EOS firar 30 år med 3d-print

EOS kund- och teknikcenter i Krailling, Tyskland.

EOS kund- och teknikcenter i Krailling, Tyskland.

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. De har gått från additiv tillverkning av plast till att även leverera metallsystem och i dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Den tyska 3d-skrivarutvecklaren EOS firar att de i 30 år har arbetat med industriella 3d-printingsystem. Företaget grundades år 1989 av Hans Langer som hade en vision om att producera tredimensionella objekt direkt från CAD-data genom laserteknologi. I dag har EOS nästan 3500 installerade industriella 3d-printingsystem runt om i världen.

 

Dr. Hans J. Langer som grundade EOS 1989, då och nu. I dag arbetar han som vd tillsammans med Adrian Kepler och är ordförande i EOS Group. 

Dr. Hans J. Langer som grundade EOS 1989, då och nu. I dag arbetar han som vd tillsammans med Adrian Kepler och är ordförande i EOS Group.

I de tidiga åren var det stereolitografiteknik som var i fokus, men EOS kom snabbt att sätta fokus på lasersintring. Enligt företaget har framgångsfaktorerna sedan dess varit, bland annat, att de kunnat erbjuda tekniker som täcker både plast- och metallproduktion. De har dessutom tillhandahållit material, mjukvara och processer som varit skräddarsydda för de egna systemen.

Sedan dess har företaget expanderat, inte bara med en stor avdelning som bygger på konsultverksamhet inom 3d-printing utan också med personal som gått från fyra personer till 1200 anställda världen över.

Adrian Kepler, vd EOS.

Adrian Kepler, vd EOS.

EOS i framtiden

År 2010 startade EOS verksamhet i Göteborg, där det i dag arbetar 22 personer. Regionen, som är basen för Norden och Baltikum, täcker Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Lettland, Litauen, Estland och Finland. För företagets utveckling har EOS etablerat ett kompetenscenter för metaller i Finland. Här tillverkas bland annat EOS metallpulver.

De senaste åren har användningen av serieproduktion ökat. Enligt EOS ökar behovet av att kunna integrera tekniken i en redan existerande produktionsmiljö. Målet för företaget är att uppnå en flexibel produktion som för samman industriell 3d-printing med konventionella tillverkningsmetoder i en digital fabrik.

– En etablering av helt digitala produktionsplattformar är ett mål som vi siktar på att nå inom de kommande åren. Det handlar inte bara om att erbjuda rätt 3d-printinglösningar utan också att utvärdera, planera, implementera och optimera AM-produktionsceller för att kunna utnyttja alla fördelar och möjligheter inom digitaliseringen, säger Adrian Keppler, vd på EOS.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.