Skräp blir till verktyg i rymden

Astronauterna ombord på International Space Station, ISS, har fått ta emot en 3d-skrivare som gör det möjligt för dem att skapa eget verktyg från sina egna återvunna plastobjekt.

För astronauterna ombord på International Space Station, ISS, kan det vara irriterande när de saknar ett viktigt verktyg. Det går vanligtvis upp till flera månader innan en ny överföring av saker kommer från jorden.

Framsidan av Refabricator. Foto: Allison Porter, Tethers Unlimited

Men nu kan problemet bli löst. I november 2018 kom rymdfarkosten Cygnus med en ny last med 3d-skrivaren Refabricator ombord. Det som gör maskinen så speciell är att den kan smälta ner material som sedan kan återanvändas till nya utskrifter. Detta innebär att astronauterna kan återvinna tidigare delar som har skrivits ut. Något som är extra intressant för de som skickas på uppdrag som ligger längre bort än jordens omloppsbana.

– Vi kan ersätta många saker som vi saknar när vi är över jordens omloppsbana. Vanligtvis får man bara en leverans med material, något som inte är möjligt utanför jordens omloppsbana. Man bör därför ha möjligheten att tillverka nya delar utan att behöva ett stort materiallager, säger Niki Werkheiser i en NASA-video om Refabricator.

Plastpåsar blir till bestick

3d-skrivaren tillverkar bland annat köksredskap i plast, som kan 3d-printas av bland annat plastpåsar. 3d-skrivaren är i samma storlek som ett minikylskåp – en lämplig storlek på ISS, där utrymmet måste utnyttjas till max.

Med den nya skrivaren behöver astronauterna inte ha ett lager av verktyg, eftersom de kan skriva ut nya efter behov. Resan är Refabricators första, och materialet som återanvänds för utskrift, måste därför testas om det kan hålla strukturen och bevara styrkan. Refabricators uppdrag tar slut i mars 2019.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sandbacka Science Park sprider kunskap digitalt

Under Innovation Week X håller Sandbacka Science Park i Sandviken ett webbinarium om additiv tillverkning. Fokus kommer ligga på hur tekniken kan förena den digitala och fysiska värdekedjan och efterbehandling av additiva komponenter.

Publicerat av: 

Protech breddar i produktportföljen

Makerbot lanserar nya 3d-skrivare i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. De släpper samtidigt en rad material anpassade för industrin. Företagets svenska leverantör Protech ska börja leverera produkterna i början av juli.

Publicerat av: 

Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: