Formlabs släpper två nya skrivare

Formlabs lanserar två nya 3d-skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Skillnad i byggyta mellan Form 3 och Form 3L. Foto via Formlabs.

Det är nästan tre år sedan som Formlabs släppte 3d-skrivaren Form 2. Nu lanserar de två nya modeller, Form 3 och Form 3L. Den sistnämnda är företagets första skrivare för de större volymerna och har en fem gånger så stor byggyta som den lite mindre Form 3. Byggvolymen för Form 3 är 14,5 x 14,5 x 18,5 centimeter, medan Form 3L har en byggyta på 30 x 33,5 x 20 centimeter. 

Tekniken i båda modellerna baseras på en linjär laserilluminering. Till skillnad från Form 3 är Form 3L utrustad med dubbla lasermoduler för högre utskriftshastighet. Se hur LFS-tekniken fungerar här:

Kan komma att öka användningsområden
3D Verkstaden På bilden: Foto: Magnus Sandberg

Daniel Ljungstig, vd 3DVerkstan. Foto: Magnus Sandberg

 

– Som nordisk distributör för Formlabs marknadsledande 3d-skrivare med SLA-teknik är vi väldigt glada över att välkomna de nya modellerna Form 3 och den större Form 3L till utbudet. De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, Low Force Stereolithography, som ger ännu bättre ytfinish och använder mindre stödstruktur, vilket ger ett fantastiskt resultat, säger Daniel Ljungstig, vd 3DVerkstan.

– Och med Form 3L finns äntligen en modell för användare som behöver lite större utskrifter, det kommer öka användningsområden och applikationer markant.

3DVerkstan kommer preliminärt att börja leverera Form 3 i juni 2019, till ett paketpris från cirka 34 640 kronor och Form 3L i januari 2020 från 98 692 kronor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: