Utvecklingen inom rymdindustrin går framåt i raketfart, inte minst när det kommer till användningen av 3d-printing för tillverkning av nya delar. GKN Aerospace i Trollhättan, som 3d-printar raketturbiner, ser tydliga samhällsfördelar med den snabba utvecklingen.
Enligt GKN Aerospace i Trollhättan beror den starka utvecklingen inom just rymdindustrin på att tillverkningsprocessen är så långt gången, inkluderat användningen av additiv tillverkning. Detta gynnar i sin tur samhället på flera olika sätt. I dag skapar pressade priser och allt fler aktörer inom rymdbranschen en ökad konkurrens. GKN i Trollhättan har dock stått sig mot konkurrensen och varit en del i samarbetet för att utveckla den senaste generationen Arianeraketer, som bland annat placerar ut satelliter i rymden.
– När det europeiska satellitnavigeringssystemet Galileo lanseras inom kort, blir vi mindre beroende av det amerikanska GPS-systemet. Galileo kommer dessutom att ge en träffsäkrare navigering för stora områden som det amerikanska GPS-systemet inte täcker. Satelliter har också stor betydelse för att följa väder och klimat. De bevakar och samlar data över klimatförändringar och gör det enklare att sätta in rätt åtgärder för allt från skogsbränder till issmältning, skriver GKN i ett pressmeddelande.
̶ En del i miljöarbetet är att övervaka väderfenomenen och det gör vi tack vare rymdindustrins framsteg, berättar Li Forsberg, chefsingenjör för raketturbiner på GKN Aerospace.
Att GKN Aerospace utvecklar och tillverkar produkter till flygmotorer i Trollhättan, gör att innovationer som företaget gör för rymdindustrin även gynnar utvecklingen av moderna flygmotorer, skriver företaget i ett pressmeddelande. Det senaste projektet som GKN deltar i, Prometheus, består av en hel turbin och ska testas år 2020.