De 3d-printar fasader som fastnar

Projektet Tiny Bauhaus kommer gå att se runt om i Europa under 2019.

Projektet Tiny Bauhaus kommer gå att se runt om i Europa under 2019.

För arkitekter finns flera fördelar med att använda additiv tillverkning. Enligt det tyska bygg- och techföretaget Aectual som 3d-printar för arkitekter, börjar utskrifter i de större formaten att lämna sin experimentella fas och äntra den verkliga världen.

– Aectual erbjuder en smidig digital produktionsledning som går från design till utskriftsproduktion till installation på plats, säger Hedwig Heinsman.

– Vi använder vår egen inbyggda mjukvaru- och hårdvaruteknik som möjliggör en mycket strömlinjeformad design- och byggprocess, berättar Hedwig Heinsman, medgrundare och informationschef på Aectual för 3dp.

DUS Architects, ett arkitektföretag som lade grunden för det mer tekniska inriktade företaget Aectual, designade nyligen en mindre version av den tyska designskolan Bauhaus. Detta då det var 100 år sedan skolan startade. Med hjälp av Aectual kunde projektet dekoreras med unika 3d-printade delar.

– DUS var ansvarig för den arkitektoniska utformningen. Aectual underlättade med den digitala plattformen som byggnaden konstruerades på, och som innefattar en digital produkt som anpassar verktyg, robotskrivaren och materialet samt monteringen av de tryckta byggnadsdelarna.

Vilka trender ser ni just nu inom ert område? 

– Vi älskar att XL arkitektonisk 3d-utskrift lämnar den ”experimentella” fasen och äntrar den verkliga världen. Vi ser stora skillnader i utskriftskvalitet och företag som i första hand fokuserar på utskrift, medan vi skiljer oss genom att tillhandahålla en fullständig one-stop-shop-lösning.

 

Finns det några material som era kunder är mer intresserade av just nu?

– Vi arbetar med en rad plastmaterial med stort fokus på hållbarhet. Våra plastmaterial är antingen biobaserade, gjorda av växter eller återvunnet plast. Den hållbara aspekten är även vad våra kunder verkligen tycker om, säger Hedwig och utvecklar:

– Dessutom kombinerar vi ofta våra plastmaterial med traditionella material som terrazzo, vilket skapar mycket rika och taktila produkter.

Hur ser designprocessen ut?

– Vi erbjuder möjligheten att de utskrivna elementen också produceras i miniatyr innan vi börjar med storformatsutskrifter, berättar Hedwig.

Företaget använder en anpassad robotarm för att tillverka de säregna delarna till olika arkitekturprojekt.

Företaget använder en anpassad robotarm för att tillverka de säregna delarna till olika arkitekturprojekt.

I projektet med DUS visade sig 3d-tekniken vara väldigt användbar och ett pålitligt verktyg för att tillverka ett flertal delar.

– Bauhaus ledde till modernisering av arkitektur, standardisering och massproduktion, och nu går vi in ​​i en ny era med skräddarsydd massproduktion, säger Aectuals vd Hans Vermeulen och fortsätter:

– Vi uppmanar arkitekter att skapa riktigt skräddarsydda mönster.

Den dekorerade Bauhaus-byggnaden kommer att turnera runt i Europa under 2019 och gå att se i bland annat Barcelona, Budapest, Rotterdam med mera.

Här kan du läsa mer om projektet.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: