Student fick företag att satsa på 3d-print

Nenad Dordevic med tre stycken nyprintade detaljer som skall provas i kommande prototyper.

Nenad Dordevic valde att ta steget att studera till 3d-printingspecialist. På hans arbetsplats Alfdex i Landskrona har med hjälp av 3d-print visat ledningen hur produktionen kan bli mer effektiv.

Nenad Dordevic arbetade tidigare som konstruktör i Serbien. Men i Sverige upplevde han det svårt att hitta ett jobb på samma nivå. Han hamnade i produktionen på Alfdex – ett företag som tillverkar vevhusgasseparatorer för dieselmotorer. Här arbetade även Tony Petersson, facility manager och Styrelseledamot i YH-utbildningen i Eslöv, som uppmanade Nenad att söka till utbildningen som 3d-printingspecialist.

– Utbildningen visade mig många olika möjligheter med 3d-tekniken och det var som ett smörgåsbord av tekniker, material, maskiner och metoder att plocka ifrån. Jag valde ut några områden som passade in här (på Alfdex) och planerade för att göra en presentation av vad jag hade lärt mig och vilken nytta 3d-tekniken kan göra för företaget, berättar Nenad.

I samband med att Nenad skulle göra sin praktik (LIA) på företaget så valde han att förbättra en fixtur som tidigare hade kostat 20 000 kronor och tagit sex veckor att tillverka. Han förbättrade designen så att den blev modulär och kunde passa till flera olika modeller. Delen kunde sedan skrivas ut på 10 timmar och kostnaden landade på strax över 1 000 kronor. Den blev på så sätt 200 procent mer effektiv att använda, enligt Nenad. För att demonstrera detta för ledningen gjorde Nenad en presentation för Alfdexs styrelse, vilket fick positiv feedback.

– Företaget har kunnat öka sina aktiviteter rörande 3d-printing, både gällande mängd och metoder. I dag printar vi betydligt oftare och mer komplexa komponenter än tidigare, exempelvis grippers och fixturer, komponenter som typiskt varit bearbetade och tillverkade tidigare, berättar Nenads chef Jesper Nilsson och utvecklar:

– Fördelarna förutom lägre kostnader är hastigheten med vilken vi kan utföra förbättringar och testa olika lösningar.

Robotcell med åtskilliga 3d-printade detaljer, bland annat robotens gripdon.

Planerar för fler maskiner

Från Nenads sida var förväntningarna att öka företagets möjlighet att utnyttja 3d-utskrift inom produktion och produktutveckling. Under resans gång, fram till i dag, så har det växt fram fler idéer om hur företaget kan utnyttja tekniken.

I princip har Nenad fått fria händer att utveckla 3d-printing hos sitt företag. Innan han utbildade sig till 3d-printspecialist fanns det tre stycken enklare FDM-skrivare som användes sparsamt på Alfdex. I dag har de fyra maskiner och utreder ytterligare inköp av avancerade maskiner. Ytterligare tre på företaget planerar nu att söka utbildningen, vilket Nenad rekommenderar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är
betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: