Airbus satsar på 3d-printade flygdelar

Airbus ökar takten med 3d-printing

Den additiva tillverkningstekniken växer för flygjätten Airbus. Nu ska de börja producera landningsfästen. Foto: S. Ramadier, Airbus

Airbus fortsätter att genomföra 3d-utskriftsinitiativ för både serieproduktion av flygplansdelar och monteringsverktyg på sina fabriker i Europa. 

Det internationella flygbolaget Airbus är temat för två nyheter inom 3d-utskrift denna vecka. I den första nyheten meddelar schweiziska Liebherr Aerospace att de kommer att börja seriell produktion av 3d-utskrivna delar för Airbus A350 XWB-flygplanet. I det andra och separata pressmeddelandet rapporterar nederländska Ultimaker att de kommer att förse Airbus-fabriker i Europa med deras 3d-skrivare och programvara.

Båda projekten bygger på befintliga partnerskap mellan företagen och den ledande flygproducenten, liksom den växande andelen av additiva tillverkningsinitiativ från Airbus. 

Airbus 3d-printar flygplansdelar och verktyg

Efterbearbetning av 3d-utskrivna flygdelar. Foto: Liebherr

3d-utskrivna landningsfästen

Sedan hösten 2017 har Liebherr-Aerospace Lindenberg haft tillstånd från de tyska myndigheternas luftfartskontor att tillverka godkända, 3d-utskrivna komponenter för flygplan. För närvarande använder företaget klass 2 och 3 titanlegeringar för de delar som används ombord.

Liebherr har sedan år 2017, i samarbete med Chemnitz tekniska högskola i Tyskland, en 3d-utskriven kontrolldel för dubbeldäckaren A380. Enligt det nya tillkännagivande har de flyttat till det nya modellserien A350 XWB-flygplan. Med godkännande från Airbus kommer Liebherr att producera 3d-utskrivna landningsfästen, vilket är nytt för företaget. Josef Gropper från Liebherr-Aerospace & Transportation SAS, säger att företaget planerar att producera ytterligare komplexa komponenter i framtiden för att fullt ut utnyttja potentialen för additiv tillverkning.

Airbus 3d-printar flygplansdelar och verktyg

Ultimaker har i dag 3d-skrivare i skrivbordsmodeller, material, programvara med mera. Nu utökas deras partnerskap med Airbus. Foto via Ultimaker

Utökar partnerskap

En annan nyhet som rör Airbus är att 3d-tekniktillverkaren Ultimaker introducerar 3d-utskrift av verktyg för Airbus Europe. I ett utökat partnerskap med Airbus kommer Ultimaker att utrusta flygplansproducenten med ett i nuläget okänt antal enheter av den senaste Ultimaker S5 3d-skrivaren. De kommer även få ”kontinuerlig åtkomst” av Ultimaker Cura-programvaran. 3d-utrustningen kommer att användas av Airbus i Europa för lokal produktion av verktyg, jiggar och fixturer som används vid montering.

– Vi är väldigt stolta över att Airbus valde Ultimaker. Jag är glad att vår certifierade lösning och förmågan att skriva ut med kompositmaterial bidrar till att dessa ingenjörer kan fortsätta att utvecklas. Airbus-teamet kan förlita sig fullt ut på vår dedikerade globala försäljningsorganisation och vårt support-nätverk för våra partners, säger Jos Burger från Ultimaker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han blir ny kommunikationschef på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: 

De ska 3d-printa ett samhälle

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Publicerat av: 

Grafen i fokus för nytt projekt

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu startar ett nytt projekt som ska undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Publicerat av: 

ABB och RISE tror på robotar

ABB och RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. – Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare, säger Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Publicerat av: 

Prototal ser viljan att serietillverka

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Publicerat av: 

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. – Kodak-skrivaren har sålt jättebra, säger Pierre Harrysson från 3D Center. 

Publicerat av: