Formlabs släpper två nya skrivare

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 9 april 2019

Formlabs lanserar två nya 3d-skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Skillnad i byggyta mellan Form 3 och Form 3L. Foto via Formlabs.

Det är nästan tre år sedan som Formlabs släppte 3d-skrivaren Form 2. Nu lanserar de två nya modeller, Form 3 och Form 3L. Den sistnämnda är företagets första skrivare för de större volymerna och har en fem gånger så stor byggyta som den lite mindre Form 3. Byggvolymen för Form 3 är 14,5 x 14,5 x 18,5 centimeter, medan Form 3L har en byggyta på 30 x 33,5 x 20 centimeter. 

Tekniken i båda modellerna baseras på en linjär laserilluminering. Till skillnad från Form 3 är Form 3L utrustad med dubbla lasermoduler för högre utskriftshastighet. Se hur LFS-tekniken fungerar här:

Kan komma att öka användningsområden
3D Verkstaden På bilden: Foto: Magnus Sandberg
Daniel Ljungstig, vd 3DVerkstan. Foto: Magnus Sandberg

 

– Som nordisk distributör för Formlabs marknadsledande 3d-skrivare med SLA-teknik är vi väldigt glada över att välkomna de nya modellerna Form 3 och den större Form 3L till utbudet. De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, Low Force Stereolithography, som ger ännu bättre ytfinish och använder mindre stödstruktur, vilket ger ett fantastiskt resultat, säger Daniel Ljungstig, vd 3DVerkstan.

– Och med Form 3L finns äntligen en modell för användare som behöver lite större utskrifter, det kommer öka användningsområden och applikationer markant.

3DVerkstan kommer preliminärt att börja leverera Form 3 i juni 2019, till ett paketpris från cirka 34 640 kronor och Form 3L i januari 2020 från 98 692 kronor.

Läs vidare

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Trio utvecklar AM för försvarsapplikationer

Svenska maskintillverkaren Freemelt har fått pengar från Vinnova för att tillsammans med Saab Dynamics och Linköpings universitet utveckla additiv tillverkning som riktar sig specifikt till försvarsindustrin.
IMG_5084-scaled-e1669812648345

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Senaste nytt

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage