Skräp blir till verktyg i rymden

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 5 mars 2019

Astronauterna ombord på International Space Station, ISS, har fått ta emot en 3d-skrivare som gör det möjligt för dem att skapa eget verktyg från sina egna återvunna plastobjekt.

För astronauterna ombord på International Space Station, ISS, kan det vara irriterande när de saknar ett viktigt verktyg. Det går vanligtvis upp till flera månader innan en ny överföring av saker kommer från jorden.

Framsidan av Refabricator. Foto: Allison Porter, Tethers Unlimited

Men nu kan problemet bli löst. I november 2018 kom rymdfarkosten Cygnus med en ny last med 3d-skrivaren Refabricator ombord. Det som gör maskinen så speciell är att den kan smälta ner material som sedan kan återanvändas till nya utskrifter. Detta innebär att astronauterna kan återvinna tidigare delar som har skrivits ut. Något som är extra intressant för de som skickas på uppdrag som ligger längre bort än jordens omloppsbana.

– Vi kan ersätta många saker som vi saknar när vi är över jordens omloppsbana. Vanligtvis får man bara en leverans med material, något som inte är möjligt utanför jordens omloppsbana. Man bör därför ha möjligheten att tillverka nya delar utan att behöva ett stort materiallager, säger Niki Werkheiser i en NASA-video om Refabricator.

Plastpåsar blir till bestick

3d-skrivaren tillverkar bland annat köksredskap i plast, som kan 3d-printas av bland annat plastpåsar. 3d-skrivaren är i samma storlek som ett minikylskåp – en lämplig storlek på ISS, där utrymmet måste utnyttjas till max.

Med den nya skrivaren behöver astronauterna inte ha ett lager av verktyg, eftersom de kan skriva ut nya efter behov. Resan är Refabricators första, och materialet som återanvänds för utskrift, måste därför testas om det kan hålla strukturen och bevara styrkan. Refabricators uppdrag tar slut i mars 2019.

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage