De 3d-printar fasader som fastnar

Projektet Tiny Bauhaus kommer gå att se runt om i Europa under 2019.

Projektet Tiny Bauhaus kommer gå att se runt om i Europa under 2019.

För arkitekter finns flera fördelar med att använda additiv tillverkning. Enligt det tyska bygg- och techföretaget Aectual som 3d-printar för arkitekter, börjar utskrifter i de större formaten att lämna sin experimentella fas och äntra den verkliga världen.

– Aectual erbjuder en smidig digital produktionsledning som går från design till utskriftsproduktion till installation på plats, säger Hedwig Heinsman.

– Vi använder vår egen inbyggda mjukvaru- och hårdvaruteknik som möjliggör en mycket strömlinjeformad design- och byggprocess, berättar Hedwig Heinsman, medgrundare och informationschef på Aectual för 3dp.

DUS Architects, ett arkitektföretag som lade grunden för det mer tekniska inriktade företaget Aectual, designade nyligen en mindre version av den tyska designskolan Bauhaus. Detta då det var 100 år sedan skolan startade. Med hjälp av Aectual kunde projektet dekoreras med unika 3d-printade delar.

– DUS var ansvarig för den arkitektoniska utformningen. Aectual underlättade med den digitala plattformen som byggnaden konstruerades på, och som innefattar en digital produkt som anpassar verktyg, robotskrivaren och materialet samt monteringen av de tryckta byggnadsdelarna.

Vilka trender ser ni just nu inom ert område? 

– Vi älskar att XL arkitektonisk 3d-utskrift lämnar den ”experimentella” fasen och äntrar den verkliga världen. Vi ser stora skillnader i utskriftskvalitet och företag som i första hand fokuserar på utskrift, medan vi skiljer oss genom att tillhandahålla en fullständig one-stop-shop-lösning.

 

Finns det några material som era kunder är mer intresserade av just nu?

– Vi arbetar med en rad plastmaterial med stort fokus på hållbarhet. Våra plastmaterial är antingen biobaserade, gjorda av växter eller återvunnet plast. Den hållbara aspekten är även vad våra kunder verkligen tycker om, säger Hedwig och utvecklar:

– Dessutom kombinerar vi ofta våra plastmaterial med traditionella material som terrazzo, vilket skapar mycket rika och taktila produkter.

Hur ser designprocessen ut?

– Vi erbjuder möjligheten att de utskrivna elementen också produceras i miniatyr innan vi börjar med storformatsutskrifter, berättar Hedwig.

Företaget använder en anpassad robotarm för att tillverka de säregna delarna till olika arkitekturprojekt.

Företaget använder en anpassad robotarm för att tillverka de säregna delarna till olika arkitekturprojekt.

I projektet med DUS visade sig 3d-tekniken vara väldigt användbar och ett pålitligt verktyg för att tillverka ett flertal delar.

– Bauhaus ledde till modernisering av arkitektur, standardisering och massproduktion, och nu går vi in ​​i en ny era med skräddarsydd massproduktion, säger Aectuals vd Hans Vermeulen och fortsätter:

– Vi uppmanar arkitekter att skapa riktigt skräddarsydda mönster.

Den dekorerade Bauhaus-byggnaden kommer att turnera runt i Europa under 2019 och gå att se i bland annat Barcelona, Budapest, Rotterdam med mera.

Här kan du läsa mer om projektet.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är
betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: