Airbus satsar på 3d-printade flygdelar

Airbus ökar takten med 3d-printing

Den additiva tillverkningstekniken växer för flygjätten Airbus. Nu ska de börja producera landningsfästen. Foto: S. Ramadier, Airbus

Airbus fortsätter att genomföra 3d-utskriftsinitiativ för både serieproduktion av flygplansdelar och monteringsverktyg på sina fabriker i Europa. 

Det internationella flygbolaget Airbus är temat för två nyheter inom 3d-utskrift denna vecka. I den första nyheten meddelar schweiziska Liebherr Aerospace att de kommer att börja seriell produktion av 3d-utskrivna delar för Airbus A350 XWB-flygplanet. I det andra och separata pressmeddelandet rapporterar nederländska Ultimaker att de kommer att förse Airbus-fabriker i Europa med deras 3d-skrivare och programvara.

Båda projekten bygger på befintliga partnerskap mellan företagen och den ledande flygproducenten, liksom den växande andelen av additiva tillverkningsinitiativ från Airbus. 

Airbus 3d-printar flygplansdelar och verktyg

Efterbearbetning av 3d-utskrivna flygdelar. Foto: Liebherr

3d-utskrivna landningsfästen

Sedan hösten 2017 har Liebherr-Aerospace Lindenberg haft tillstånd från de tyska myndigheternas luftfartskontor att tillverka godkända, 3d-utskrivna komponenter för flygplan. För närvarande använder företaget klass 2 och 3 titanlegeringar för de delar som används ombord.

Liebherr har sedan år 2017, i samarbete med Chemnitz tekniska högskola i Tyskland, en 3d-utskriven kontrolldel för dubbeldäckaren A380. Enligt det nya tillkännagivande har de flyttat till det nya modellserien A350 XWB-flygplan. Med godkännande från Airbus kommer Liebherr att producera 3d-utskrivna landningsfästen, vilket är nytt för företaget. Josef Gropper från Liebherr-Aerospace & Transportation SAS, säger att företaget planerar att producera ytterligare komplexa komponenter i framtiden för att fullt ut utnyttja potentialen för additiv tillverkning.

Airbus 3d-printar flygplansdelar och verktyg

Ultimaker har i dag 3d-skrivare i skrivbordsmodeller, material, programvara med mera. Nu utökas deras partnerskap med Airbus. Foto via Ultimaker

Utökar partnerskap

En annan nyhet som rör Airbus är att 3d-tekniktillverkaren Ultimaker introducerar 3d-utskrift av verktyg för Airbus Europe. I ett utökat partnerskap med Airbus kommer Ultimaker att utrusta flygplansproducenten med ett i nuläget okänt antal enheter av den senaste Ultimaker S5 3d-skrivaren. De kommer även få ”kontinuerlig åtkomst” av Ultimaker Cura-programvaran. 3d-utrustningen kommer att användas av Airbus i Europa för lokal produktion av verktyg, jiggar och fixturer som används vid montering.

– Vi är väldigt stolta över att Airbus valde Ultimaker. Jag är glad att vår certifierade lösning och förmågan att skriva ut med kompositmaterial bidrar till att dessa ingenjörer kan fortsätta att utvecklas. Airbus-teamet kan förlita sig fullt ut på vår dedikerade globala försäljningsorganisation och vårt support-nätverk för våra partners, säger Jos Burger från Ultimaker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: