Airbus satsar på 3d-printade flygdelar

Airbus ökar takten med 3d-printing

Den additiva tillverkningstekniken växer för flygjätten Airbus. Nu ska de börja producera landningsfästen. Foto: S. Ramadier, Airbus

Airbus fortsätter att genomföra 3d-utskriftsinitiativ för både serieproduktion av flygplansdelar och monteringsverktyg på sina fabriker i Europa. 

Det internationella flygbolaget Airbus är temat för två nyheter inom 3d-utskrift denna vecka. I den första nyheten meddelar schweiziska Liebherr Aerospace att de kommer att börja seriell produktion av 3d-utskrivna delar för Airbus A350 XWB-flygplanet. I det andra och separata pressmeddelandet rapporterar nederländska Ultimaker att de kommer att förse Airbus-fabriker i Europa med deras 3d-skrivare och programvara.

Båda projekten bygger på befintliga partnerskap mellan företagen och den ledande flygproducenten, liksom den växande andelen av additiva tillverkningsinitiativ från Airbus. 

Airbus 3d-printar flygplansdelar och verktyg

Efterbearbetning av 3d-utskrivna flygdelar. Foto: Liebherr

3d-utskrivna landningsfästen

Sedan hösten 2017 har Liebherr-Aerospace Lindenberg haft tillstånd från de tyska myndigheternas luftfartskontor att tillverka godkända, 3d-utskrivna komponenter för flygplan. För närvarande använder företaget klass 2 och 3 titanlegeringar för de delar som används ombord.

Liebherr har sedan år 2017, i samarbete med Chemnitz tekniska högskola i Tyskland, en 3d-utskriven kontrolldel för dubbeldäckaren A380. Enligt det nya tillkännagivande har de flyttat till det nya modellserien A350 XWB-flygplan. Med godkännande från Airbus kommer Liebherr att producera 3d-utskrivna landningsfästen, vilket är nytt för företaget. Josef Gropper från Liebherr-Aerospace & Transportation SAS, säger att företaget planerar att producera ytterligare komplexa komponenter i framtiden för att fullt ut utnyttja potentialen för additiv tillverkning.

Airbus 3d-printar flygplansdelar och verktyg

Ultimaker har i dag 3d-skrivare i skrivbordsmodeller, material, programvara med mera. Nu utökas deras partnerskap med Airbus. Foto via Ultimaker

Utökar partnerskap

En annan nyhet som rör Airbus är att 3d-tekniktillverkaren Ultimaker introducerar 3d-utskrift av verktyg för Airbus Europe. I ett utökat partnerskap med Airbus kommer Ultimaker att utrusta flygplansproducenten med ett i nuläget okänt antal enheter av den senaste Ultimaker S5 3d-skrivaren. De kommer även få ”kontinuerlig åtkomst” av Ultimaker Cura-programvaran. 3d-utrustningen kommer att användas av Airbus i Europa för lokal produktion av verktyg, jiggar och fixturer som används vid montering.

– Vi är väldigt stolta över att Airbus valde Ultimaker. Jag är glad att vår certifierade lösning och förmågan att skriva ut med kompositmaterial bidrar till att dessa ingenjörer kan fortsätta att utvecklas. Airbus-teamet kan förlita sig fullt ut på vår dedikerade globala försäljningsorganisation och vårt support-nätverk för våra partners, säger Jos Burger från Ultimaker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


USA:s flotta använder 3d-skrivare

Den amerikanska armén och flottan använder sig av additiv tillverkning för att få fart på verksamheten. Under 28 månader kommer USS hangarfartyg, George HW Bush CVN 77, att uppgraderas med både konventionella och 3d-utskrivna delar. 

Publicerat av: 

3d-print i Oscarsbelönad film

Det är inte många som kan ha undgått den berömda Oscarsgalan, där det gångna årets bästa prestationer inom film prisas. När galan gick av stapeln den 24 februari kan det ha varit extra många 3d-entusiaster som höll tummarna för en viss nominerad film.

Publicerat av: 

Massivit lanserar ny jätte

3d-skrivartillverkaren av storformatsskrivare Massivit lanserar en ny skrivare. Massivit 1800 Pro är en uppgraderad version av deras tidigare Massivit 1800.

Publicerat av: 

Företag kan dra nytta av 3d-printingspecialister

Yrkeshögskolan i Eslöv har sedan 2016 utbildat två omgångar 3d-printingspecialister där huvuddelen av de examinerade eleverna har fått antingen förändrade eller helt nya arbetsuppgifter som ligger i linje med utbildningens syfte. Nu pågår antagningen för en ny omgång nya specialister.

Publicerat av: 

Skräp blir till verktyg i rymden

Astronauterna ombord på International Space Station, ISS, har fått ta emot en 3d-skrivare som gör det möjligt för dem att skapa eget verktyg från sina egna återvunna plastobjekt.

Publicerat av: 

Klartecken för ansökan om 3d-skrivare

GE Additive öppnar ansökan för grundskolor och gymnasieskolor för möjligheten att få en gratis 3d-skrivare. – Vi vill bygga en talangrörelse som förstår 3d-design och utskrift när de går in på arbetsmarknaden, säger Jason Oliver, vd på GE Additive.

Publicerat av: