De 3d-printar fasader som fastnar

Projektet Tiny Bauhaus kommer gå att se runt om i Europa under 2019.

Projektet Tiny Bauhaus kommer gå att se runt om i Europa under 2019.

För arkitekter finns flera fördelar med att använda additiv tillverkning. Enligt det tyska bygg- och techföretaget Aectual som 3d-printar för arkitekter, börjar utskrifter i de större formaten att lämna sin experimentella fas och äntra den verkliga världen.

– Aectual erbjuder en smidig digital produktionsledning som går från design till utskriftsproduktion till installation på plats, säger Hedwig Heinsman.

– Vi använder vår egen inbyggda mjukvaru- och hårdvaruteknik som möjliggör en mycket strömlinjeformad design- och byggprocess, berättar Hedwig Heinsman, medgrundare och informationschef på Aectual för 3dp.

DUS Architects, ett arkitektföretag som lade grunden för det mer tekniska inriktade företaget Aectual, designade nyligen en mindre version av den tyska designskolan Bauhaus. Detta då det var 100 år sedan skolan startade. Med hjälp av Aectual kunde projektet dekoreras med unika 3d-printade delar.

– DUS var ansvarig för den arkitektoniska utformningen. Aectual underlättade med den digitala plattformen som byggnaden konstruerades på, och som innefattar en digital produkt som anpassar verktyg, robotskrivaren och materialet samt monteringen av de tryckta byggnadsdelarna.

Vilka trender ser ni just nu inom ert område? 

– Vi älskar att XL arkitektonisk 3d-utskrift lämnar den ”experimentella” fasen och äntrar den verkliga världen. Vi ser stora skillnader i utskriftskvalitet och företag som i första hand fokuserar på utskrift, medan vi skiljer oss genom att tillhandahålla en fullständig one-stop-shop-lösning.

 

Finns det några material som era kunder är mer intresserade av just nu?

– Vi arbetar med en rad plastmaterial med stort fokus på hållbarhet. Våra plastmaterial är antingen biobaserade, gjorda av växter eller återvunnet plast. Den hållbara aspekten är även vad våra kunder verkligen tycker om, säger Hedwig och utvecklar:

– Dessutom kombinerar vi ofta våra plastmaterial med traditionella material som terrazzo, vilket skapar mycket rika och taktila produkter.

Hur ser designprocessen ut?

– Vi erbjuder möjligheten att de utskrivna elementen också produceras i miniatyr innan vi börjar med storformatsutskrifter, berättar Hedwig.

Företaget använder en anpassad robotarm för att tillverka de säregna delarna till olika arkitekturprojekt.

Företaget använder en anpassad robotarm för att tillverka de säregna delarna till olika arkitekturprojekt.

I projektet med DUS visade sig 3d-tekniken vara väldigt användbar och ett pålitligt verktyg för att tillverka ett flertal delar.

– Bauhaus ledde till modernisering av arkitektur, standardisering och massproduktion, och nu går vi in ​​i en ny era med skräddarsydd massproduktion, säger Aectuals vd Hans Vermeulen och fortsätter:

– Vi uppmanar arkitekter att skapa riktigt skräddarsydda mönster.

Den dekorerade Bauhaus-byggnaden kommer att turnera runt i Europa under 2019 och gå att se i bland annat Barcelona, Budapest, Rotterdam med mera.

Här kan du läsa mer om projektet.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: