GKN ser miljöfördelar med framsteg inom rymdindustrin

Ritning av Arianeraketen med fyra motorer. Foto: European Space Agency

Utvecklingen inom rymdindustrin går framåt i raketfart, inte minst när det kommer till användningen av 3d-printing för tillverkning av nya delar. GKN Aerospace i Trollhättan, som 3d-printar raketturbiner, ser tydliga samhällsfördelar med den snabba utvecklingen. 

Li Forsberg, chefsingenjör för raketturbiner på GKN Aerospace.. 

Enligt GKN Aerospace i Trollhättan beror den starka utvecklingen inom just rymdindustrin på att tillverkningsprocessen är så långt gången, inkluderat användningen av additiv tillverkning. Detta gynnar i sin tur samhället på flera olika sätt. I dag skapar pressade priser och allt fler aktörer inom rymdbranschen en ökad konkurrens. GKN i Trollhättan har dock stått sig mot konkurrensen och varit en del i samarbetet för att utveckla den senaste generationen Arianeraketer, som bland annat placerar ut satelliter i rymden. 

– När det europeiska satellitnavigeringssystemet Galileo lanseras inom kort, blir vi mindre beroende av det amerikanska GPS-systemet. Galileo kommer dessutom att ge en träffsäkrare navigering för stora områden som det amerikanska GPS-systemet inte täcker. Satelliter har också stor betydelse för att följa väder och klimat. De bevakar och samlar data över klimatförändringar och gör det enklare att sätta in rätt åtgärder för allt från skogsbränder till issmältning, skriver GKN i ett pressmeddelande.

̶  En del i miljöarbetet är att övervaka väderfenomenen och det gör vi tack vare rymdindustrins framsteg, berättar Li Forsberg, chefsingenjör för raketturbiner på GKN Aerospace.

Att GKN Aerospace utvecklar och tillverkar produkter till flygmotorer i Trollhättan, gör att innovationer som företaget gör för rymdindustrin även gynnar utvecklingen av moderna flygmotorer, skriver företaget i ett pressmeddelande. Det senaste projektet som GKN deltar i, Prometheus, består av en hel turbin och ska testas år 2020.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS firar 30 år med 3d-print

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. I dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Publicerat av: 

InkClub vidgar vyerna

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB.

Publicerat av: 

Protolabs börjar erbjuda
kopparutskrifter

Protolabs lanserar en tjänst för 3d-utskrifter av legerad koppar. – Det innebär att ingenjörer nu kan få ut koppardelar på marknaden snabbare och mer kostnadseffektivt, säger Andrea Landoni, Product Manager på Protolabs.

Publicerat av: 

3d-printad utställning av återvunnet skräp

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

3D Center får fler HP-skrivare

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med flera 3d-skrivarmodeller från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Formlabs släpper två nya skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Publicerat av: 

Nu kan du printa i pantone

Stratasys inför Pantones färger i två av sina 3d-skrivarsystem. Detta ska ge designer möjligheten att arbeta med samma färgskala var i världen en än befinner sig. 

Publicerat av: 

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer. Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska stora mängder 3d-data.

Publicerat av: 

Framsteg i projekt – flera materialblandningar får grönt ljus

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB Industries, Nefab, EcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Publicerat av: 

De 3d-printar fasader som fastnar

För arkitekter finns flera fördelar med att använda sig av additiv tillverkning. Enligt det tyska bygg- och techföretaget Aectual som 3d-printar för arkitekter, börjar utskrifter i de större formaten att lämna sin experimentella fas och äntra den verkliga världen.

Publicerat av: 

Protech breddar produktportföljen

Protech utökar produktsortimentet med 3d-skrivare för metall frånXact Metal. – Vi på Protech kan nu erbjuda en 3d-skrivare för metall runt en miljon kronor, säger vd Anders Brask.

Publicerat av: