Student fick företag att satsa på 3d-print

Nenad Dordevic med tre stycken nyprintade detaljer som skall provas i kommande prototyper.

Nenad Dordevic valde att ta steget att studera till 3d-printingspecialist. På hans arbetsplats Alfdex i Landskrona har med hjälp av 3d-print visat ledningen hur produktionen kan bli mer effektiv.

Nenad Dordevic arbetade tidigare som konstruktör i Serbien. Men i Sverige upplevde han det svårt att hitta ett jobb på samma nivå. Han hamnade i produktionen på Alfdex – ett företag som tillverkar vevhusgasseparatorer för dieselmotorer. Här arbetade även Tony Petersson, facility manager och Styrelseledamot i YH-utbildningen i Eslöv, som uppmanade Nenad att söka till utbildningen som 3d-printingspecialist.

– Utbildningen visade mig många olika möjligheter med 3d-tekniken och det var som ett smörgåsbord av tekniker, material, maskiner och metoder att plocka ifrån. Jag valde ut några områden som passade in här (på Alfdex) och planerade för att göra en presentation av vad jag hade lärt mig och vilken nytta 3d-tekniken kan göra för företaget, berättar Nenad.

I samband med att Nenad skulle göra sin praktik (LIA) på företaget så valde han att förbättra en fixtur som tidigare hade kostat 20 000 kronor och tagit sex veckor att tillverka. Han förbättrade designen så att den blev modulär och kunde passa till flera olika modeller. Delen kunde sedan skrivas ut på 10 timmar och kostnaden landade på strax över 1 000 kronor. Den blev på så sätt 200 procent mer effektiv att använda, enligt Nenad. För att demonstrera detta för ledningen gjorde Nenad en presentation för Alfdexs styrelse, vilket fick positiv feedback.

– Företaget har kunnat öka sina aktiviteter rörande 3d-printing, både gällande mängd och metoder. I dag printar vi betydligt oftare och mer komplexa komponenter än tidigare, exempelvis grippers och fixturer, komponenter som typiskt varit bearbetade och tillverkade tidigare, berättar Nenads chef Jesper Nilsson och utvecklar:

– Fördelarna förutom lägre kostnader är hastigheten med vilken vi kan utföra förbättringar och testa olika lösningar.

Robotcell med åtskilliga 3d-printade detaljer, bland annat robotens gripdon.

Planerar för fler maskiner

Från Nenads sida var förväntningarna att öka företagets möjlighet att utnyttja 3d-utskrift inom produktion och produktutveckling. Under resans gång, fram till i dag, så har det växt fram fler idéer om hur företaget kan utnyttja tekniken.

I princip har Nenad fått fria händer att utveckla 3d-printing hos sitt företag. Innan han utbildade sig till 3d-printspecialist fanns det tre stycken enklare FDM-skrivare som användes sparsamt på Alfdex. I dag har de fyra maskiner och utreder ytterligare inköp av avancerade maskiner. Ytterligare tre på företaget planerar nu att söka utbildningen, vilket Nenad rekommenderar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS firar 30 år med 3d-print

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. I dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Publicerat av: 

InkClub vidgar vyerna

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB.

Publicerat av: 

Protolabs börjar erbjuda
kopparutskrifter

Protolabs lanserar en tjänst för 3d-utskrifter av legerad koppar. – Det innebär att ingenjörer nu kan få ut koppardelar på marknaden snabbare och mer kostnadseffektivt, säger Andrea Landoni, Product Manager på Protolabs.

Publicerat av: 

3d-printad utställning av återvunnet skräp

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

3D Center får fler HP-skrivare

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med flera 3d-skrivarmodeller från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Formlabs släpper två nya skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Publicerat av: 

Nu kan du printa i pantone

Stratasys inför Pantones färger i två av sina 3d-skrivarsystem. Detta ska ge designer möjligheten att arbeta med samma färgskala var i världen en än befinner sig. 

Publicerat av: 

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer. Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska stora mängder 3d-data.

Publicerat av: 

Framsteg i projekt – flera materialblandningar får grönt ljus

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB Industries, Nefab, EcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Publicerat av: 

De 3d-printar fasader som fastnar

För arkitekter finns flera fördelar med att använda sig av additiv tillverkning. Enligt det tyska bygg- och techföretaget Aectual som 3d-printar för arkitekter, börjar utskrifter i de större formaten att lämna sin experimentella fas och äntra den verkliga världen.

Publicerat av: 

Protech breddar produktportföljen

Protech utökar produktsortimentet med 3d-skrivare för metall frånXact Metal. – Vi på Protech kan nu erbjuda en 3d-skrivare för metall runt en miljon kronor, säger vd Anders Brask.

Publicerat av: