EOS firar 30 år med 3d-print

EOS kund- och teknikcenter i Krailling, Tyskland.

EOS kund- och teknikcenter i Krailling, Tyskland.

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. De har gått från additiv tillverkning av plast till att även leverera metallsystem och i dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Den tyska 3d-skrivarutvecklaren EOS firar att de i 30 år har arbetat med industriella 3d-printingsystem. Företaget grundades år 1989 av Hans Langer som hade en vision om att producera tredimensionella objekt direkt från CAD-data genom laserteknologi. I dag har EOS nästan 3500 installerade industriella 3d-printingsystem runt om i världen.

 

Dr. Hans J. Langer som grundade EOS 1989, då och nu. I dag arbetar han som vd tillsammans med Adrian Kepler och är ordförande i EOS Group. 

Dr. Hans J. Langer som grundade EOS 1989, då och nu. I dag arbetar han som vd tillsammans med Adrian Kepler och är ordförande i EOS Group.

I de tidiga åren var det stereolitografiteknik som var i fokus, men EOS kom snabbt att sätta fokus på lasersintring. Enligt företaget har framgångsfaktorerna sedan dess varit, bland annat, att de kunnat erbjuda tekniker som täcker både plast- och metallproduktion. De har dessutom tillhandahållit material, mjukvara och processer som varit skräddarsydda för de egna systemen.

Sedan dess har företaget expanderat, inte bara med en stor avdelning som bygger på konsultverksamhet inom 3d-printing utan också med personal som gått från fyra personer till 1200 anställda världen över.

Adrian Kepler, vd EOS.

Adrian Kepler, vd EOS.

EOS i framtiden

År 2010 startade EOS verksamhet i Göteborg, där det i dag arbetar 22 personer. Regionen, som är basen för Norden och Baltikum, täcker Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Lettland, Litauen, Estland och Finland. För företagets utveckling har EOS etablerat ett kompetenscenter för metaller i Finland. Här tillverkas bland annat EOS metallpulver.

De senaste åren har användningen av serieproduktion ökat. Enligt EOS ökar behovet av att kunna integrera tekniken i en redan existerande produktionsmiljö. Målet för företaget är att uppnå en flexibel produktion som för samman industriell 3d-printing med konventionella tillverkningsmetoder i en digital fabrik.

– En etablering av helt digitala produktionsplattformar är ett mål som vi siktar på att nå inom de kommande åren. Det handlar inte bara om att erbjuda rätt 3d-printinglösningar utan också att utvärdera, planera, implementera och optimera AM-produktionsceller för att kunna utnyttja alla fördelar och möjligheter inom digitaliseringen, säger Adrian Keppler, vd på EOS.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: