De 3d-printar fasader som fastnar

Projektet Tiny Bauhaus kommer gå att se runt om i Europa under 2019.

Projektet Tiny Bauhaus kommer gå att se runt om i Europa under 2019.

För arkitekter finns flera fördelar med att använda additiv tillverkning. Enligt det tyska bygg- och techföretaget Aectual som 3d-printar för arkitekter, börjar utskrifter i de större formaten att lämna sin experimentella fas och äntra den verkliga världen.

– Aectual erbjuder en smidig digital produktionsledning som går från design till utskriftsproduktion till installation på plats, säger Hedwig Heinsman.

– Vi använder vår egen inbyggda mjukvaru- och hårdvaruteknik som möjliggör en mycket strömlinjeformad design- och byggprocess, berättar Hedwig Heinsman, medgrundare och informationschef på Aectual för 3dp.

DUS Architects, ett arkitektföretag som lade grunden för det mer tekniska inriktade företaget Aectual, designade nyligen en mindre version av den tyska designskolan Bauhaus. Detta då det var 100 år sedan skolan startade. Med hjälp av Aectual kunde projektet dekoreras med unika 3d-printade delar.

– DUS var ansvarig för den arkitektoniska utformningen. Aectual underlättade med den digitala plattformen som byggnaden konstruerades på, och som innefattar en digital produkt som anpassar verktyg, robotskrivaren och materialet samt monteringen av de tryckta byggnadsdelarna.

Vilka trender ser ni just nu inom ert område? 

– Vi älskar att XL arkitektonisk 3d-utskrift lämnar den ”experimentella” fasen och äntrar den verkliga världen. Vi ser stora skillnader i utskriftskvalitet och företag som i första hand fokuserar på utskrift, medan vi skiljer oss genom att tillhandahålla en fullständig one-stop-shop-lösning.

 

Finns det några material som era kunder är mer intresserade av just nu?

– Vi arbetar med en rad plastmaterial med stort fokus på hållbarhet. Våra plastmaterial är antingen biobaserade, gjorda av växter eller återvunnet plast. Den hållbara aspekten är även vad våra kunder verkligen tycker om, säger Hedwig och utvecklar:

– Dessutom kombinerar vi ofta våra plastmaterial med traditionella material som terrazzo, vilket skapar mycket rika och taktila produkter.

Hur ser designprocessen ut?

– Vi erbjuder möjligheten att de utskrivna elementen också produceras i miniatyr innan vi börjar med storformatsutskrifter, berättar Hedwig.

Företaget använder en anpassad robotarm för att tillverka de säregna delarna till olika arkitekturprojekt.

Företaget använder en anpassad robotarm för att tillverka de säregna delarna till olika arkitekturprojekt.

I projektet med DUS visade sig 3d-tekniken vara väldigt användbar och ett pålitligt verktyg för att tillverka ett flertal delar.

– Bauhaus ledde till modernisering av arkitektur, standardisering och massproduktion, och nu går vi in ​​i en ny era med skräddarsydd massproduktion, säger Aectuals vd Hans Vermeulen och fortsätter:

– Vi uppmanar arkitekter att skapa riktigt skräddarsydda mönster.

Den dekorerade Bauhaus-byggnaden kommer att turnera runt i Europa under 2019 och gå att se i bland annat Barcelona, Budapest, Rotterdam med mera.

Här kan du läsa mer om projektet.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: