Skräp blir till verktyg i rymden

Astronauterna ombord på International Space Station, ISS, har fått ta emot en 3d-skrivare som gör det möjligt för dem att skapa eget verktyg från sina egna återvunna plastobjekt.

För astronauterna ombord på International Space Station, ISS, kan det vara irriterande när de saknar ett viktigt verktyg. Det går vanligtvis upp till flera månader innan en ny överföring av saker kommer från jorden.

Framsidan av Refabricator. Foto: Allison Porter, Tethers Unlimited

Men nu kan problemet bli löst. I november 2018 kom rymdfarkosten Cygnus med en ny last med 3d-skrivaren Refabricator ombord. Det som gör maskinen så speciell är att den kan smälta ner material som sedan kan återanvändas till nya utskrifter. Detta innebär att astronauterna kan återvinna tidigare delar som har skrivits ut. Något som är extra intressant för de som skickas på uppdrag som ligger längre bort än jordens omloppsbana.

– Vi kan ersätta många saker som vi saknar när vi är över jordens omloppsbana. Vanligtvis får man bara en leverans med material, något som inte är möjligt utanför jordens omloppsbana. Man bör därför ha möjligheten att tillverka nya delar utan att behöva ett stort materiallager, säger Niki Werkheiser i en NASA-video om Refabricator.

Plastpåsar blir till bestick

3d-skrivaren tillverkar bland annat köksredskap i plast, som kan 3d-printas av bland annat plastpåsar. 3d-skrivaren är i samma storlek som ett minikylskåp – en lämplig storlek på ISS, där utrymmet måste utnyttjas till max.

Med den nya skrivaren behöver astronauterna inte ha ett lager av verktyg, eftersom de kan skriva ut nya efter behov. Resan är Refabricators första, och materialet som återanvänds för utskrift, måste därför testas om det kan hålla strukturen och bevara styrkan. Refabricators uppdrag tar slut i mars 2019.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han blir ny kommunikationschef på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: 

De ska 3d-printa ett samhälle

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Publicerat av: 

Grafen i fokus för nytt projekt

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu startar ett nytt projekt som ska undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Publicerat av: 

ABB och RISE tror på robotar

ABB och RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. – Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare, säger Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Publicerat av: 

Prototal ser viljan att serietillverka

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Publicerat av: 

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. – Kodak-skrivaren har sålt jättebra, säger Pierre Harrysson från 3D Center. 

Publicerat av: 

Damvig: ”Stort intresse överlag”

Den danska servicebyrån Damvig var på plats i Malmö under Plastteknik Nordic den 8–9 maj. I montern visade de upp olika exempel på produkter som de kan erbjuda sina kunder att få printade.

Publicerat av: