet. I vanliga fall används svetsning som ett sätt för att koppla samman raketmotorns olika delar. Med 3d-printing kan man dock undvika dessa ”svaga områden”, som är extra utsatta under extrema temperaturer och tryckfluktuationer.

Motorn är designad för att drivas av biopropan – ett bränsle framställt av biologiska råvaror. Enligt förtaget släpper biopropan ut 90 procent mindre koldioxid, till skillnad från motorer som drivs av fossila bränslen. För att 3d-printa raketmotorn tog företaget hjälp av tyska 3d-skrivartillverkaren SLM Solutions.

Ska leverera satelliter

Raketens huvudsakliga uppgift kommer att vara att leverera små satelliter ut i jordens omloppsbana.

– Sedan det offentliga tillkännagivandet i juli 2018 om att vi hade blivit utrustade för att starta från Sutherlands rymdport, har Orbex varit befunnit sig under en otrolig resa. I stor utsträckning bakom kulisserna, säger Chris Larmour, vd Orbex och utvecklar: 

– Detta förändras i dag, då vi offentligt avslöjar företagets tekniska och kommersiella framsteg. Vi har inte bara en fullständig konstruktionsprototyp av den kompletta steg två i Prime raketen, utan också en växande lista över kunder som hoppas vara bland de första som lanserar satelliter från Skottland. 

Orbex har fått godkänt från Storbritanniens rymdmyndighet att göra uppskjutningar vid en bas i Sutherland på skotska höglandet. Foto: Orbex

Orbex har fått godkänt från Storbritanniens rymdmyndighet att göra uppskjutningar vid en bas i Sutherland på skotska höglandet. Foto: Orbex

Uppskjutningen av Prime är planerad till 2021 från en ny uppskjutningsramp i  Sutherland, norra Skottland. Först kommer raketen att bära mig sig utrustning för testomgångar, och därefter ska den hjälpa schweiziska Astrocast SA att sprida ut 64 nanosatelliter för Internet of Things.

– Vi ser fram emot nästa steg i vår utveckling från vårt nya hem i Skottland, avslutar Chris Larmour. 


Videokälla: Sky News

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: