Ikea gör 3d-printade tillbehör

Möbeljätten Ikea har varit i kontakt med 3d-skrivartekniken tidigare, bland annat när de tog fram en hängare med designern Bea Åkerlund. Nu har företaget gått samman med två israeliska aktörer för att ta fram smarta tillbehör, som kan förenkla användningen av Ikeas möbler för personer med funktionsvariationer. 

Penselhållare

Penselhållare. Foto via ThisAbles.

Tillsammans med organisationen Milbat NGO och Access Israel, som båda specialiserat sig inom lösningar för personer med funktionsvariationer, har Ikea tagit fram produktserien ThisAbles. Totalt rör det om 13 produkter.

Det var viktigt för oss att skapa maximal åtkomst av alla delar av projektet. Från webbplatsen som vi konstruerade för projektet, som var anpassad för personer med funktionsvariationer, till själva produkterna. Några kan även skrivas ut med hjälp av en 3d-skrivare, baserat på modeller som vi har gjort tillgängliga för allmänheten, skriver Ikea om projektet på hemsidan för ThisAbles

Möjligt att 3d-printa produkterna själv

Exempel på produkter är större handtag för bland annat garderober, glashållare att fästa på sängkanten, penselhållare med mera. Produkterna har börjat säljas i Ikeas varuhus i Israel. CAD-filerna däremot, för att själv kunna 3d-printa samtliga delar, finns att ladda ner på ThisAbles hemsida

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: