Skräp blir till verktyg i rymden

Astronauterna ombord på International Space Station, ISS, har fått ta emot en 3d-skrivare som gör det möjligt för dem att skapa eget verktyg från sina egna återvunna plastobjekt.

För astronauterna ombord på International Space Station, ISS, kan det vara irriterande när de saknar ett viktigt verktyg. Det går vanligtvis upp till flera månader innan en ny överföring av saker kommer från jorden.

Framsidan av Refabricator. Foto: Allison Porter, Tethers Unlimited

Men nu kan problemet bli löst. I november 2018 kom rymdfarkosten Cygnus med en ny last med 3d-skrivaren Refabricator ombord. Det som gör maskinen så speciell är att den kan smälta ner material som sedan kan återanvändas till nya utskrifter. Detta innebär att astronauterna kan återvinna tidigare delar som har skrivits ut. Något som är extra intressant för de som skickas på uppdrag som ligger längre bort än jordens omloppsbana.

– Vi kan ersätta många saker som vi saknar när vi är över jordens omloppsbana. Vanligtvis får man bara en leverans med material, något som inte är möjligt utanför jordens omloppsbana. Man bör därför ha möjligheten att tillverka nya delar utan att behöva ett stort materiallager, säger Niki Werkheiser i en NASA-video om Refabricator.

Plastpåsar blir till bestick

3d-skrivaren tillverkar bland annat köksredskap i plast, som kan 3d-printas av bland annat plastpåsar. 3d-skrivaren är i samma storlek som ett minikylskåp – en lämplig storlek på ISS, där utrymmet måste utnyttjas till max.

Med den nya skrivaren behöver astronauterna inte ha ett lager av verktyg, eftersom de kan skriva ut nya efter behov. Resan är Refabricators första, och materialet som återanvänds för utskrift, måste därför testas om det kan hålla strukturen och bevara styrkan. Refabricators uppdrag tar slut i mars 2019.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


USA:s flotta använder 3d-skrivare

Den amerikanska armén och flottan använder sig av additiv tillverkning för att få fart på verksamheten. Under 28 månader kommer USS hangarfartyg, George HW Bush CVN 77, att uppgraderas med både konventionella och 3d-utskrivna delar. 

Publicerat av: 

3d-print i Oscarsbelönad film

Det är inte många som kan ha undgått den berömda Oscarsgalan, där det gångna årets bästa prestationer inom film prisas. När galan gick av stapeln den 24 februari kan det ha varit extra många 3d-entusiaster som höll tummarna för en viss nominerad film.

Publicerat av: 

Massivit lanserar ny jätte

3d-skrivartillverkaren av storformatsskrivare Massivit lanserar en ny skrivare. Massivit 1800 Pro är en uppgraderad version av deras tidigare Massivit 1800.

Publicerat av: 

Företag kan dra nytta av 3d-printingspecialister

Yrkeshögskolan i Eslöv har sedan 2016 utbildat två omgångar 3d-printingspecialister där huvuddelen av de examinerade eleverna har fått antingen förändrade eller helt nya arbetsuppgifter som ligger i linje med utbildningens syfte. Nu pågår antagningen för en ny omgång nya specialister.

Publicerat av: 

Skräp blir till verktyg i rymden

Astronauterna ombord på International Space Station, ISS, har fått ta emot en 3d-skrivare som gör det möjligt för dem att skapa eget verktyg från sina egna återvunna plastobjekt.

Publicerat av: 

Klartecken för ansökan om 3d-skrivare

GE Additive öppnar ansökan för grundskolor och gymnasieskolor för möjligheten att få en gratis 3d-skrivare. – Vi vill bygga en talangrörelse som förstår 3d-design och utskrift när de går in på arbetsmarknaden, säger Jason Oliver, vd på GE Additive.

Publicerat av: