Världens största 3d-printade raketmotor

orbex rymdraket 3d-printing

Prototypen av rymdraketen Prime, som har världens största 3d-printade raketmotor, visades upp under Orbex öppning av deras nya lokal. Foto: Orbex

Det skotska rymdföretaget Orbex visade nyligen upp en prototyp av tvåstegsraketen Prime. Raketen har världens största 3d-printade raketmotor och ska leverera satelliter till jordens omloppsbana. 

Det är ingen nyhet att 3d-print är en användbar och omtalad tillverkningsteknik inom rymdindustrin. Nyligen visade skottarna prov på detta, när företaget Orbex öppnade dörrarna till en ny facilitet. Lokalen som ligger i det skotska höglandet, ska vara centrum för företagets utveckling av nya raketer. Under öppningen fick branschfolk möjlighet att titta närmare på företagets senaste innovation, tvåstegsraketen Prime. Det som gör den speciell är bland annat att den enligt Orbex har världens största 3d-printade raketmotor

Motorn är tillverkad av en lättviktig kolfiber (aluminium och kolfiber). Enligt Orbex innebär detta en 30 procent lättare och 20 procent mer effektiv raket, i jämförande med liknande produkter inom segmentet. I vanliga fall används svetsning som ett sätt för att koppla samman raketmotorns olika delar. Med 3d-printing kan man dock undvika dessa “svaga områden”, som är extra utsatta under extrema temperaturer och tryckfluktuationer.

Motorn är designad för att drivas av biopropan – ett bränsle framställt av biologiska råvaror. Enligt förtaget släpper biopropan ut 90 procent mindre koldioxid, till skillnad från motorer som drivs av fossila bränslen. För att 3d-printa raketmotorn tog företaget hjälp av tyska 3d-skrivartillverkaren SLM Solutions.

Ska leverera satelliter

Raketens huvudsakliga uppgift kommer att vara att leverera små satelliter ut i jordens omloppsbana.

– Sedan det offentliga tillkännagivandet i juli 2018 om att vi hade blivit utrustade för att starta från Sutherlands rymdport, har Orbex varit befunnit sig under en otrolig resa. I stor utsträckning bakom kulisserna, säger Chris Larmour, vd Orbex och utvecklar: 

– Detta förändras i dag, då vi offentligt avslöjar företagets tekniska och kommersiella framsteg. Vi har inte bara en fullständig konstruktionsprototyp av den kompletta steg två i Prime raketen, utan också en växande lista över kunder som hoppas vara bland de första som lanserar satelliter från Skottland. 

Orbex har fått godkänt från Storbritanniens rymdmyndighet att göra uppskjutningar vid en bas i Sutherland på skotska höglandet. Foto: Orbex

Orbex har fått godkänt från Storbritanniens rymdmyndighet att göra uppskjutningar vid en bas i Sutherland på skotska höglandet. Foto: Orbex

Uppskjutningen av Prime är planerad till 2021 från en ny uppskjutningsramp i  Sutherland, norra Skottland. Först kommer raketen att bära mig sig utrustning för testomgångar, och därefter ska den hjälpa schweiziska Astrocast SA att sprida ut 64 nanosatelliter för Internet of Things.

– Vi ser fram emot nästa steg i vår utveckling från vårt nya hem i Skottland, avslutar Chris Larmour. 


Videokälla: Sky News

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sandbacka Science Park sprider kunskap digitalt

Under Innovation Week X håller Sandbacka Science Park i Sandviken ett webbinarium om additiv tillverkning. Fokus kommer ligga på hur tekniken kan förena den digitala och fysiska värdekedjan och efterbehandling av additiva komponenter.

Publicerat av: 

Protech breddar i produktportföljen

Makerbot lanserar nya 3d-skrivare i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. De släpper samtidigt en rad material anpassade för industrin. Företagets svenska leverantör Protech ska börja leverera produkterna i början av juli.

Publicerat av: 

Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: