Airbus satsar på 3d-printade flygdelar

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 26 februari 2019
Airbus ökar takten med 3d-printing
Den additiva tillverkningstekniken växer för flygjätten Airbus. Nu ska de börja producera landningsfästen. Foto: S. Ramadier, Airbus

Airbus fortsätter att genomföra 3d-utskriftsinitiativ för både serieproduktion av flygplansdelar och monteringsverktyg på sina fabriker i Europa. 

Det internationella flygbolaget Airbus är temat för två nyheter inom 3d-utskrift denna vecka. I den första nyheten meddelar schweiziska Liebherr Aerospace att de kommer att börja seriell produktion av 3d-utskrivna delar för Airbus A350 XWB-flygplanet. I det andra och separata pressmeddelandet rapporterar nederländska Ultimaker att de kommer att förse Airbus-fabriker i Europa med deras 3d-skrivare och programvara.

Båda projekten bygger på befintliga partnerskap mellan företagen och den ledande flygproducenten, liksom den växande andelen av additiva tillverkningsinitiativ från Airbus. 

Airbus 3d-printar flygplansdelar och verktyg
Efterbearbetning av 3d-utskrivna flygdelar. Foto: Liebherr

3d-utskrivna landningsfästen

Sedan hösten 2017 har Liebherr-Aerospace Lindenberg haft tillstånd från de tyska myndigheternas luftfartskontor att tillverka godkända, 3d-utskrivna komponenter för flygplan. För närvarande använder företaget klass 2 och 3 titanlegeringar för de delar som används ombord.

Liebherr har sedan år 2017, i samarbete med Chemnitz tekniska högskola i Tyskland, en 3d-utskriven kontrolldel för dubbeldäckaren A380. Enligt det nya tillkännagivande har de flyttat till det nya modellserien A350 XWB-flygplan. Med godkännande från Airbus kommer Liebherr att producera 3d-utskrivna landningsfästen, vilket är nytt för företaget. Josef Gropper från Liebherr-Aerospace & Transportation SAS, säger att företaget planerar att producera ytterligare komplexa komponenter i framtiden för att fullt ut utnyttja potentialen för additiv tillverkning.

Airbus 3d-printar flygplansdelar och verktyg
Ultimaker har i dag 3d-skrivare i skrivbordsmodeller, material, programvara med mera. Nu utökas deras partnerskap med Airbus. Foto via Ultimaker

Utökar partnerskap

En annan nyhet som rör Airbus är att 3d-tekniktillverkaren Ultimaker introducerar 3d-utskrift av verktyg för Airbus Europe. I ett utökat partnerskap med Airbus kommer Ultimaker att utrusta flygplansproducenten med ett i nuläget okänt antal enheter av den senaste Ultimaker S5 3d-skrivaren. De kommer även få ”kontinuerlig åtkomst” av Ultimaker Cura-programvaran. 3d-utrustningen kommer att användas av Airbus i Europa för lokal produktion av verktyg, jiggar och fixturer som används vid montering.

– Vi är väldigt stolta över att Airbus valde Ultimaker. Jag är glad att vår certifierade lösning och förmågan att skriva ut med kompositmaterial bidrar till att dessa ingenjörer kan fortsätta att utvecklas. Airbus-teamet kan förlita sig fullt ut på vår dedikerade globala försäljningsorganisation och vårt support-nätverk för våra partners, säger Jos Burger från Ultimaker.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage