Skräp blir till verktyg i rymden

Astronauterna ombord på International Space Station, ISS, har fått ta emot en 3d-skrivare som gör det möjligt för dem att skapa eget verktyg från sina egna återvunna plastobjekt.

För astronauterna ombord på International Space Station, ISS, kan det vara irriterande när de saknar ett viktigt verktyg. Det går vanligtvis upp till flera månader innan en ny överföring av saker kommer från jorden.

Framsidan av Refabricator. Foto: Allison Porter, Tethers Unlimited

Men nu kan problemet bli löst. I november 2018 kom rymdfarkosten Cygnus med en ny last med 3d-skrivaren Refabricator ombord. Det som gör maskinen så speciell är att den kan smälta ner material som sedan kan återanvändas till nya utskrifter. Detta innebär att astronauterna kan återvinna tidigare delar som har skrivits ut. Något som är extra intressant för de som skickas på uppdrag som ligger längre bort än jordens omloppsbana.

– Vi kan ersätta många saker som vi saknar när vi är över jordens omloppsbana. Vanligtvis får man bara en leverans med material, något som inte är möjligt utanför jordens omloppsbana. Man bör därför ha möjligheten att tillverka nya delar utan att behöva ett stort materiallager, säger Niki Werkheiser i en NASA-video om Refabricator.

Plastpåsar blir till bestick

3d-skrivaren tillverkar bland annat köksredskap i plast, som kan 3d-printas av bland annat plastpåsar. 3d-skrivaren är i samma storlek som ett minikylskåp – en lämplig storlek på ISS, där utrymmet måste utnyttjas till max.

Med den nya skrivaren behöver astronauterna inte ha ett lager av verktyg, eftersom de kan skriva ut nya efter behov. Resan är Refabricators första, och materialet som återanvänds för utskrift, måste därför testas om det kan hålla strukturen och bevara styrkan. Refabricators uppdrag tar slut i mars 2019.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: