Världens största 3d-printade raketmotor

orbex rymdraket 3d-printing

Prototypen av rymdraketen Prime, som har världens största 3d-printade raketmotor, visades upp under Orbex öppning av deras nya lokal. Foto: Orbex

Det skotska rymdföretaget Orbex visade nyligen upp en prototyp av tvåstegsraketen Prime. Raketen har världens största 3d-printade raketmotor och ska leverera satelliter till jordens omloppsbana. 

Det är ingen nyhet att 3d-print är en användbar och omtalad tillverkningsteknik inom rymdindustrin. Nyligen visade skottarna prov på detta, när företaget Orbex öppnade dörrarna till en ny facilitet. Lokalen som ligger i det skotska höglandet, ska vara centrum för företagets utveckling av nya raketer. Under öppningen fick branschfolk möjlighet att titta närmare på företagets senaste innovation, tvåstegsraketen Prime. Det som gör den speciell är bland annat att den enligt Orbex har världens största 3d-printade raketmotor

Motorn är tillverkad av en lättviktig kolfiber (aluminium och kolfiber). Enligt Orbex innebär detta en 30 procent lättare och 20 procent mer effektiv raket, i jämförande med liknande produkter inom segmentet. I vanliga fall används svetsning som ett sätt för att koppla samman raketmotorns olika delar. Med 3d-printing kan man dock undvika dessa ”svaga områden”, som är extra utsatta under extrema temperaturer och tryckfluktuationer.

Motorn är designad för att drivas av biopropan – ett bränsle framställt av biologiska råvaror. Enligt förtaget släpper biopropan ut 90 procent mindre koldioxid, till skillnad från motorer som drivs av fossila bränslen. För att 3d-printa raketmotorn tog företaget hjälp av tyska 3d-skrivartillverkaren SLM Solutions.

Ska leverera satelliter

Raketens huvudsakliga uppgift kommer att vara att leverera små satelliter ut i jordens omloppsbana.

– Sedan det offentliga tillkännagivandet i juli 2018 om att vi hade blivit utrustade för att starta från Sutherlands rymdport, har Orbex varit befunnit sig under en otrolig resa. I stor utsträckning bakom kulisserna, säger Chris Larmour, vd Orbex och utvecklar: 

– Detta förändras i dag, då vi offentligt avslöjar företagets tekniska och kommersiella framsteg. Vi har inte bara en fullständig konstruktionsprototyp av den kompletta steg två i Prime raketen, utan också en växande lista över kunder som hoppas vara bland de första som lanserar satelliter från Skottland. 

Orbex har fått godkänt från Storbritanniens rymdmyndighet att göra uppskjutningar vid en bas i Sutherland på skotska höglandet. Foto: Orbex

Orbex har fått godkänt från Storbritanniens rymdmyndighet att göra uppskjutningar vid en bas i Sutherland på skotska höglandet. Foto: Orbex

Uppskjutningen av Prime är planerad till 2021 från en ny uppskjutningsramp i  Sutherland, norra Skottland. Först kommer raketen att bära mig sig utrustning för testomgångar, och därefter ska den hjälpa schweiziska Astrocast SA att sprida ut 64 nanosatelliter för Internet of Things.

– Vi ser fram emot nästa steg i vår utveckling från vårt nya hem i Skottland, avslutar Chris Larmour. 


Videokälla: Sky News

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


USA:s flotta använder 3d-skrivare

Den amerikanska armén och flottan använder sig av additiv tillverkning för att få fart på verksamheten. Under 28 månader kommer USS hangarfartyg, George HW Bush CVN 77, att uppgraderas med både konventionella och 3d-utskrivna delar. 

Publicerat av: 

3d-print i Oscarsbelönad film

Det är inte många som kan ha undgått den berömda Oscarsgalan, där det gångna årets bästa prestationer inom film prisas. När galan gick av stapeln den 24 februari kan det ha varit extra många 3d-entusiaster som höll tummarna för en viss nominerad film.

Publicerat av: 

Massivit lanserar ny jätte

3d-skrivartillverkaren av storformatsskrivare Massivit lanserar en ny skrivare. Massivit 1800 Pro är en uppgraderad version av deras tidigare Massivit 1800.

Publicerat av: 

Företag kan dra nytta av 3d-printingspecialister

Yrkeshögskolan i Eslöv har sedan 2016 utbildat två omgångar 3d-printingspecialister där huvuddelen av de examinerade eleverna har fått antingen förändrade eller helt nya arbetsuppgifter som ligger i linje med utbildningens syfte. Nu pågår antagningen för en ny omgång nya specialister.

Publicerat av: 

Skräp blir till verktyg i rymden

Astronauterna ombord på International Space Station, ISS, har fått ta emot en 3d-skrivare som gör det möjligt för dem att skapa eget verktyg från sina egna återvunna plastobjekt.

Publicerat av: 

Klartecken för ansökan om 3d-skrivare

GE Additive öppnar ansökan för grundskolor och gymnasieskolor för möjligheten att få en gratis 3d-skrivare. – Vi vill bygga en talangrörelse som förstår 3d-design och utskrift när de går in på arbetsmarknaden, säger Jason Oliver, vd på GE Additive.

Publicerat av: