Världens största 3d-printade raketmotor

orbex rymdraket 3d-printing

Prototypen av rymdraketen Prime, som har världens största 3d-printade raketmotor, visades upp under Orbex öppning av deras nya lokal. Foto: Orbex

Det skotska rymdföretaget Orbex visade nyligen upp en prototyp av tvåstegsraketen Prime. Raketen har världens största 3d-printade raketmotor och ska leverera satelliter till jordens omloppsbana. 

Det är ingen nyhet att 3d-print är en användbar och omtalad tillverkningsteknik inom rymdindustrin. Nyligen visade skottarna prov på detta, när företaget Orbex öppnade dörrarna till en ny facilitet. Lokalen som ligger i det skotska höglandet, ska vara centrum för företagets utveckling av nya raketer. Under öppningen fick branschfolk möjlighet att titta närmare på företagets senaste innovation, tvåstegsraketen Prime. Det som gör den speciell är bland annat att den enligt Orbex har världens största 3d-printade raketmotor

Motorn är tillverkad av en lättviktig kolfiber (aluminium och kolfiber). Enligt Orbex innebär detta en 30 procent lättare och 20 procent mer effektiv raket, i jämförande med liknande produkter inom segmentet. I vanliga fall används svetsning som ett sätt för att koppla samman raketmotorns olika delar. Med 3d-printing kan man dock undvika dessa ”svaga områden”, som är extra utsatta under extrema temperaturer och tryckfluktuationer.

Motorn är designad för att drivas av biopropan – ett bränsle framställt av biologiska råvaror. Enligt förtaget släpper biopropan ut 90 procent mindre koldioxid, till skillnad från motorer som drivs av fossila bränslen. För att 3d-printa raketmotorn tog företaget hjälp av tyska 3d-skrivartillverkaren SLM Solutions.

Ska leverera satelliter

Raketens huvudsakliga uppgift kommer att vara att leverera små satelliter ut i jordens omloppsbana.

– Sedan det offentliga tillkännagivandet i juli 2018 om att vi hade blivit utrustade för att starta från Sutherlands rymdport, har Orbex varit befunnit sig under en otrolig resa. I stor utsträckning bakom kulisserna, säger Chris Larmour, vd Orbex och utvecklar: 

– Detta förändras i dag, då vi offentligt avslöjar företagets tekniska och kommersiella framsteg. Vi har inte bara en fullständig konstruktionsprototyp av den kompletta steg två i Prime raketen, utan också en växande lista över kunder som hoppas vara bland de första som lanserar satelliter från Skottland. 

Orbex har fått godkänt från Storbritanniens rymdmyndighet att göra uppskjutningar vid en bas i Sutherland på skotska höglandet. Foto: Orbex

Orbex har fått godkänt från Storbritanniens rymdmyndighet att göra uppskjutningar vid en bas i Sutherland på skotska höglandet. Foto: Orbex

Uppskjutningen av Prime är planerad till 2021 från en ny uppskjutningsramp i  Sutherland, norra Skottland. Först kommer raketen att bära mig sig utrustning för testomgångar, och därefter ska den hjälpa schweiziska Astrocast SA att sprida ut 64 nanosatelliter för Internet of Things.

– Vi ser fram emot nästa steg i vår utveckling från vårt nya hem i Skottland, avslutar Chris Larmour. 


Videokälla: Sky News

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han blir ny kommunikationschef på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: 

De ska 3d-printa ett samhälle

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Publicerat av: 

Grafen i fokus för nytt projekt

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu startar ett nytt projekt som ska undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Publicerat av: 

ABB och RISE tror på robotar

ABB och RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. – Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare, säger Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Publicerat av: 

Prototal ser viljan att serietillverka

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Publicerat av: 

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. – Kodak-skrivaren har sålt jättebra, säger Pierre Harrysson från 3D Center. 

Publicerat av: 

Damvig: ”Stort intresse överlag”

Den danska servicebyrån Damvig var på plats i Malmö under Plastteknik Nordic den 8–9 maj. I montern visade de upp olika exempel på produkter som de kan erbjuda sina kunder att få printade.

Publicerat av: