Protech breddar produktportföljen

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 2 april 2019
XactMetal. Foto: Steve Manuel
XactMetal. Foto: Steve Manuel
Powder bed laser.
Powder bed laser.

Protech utökar produktsortimentet med 3d-skrivare för metall från Xact Metal. – Vi på Protech kan nu erbjuda en 3d-skrivare för metall runt en miljon kronor, säger vd Anders Brask.

Den amerikanska 3d-skrivartillverkaren Xact Metal har i dag tre maskiner. Samtliga använder tekniken Metal PBF, Metal powder bed fusion, vilken är vanlig inom 3d-skrivare för metall. Tekniken är även kallad för SLM, Selective laser melting eller DMLS, Direct metal laser sintering.

Genom att kombinera banbrytande teknik och smart modultänk har Xact Metal lyckats skapa 3d-skrivare för metall som kräver en betydligt lägre investering än andra Metal PBF 3d-skrivare, säger Protechs vd Anders Brask.

 

Runt en miljon kronor

Materialet som fungerar för maskinerna är rostfritt stål, super legeringar, verktygsstål och brons. Lagertjockleken kan varieras mellan 0,02 till 0,1 millimeter – det i kombination med en laserpunkt på som minst 0,02 millimeter. Detta gör att man kan bygga metalldetaljer med hög precision och detaljrikedom, enligt Protech. Det går även att experimentera med egna material eftersom användaren kan styra alla parametrar i maskinen.

En av Xact Metals 3d-skrivare, XM200S, som Protech börjar leverera till hösten 2019.
En av Xact Metals 3d-skrivare, XM200S, som Protech börjar leverera under hösten 2019. Foto via Xact Metal.

– Vi på Protech kan nu erbjuda en 3d-skrivare för metall runt en miljon kronor. Jag tror att detta pris gör det möjligt för många företag och universitet att kunna investera i en 3d-skrivare för metall, avslutar Anders Brask.

 

Protech kommer börja leverera maskinerna till den nordiska marknaden under augusti/september 2019. Detta gäller 3d-skrivarna XM200C och XM200S. XM300C börjar levereras under 2020.

Läs vidare

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D