Airbus satsar på 3d-printade flygdelar

Airbus ökar takten med 3d-printing

Den additiva tillverkningstekniken växer för flygjätten Airbus. Nu ska de börja producera landningsfästen. Foto: S. Ramadier, Airbus

Airbus fortsätter att genomföra 3d-utskriftsinitiativ för både serieproduktion av flygplansdelar och monteringsverktyg på sina fabriker i Europa. 

Det internationella flygbolaget Airbus är temat för två nyheter inom 3d-utskrift denna vecka. I den första nyheten meddelar schweiziska Liebherr Aerospace att de kommer att börja seriell produktion av 3d-utskrivna delar för Airbus A350 XWB-flygplanet. I det andra och separata pressmeddelandet rapporterar nederländska Ultimaker att de kommer att förse Airbus-fabriker i Europa med deras 3d-skrivare och programvara.

Båda projekten bygger på befintliga partnerskap mellan företagen och den ledande flygproducenten, liksom den växande andelen av additiva tillverkningsinitiativ från Airbus. 

Airbus 3d-printar flygplansdelar och verktyg

Efterbearbetning av 3d-utskrivna flygdelar. Foto: Liebherr

3d-utskrivna landningsfästen

Sedan hösten 2017 har Liebherr-Aerospace Lindenberg haft tillstånd från de tyska myndigheternas luftfartskontor att tillverka godkända, 3d-utskrivna komponenter för flygplan. För närvarande använder företaget klass 2 och 3 titanlegeringar för de delar som används ombord.

Liebherr har sedan år 2017, i samarbete med Chemnitz tekniska högskola i Tyskland, en 3d-utskriven kontrolldel för dubbeldäckaren A380. Enligt det nya tillkännagivande har de flyttat till det nya modellserien A350 XWB-flygplan. Med godkännande från Airbus kommer Liebherr att producera 3d-utskrivna landningsfästen, vilket är nytt för företaget. Josef Gropper från Liebherr-Aerospace & Transportation SAS, säger att företaget planerar att producera ytterligare komplexa komponenter i framtiden för att fullt ut utnyttja potentialen för additiv tillverkning.

Airbus 3d-printar flygplansdelar och verktyg

Ultimaker har i dag 3d-skrivare i skrivbordsmodeller, material, programvara med mera. Nu utökas deras partnerskap med Airbus. Foto via Ultimaker

Utökar partnerskap

En annan nyhet som rör Airbus är att 3d-tekniktillverkaren Ultimaker introducerar 3d-utskrift av verktyg för Airbus Europe. I ett utökat partnerskap med Airbus kommer Ultimaker att utrusta flygplansproducenten med ett i nuläget okänt antal enheter av den senaste Ultimaker S5 3d-skrivaren. De kommer även få ”kontinuerlig åtkomst” av Ultimaker Cura-programvaran. 3d-utrustningen kommer att användas av Airbus i Europa för lokal produktion av verktyg, jiggar och fixturer som används vid montering.

– Vi är väldigt stolta över att Airbus valde Ultimaker. Jag är glad att vår certifierade lösning och förmågan att skriva ut med kompositmaterial bidrar till att dessa ingenjörer kan fortsätta att utvecklas. Airbus-teamet kan förlita sig fullt ut på vår dedikerade globala försäljningsorganisation och vårt support-nätverk för våra partners, säger Jos Burger från Ultimaker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: