Ikea gör 3d-printade tillbehör

Möbeljätten Ikea har varit i kontakt med 3d-skrivartekniken tidigare, bland annat när de tog fram en hängare med designern Bea Åkerlund. Nu har företaget gått samman med två israeliska aktörer för att ta fram smarta tillbehör, som kan förenkla användningen av Ikeas möbler för personer med funktionsvariationer. 

Penselhållare

Penselhållare. Foto via ThisAbles.

Tillsammans med organisationen Milbat NGO och Access Israel, som båda specialiserat sig inom lösningar för personer med funktionsvariationer, har Ikea tagit fram produktserien ThisAbles. Totalt rör det om 13 produkter.

Det var viktigt för oss att skapa maximal åtkomst av alla delar av projektet. Från webbplatsen som vi konstruerade för projektet, som var anpassad för personer med funktionsvariationer, till själva produkterna. Några kan även skrivas ut med hjälp av en 3d-skrivare, baserat på modeller som vi har gjort tillgängliga för allmänheten, skriver Ikea om projektet på hemsidan för ThisAbles

Möjligt att 3d-printa produkterna själv

Exempel på produkter är större handtag för bland annat garderober, glashållare att fästa på sängkanten, penselhållare med mera. Produkterna har börjat säljas i Ikeas varuhus i Israel. CAD-filerna däremot, för att själv kunna 3d-printa samtliga delar, finns att ladda ner på ThisAbles hemsida

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är
betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: