EOS firar 30 år med 3d-print

EOS kund- och teknikcenter i Krailling, Tyskland.

EOS kund- och teknikcenter i Krailling, Tyskland.

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. De har gått från additiv tillverkning av plast till att även leverera metallsystem och i dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Den tyska 3d-skrivarutvecklaren EOS firar att de i 30 år har arbetat med industriella 3d-printingsystem. Företaget grundades år 1989 av Hans Langer som hade en vision om att producera tredimensionella objekt direkt från CAD-data genom laserteknologi. I dag har EOS nästan 3500 installerade industriella 3d-printingsystem runt om i världen.

 

Dr. Hans J. Langer som grundade EOS 1989, då och nu. I dag arbetar han som vd tillsammans med Adrian Kepler och är ordförande i EOS Group. 

Dr. Hans J. Langer som grundade EOS 1989, då och nu. I dag arbetar han som vd tillsammans med Adrian Kepler och är ordförande i EOS Group.

I de tidiga åren var det stereolitografiteknik som var i fokus, men EOS kom snabbt att sätta fokus på lasersintring. Enligt företaget har framgångsfaktorerna sedan dess varit, bland annat, att de kunnat erbjuda tekniker som täcker både plast- och metallproduktion. De har dessutom tillhandahållit material, mjukvara och processer som varit skräddarsydda för de egna systemen.

Sedan dess har företaget expanderat, inte bara med en stor avdelning som bygger på konsultverksamhet inom 3d-printing utan också med personal som gått från fyra personer till 1200 anställda världen över.

Adrian Kepler, vd EOS.

Adrian Kepler, vd EOS.

EOS i framtiden

År 2010 startade EOS verksamhet i Göteborg, där det i dag arbetar 22 personer. Regionen, som är basen för Norden och Baltikum, täcker Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Lettland, Litauen, Estland och Finland. För företagets utveckling har EOS etablerat ett kompetenscenter för metaller i Finland. Här tillverkas bland annat EOS metallpulver.

De senaste åren har användningen av serieproduktion ökat. Enligt EOS ökar behovet av att kunna integrera tekniken i en redan existerande produktionsmiljö. Målet för företaget är att uppnå en flexibel produktion som för samman industriell 3d-printing med konventionella tillverkningsmetoder i en digital fabrik.

– En etablering av helt digitala produktionsplattformar är ett mål som vi siktar på att nå inom de kommande åren. Det handlar inte bara om att erbjuda rätt 3d-printinglösningar utan också att utvärdera, planera, implementera och optimera AM-produktionsceller för att kunna utnyttja alla fördelar och möjligheter inom digitaliseringen, säger Adrian Keppler, vd på EOS.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: