De 3d-printar fasader som fastnar

Projektet Tiny Bauhaus kommer gå att se runt om i Europa under 2019.

Projektet Tiny Bauhaus kommer gå att se runt om i Europa under 2019.

För arkitekter finns flera fördelar med att använda additiv tillverkning. Enligt det tyska bygg- och techföretaget Aectual som 3d-printar för arkitekter, börjar utskrifter i de större formaten att lämna sin experimentella fas och äntra den verkliga världen.

– Aectual erbjuder en smidig digital produktionsledning som går från design till utskriftsproduktion till installation på plats, säger Hedwig Heinsman.

– Vi använder vår egen inbyggda mjukvaru- och hårdvaruteknik som möjliggör en mycket strömlinjeformad design- och byggprocess, berättar Hedwig Heinsman, medgrundare och informationschef på Aectual för 3dp.

DUS Architects, ett arkitektföretag som lade grunden för det mer tekniska inriktade företaget Aectual, designade nyligen en mindre version av den tyska designskolan Bauhaus. Detta då det var 100 år sedan skolan startade. Med hjälp av Aectual kunde projektet dekoreras med unika 3d-printade delar.

– DUS var ansvarig för den arkitektoniska utformningen. Aectual underlättade med den digitala plattformen som byggnaden konstruerades på, och som innefattar en digital produkt som anpassar verktyg, robotskrivaren och materialet samt monteringen av de tryckta byggnadsdelarna.

Vilka trender ser ni just nu inom ert område? 

– Vi älskar att XL arkitektonisk 3d-utskrift lämnar den ”experimentella” fasen och äntrar den verkliga världen. Vi ser stora skillnader i utskriftskvalitet och företag som i första hand fokuserar på utskrift, medan vi skiljer oss genom att tillhandahålla en fullständig one-stop-shop-lösning.

 

Finns det några material som era kunder är mer intresserade av just nu?

– Vi arbetar med en rad plastmaterial med stort fokus på hållbarhet. Våra plastmaterial är antingen biobaserade, gjorda av växter eller återvunnet plast. Den hållbara aspekten är även vad våra kunder verkligen tycker om, säger Hedwig och utvecklar:

– Dessutom kombinerar vi ofta våra plastmaterial med traditionella material som terrazzo, vilket skapar mycket rika och taktila produkter.

Hur ser designprocessen ut?

– Vi erbjuder möjligheten att de utskrivna elementen också produceras i miniatyr innan vi börjar med storformatsutskrifter, berättar Hedwig.

Företaget använder en anpassad robotarm för att tillverka de säregna delarna till olika arkitekturprojekt.

Företaget använder en anpassad robotarm för att tillverka de säregna delarna till olika arkitekturprojekt.

I projektet med DUS visade sig 3d-tekniken vara väldigt användbar och ett pålitligt verktyg för att tillverka ett flertal delar.

– Bauhaus ledde till modernisering av arkitektur, standardisering och massproduktion, och nu går vi in ​​i en ny era med skräddarsydd massproduktion, säger Aectuals vd Hans Vermeulen och fortsätter:

– Vi uppmanar arkitekter att skapa riktigt skräddarsydda mönster.

Den dekorerade Bauhaus-byggnaden kommer att turnera runt i Europa under 2019 och gå att se i bland annat Barcelona, Budapest, Rotterdam med mera.

Här kan du läsa mer om projektet.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS firar 30 år med 3d-print

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. I dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Publicerat av: 

InkClub vidgar vyerna

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB.

Publicerat av: 

Protolabs börjar erbjuda
kopparutskrifter

Protolabs lanserar en tjänst för 3d-utskrifter av legerad koppar. – Det innebär att ingenjörer nu kan få ut koppardelar på marknaden snabbare och mer kostnadseffektivt, säger Andrea Landoni, Product Manager på Protolabs.

Publicerat av: 

3d-printad utställning av återvunnet skräp

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

3D Center får fler HP-skrivare

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med flera 3d-skrivarmodeller från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Formlabs släpper två nya skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Publicerat av: 

Nu kan du printa i pantone

Stratasys inför Pantones färger i två av sina 3d-skrivarsystem. Detta ska ge designer möjligheten att arbeta med samma färgskala var i världen en än befinner sig. 

Publicerat av: 

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer. Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska stora mängder 3d-data.

Publicerat av: 

Framsteg i projekt – flera materialblandningar får grönt ljus

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB Industries, Nefab, EcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Publicerat av: 

De 3d-printar fasader som fastnar

För arkitekter finns flera fördelar med att använda sig av additiv tillverkning. Enligt det tyska bygg- och techföretaget Aectual som 3d-printar för arkitekter, börjar utskrifter i de större formaten att lämna sin experimentella fas och äntra den verkliga världen.

Publicerat av: 

Protech breddar produktportföljen

Protech utökar produktsortimentet med 3d-skrivare för metall frånXact Metal. – Vi på Protech kan nu erbjuda en 3d-skrivare för metall runt en miljon kronor, säger vd Anders Brask.

Publicerat av: