Formlabs släpper två nya skrivare

Formlabs lanserar två nya 3d-skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Skillnad i byggyta mellan Form 3 och Form 3L. Foto via Formlabs.

Det är nästan tre år sedan som Formlabs släppte 3d-skrivaren Form 2. Nu lanserar de två nya modeller, Form 3 och Form 3L. Den sistnämnda är företagets första skrivare för de större volymerna och har en fem gånger så stor byggyta som den lite mindre Form 3. Byggvolymen för Form 3 är 14,5 x 14,5 x 18,5 centimeter, medan Form 3L har en byggyta på 30 x 33,5 x 20 centimeter. 

Tekniken i båda modellerna baseras på en linjär laserilluminering. Till skillnad från Form 3 är Form 3L utrustad med dubbla lasermoduler för högre utskriftshastighet. Se hur LFS-tekniken fungerar här:

Kan komma att öka användningsområden
3D Verkstaden På bilden: Foto: Magnus Sandberg

Daniel Ljungstig, vd 3DVerkstan. Foto: Magnus Sandberg

 

– Som nordisk distributör för Formlabs marknadsledande 3d-skrivare med SLA-teknik är vi väldigt glada över att välkomna de nya modellerna Form 3 och den större Form 3L till utbudet. De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, Low Force Stereolithography, som ger ännu bättre ytfinish och använder mindre stödstruktur, vilket ger ett fantastiskt resultat, säger Daniel Ljungstig, vd 3DVerkstan.

– Och med Form 3L finns äntligen en modell för användare som behöver lite större utskrifter, det kommer öka användningsområden och applikationer markant.

3DVerkstan kommer preliminärt att börja leverera Form 3 i juni 2019, till ett paketpris från cirka 34 640 kronor och Form 3L i januari 2020 från 98 692 kronor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: