Världens största 3d-printade raketmotor

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 19 februari 2019
orbex rymdraket 3d-printing
Prototypen av rymdraketen Prime, som har världens största 3d-printade raketmotor, visades upp under Orbex öppning av deras nya lokal. Foto: Orbex

Det skotska rymdföretaget Orbex visade nyligen upp en prototyp av tvåstegsraketen Prime. Raketen har världens största 3d-printade raketmotor och ska leverera satelliter till jordens omloppsbana. 

Det är ingen nyhet att 3d-print är en användbar och omtalad tillverkningsteknik inom rymdindustrin. Nyligen visade skottarna prov på detta, när företaget Orbex öppnade dörrarna till en ny facilitet. Lokalen som ligger i det skotska höglandet, ska vara centrum för företagets utveckling av nya raketer. Under öppningen fick branschfolk möjlighet att titta närmare på företagets senaste innovation, tvåstegsraketen Prime. Det som gör den speciell är bland annat att den enligt Orbex har världens största 3d-printade raketmotor

Motorn är tillverkad av en lättviktig kolfiber (aluminium och kolfiber). Enligt Orbex innebär detta en 30 procent lättare och 20 procent mer effektiv raket, i jämförande med liknande produkter inom segmentet. I vanliga fall används svetsning som ett sätt för att koppla samman raketmotorns olika delar. Med 3d-printing kan man dock undvika dessa ”svaga områden”, som är extra utsatta under extrema temperaturer och tryckfluktuationer.

Motorn är designad för att drivas av biopropan – ett bränsle framställt av biologiska råvaror. Enligt förtaget släpper biopropan ut 90 procent mindre koldioxid, till skillnad från motorer som drivs av fossila bränslen. För att 3d-printa raketmotorn tog företaget hjälp av tyska 3d-skrivartillverkaren SLM Solutions.

Ska leverera satelliter

Raketens huvudsakliga uppgift kommer att vara att leverera små satelliter ut i jordens omloppsbana.

– Sedan det offentliga tillkännagivandet i juli 2018 om att vi hade blivit utrustade för att starta från Sutherlands rymdport, har Orbex varit befunnit sig under en otrolig resa. I stor utsträckning bakom kulisserna, säger Chris Larmour, vd Orbex och utvecklar: 

– Detta förändras i dag, då vi offentligt avslöjar företagets tekniska och kommersiella framsteg. Vi har inte bara en fullständig konstruktionsprototyp av den kompletta steg två i Prime raketen, utan också en växande lista över kunder som hoppas vara bland de första som lanserar satelliter från Skottland. 

Orbex har fått godkänt från Storbritanniens rymdmyndighet att göra uppskjutningar vid en bas i Sutherland på skotska höglandet. Foto: Orbex
Orbex har fått godkänt från Storbritanniens rymdmyndighet att göra uppskjutningar vid en bas i Sutherland på skotska höglandet. Foto: Orbex

Uppskjutningen av Prime är planerad till 2021 från en ny uppskjutningsramp i  Sutherland, norra Skottland. Först kommer raketen att bära mig sig utrustning för testomgångar, och därefter ska den hjälpa schweiziska Astrocast SA att sprida ut 64 nanosatelliter för Internet of Things.

– Vi ser fram emot nästa steg i vår utveckling från vårt nya hem i Skottland, avslutar Chris Larmour. 


Videokälla: Sky News

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage