GKN ser miljöfördelar med framsteg inom rymdindustrin

Ritning av Arianeraketen med fyra motorer. Foto: European Space Agency

Utvecklingen inom rymdindustrin går framåt i raketfart, inte minst när det kommer till användningen av 3d-printing för tillverkning av nya delar. GKN Aerospace i Trollhättan, som 3d-printar raketturbiner, ser tydliga samhällsfördelar med den snabba utvecklingen. 

Li Forsberg, chefsingenjör för raketturbiner på GKN Aerospace.. 

Enligt GKN Aerospace i Trollhättan beror den starka utvecklingen inom just rymdindustrin på att tillverkningsprocessen är så långt gången, inkluderat användningen av additiv tillverkning. Detta gynnar i sin tur samhället på flera olika sätt. I dag skapar pressade priser och allt fler aktörer inom rymdbranschen en ökad konkurrens. GKN i Trollhättan har dock stått sig mot konkurrensen och varit en del i samarbetet för att utveckla den senaste generationen Arianeraketer, som bland annat placerar ut satelliter i rymden. 

– När det europeiska satellitnavigeringssystemet Galileo lanseras inom kort, blir vi mindre beroende av det amerikanska GPS-systemet. Galileo kommer dessutom att ge en träffsäkrare navigering för stora områden som det amerikanska GPS-systemet inte täcker. Satelliter har också stor betydelse för att följa väder och klimat. De bevakar och samlar data över klimatförändringar och gör det enklare att sätta in rätt åtgärder för allt från skogsbränder till issmältning, skriver GKN i ett pressmeddelande.

̶  En del i miljöarbetet är att övervaka väderfenomenen och det gör vi tack vare rymdindustrins framsteg, berättar Li Forsberg, chefsingenjör för raketturbiner på GKN Aerospace.

Att GKN Aerospace utvecklar och tillverkar produkter till flygmotorer i Trollhättan, gör att innovationer som företaget gör för rymdindustrin även gynnar utvecklingen av moderna flygmotorer, skriver företaget i ett pressmeddelande. Det senaste projektet som GKN deltar i, Prometheus, består av en hel turbin och ska testas år 2020.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: