EOS firar 30 år med 3d-print

EOS kund- och teknikcenter i Krailling, Tyskland.

EOS kund- och teknikcenter i Krailling, Tyskland.

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. De har gått från additiv tillverkning av plast till att även leverera metallsystem och i dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Den tyska 3d-skrivarutvecklaren EOS firar att de i 30 år har arbetat med industriella 3d-printingsystem. Företaget grundades år 1989 av Hans Langer som hade en vision om att producera tredimensionella objekt direkt från CAD-data genom laserteknologi. I dag har EOS nästan 3500 installerade industriella 3d-printingsystem runt om i världen.

 

Dr. Hans J. Langer som grundade EOS 1989, då och nu. I dag arbetar han som vd tillsammans med Adrian Kepler och är ordförande i EOS Group. 

Dr. Hans J. Langer som grundade EOS 1989, då och nu. I dag arbetar han som vd tillsammans med Adrian Kepler och är ordförande i EOS Group.

I de tidiga åren var det stereolitografiteknik som var i fokus, men EOS kom snabbt att sätta fokus på lasersintring. Enligt företaget har framgångsfaktorerna sedan dess varit, bland annat, att de kunnat erbjuda tekniker som täcker både plast- och metallproduktion. De har dessutom tillhandahållit material, mjukvara och processer som varit skräddarsydda för de egna systemen.

Sedan dess har företaget expanderat, inte bara med en stor avdelning som bygger på konsultverksamhet inom 3d-printing utan också med personal som gått från fyra personer till 1200 anställda världen över.

Adrian Kepler, vd EOS.

Adrian Kepler, vd EOS.

EOS i framtiden

År 2010 startade EOS verksamhet i Göteborg, där det i dag arbetar 22 personer. Regionen, som är basen för Norden och Baltikum, täcker Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Lettland, Litauen, Estland och Finland. För företagets utveckling har EOS etablerat ett kompetenscenter för metaller i Finland. Här tillverkas bland annat EOS metallpulver.

De senaste åren har användningen av serieproduktion ökat. Enligt EOS ökar behovet av att kunna integrera tekniken i en redan existerande produktionsmiljö. Målet för företaget är att uppnå en flexibel produktion som för samman industriell 3d-printing med konventionella tillverkningsmetoder i en digital fabrik.

– En etablering av helt digitala produktionsplattformar är ett mål som vi siktar på att nå inom de kommande åren. Det handlar inte bara om att erbjuda rätt 3d-printinglösningar utan också att utvärdera, planera, implementera och optimera AM-produktionsceller för att kunna utnyttja alla fördelar och möjligheter inom digitaliseringen, säger Adrian Keppler, vd på EOS.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS firar 30 år med 3d-print

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. I dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Publicerat av: 

InkClub vidgar vyerna

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB.

Publicerat av: 

Protolabs börjar erbjuda
kopparutskrifter

Protolabs lanserar en tjänst för 3d-utskrifter av legerad koppar. – Det innebär att ingenjörer nu kan få ut koppardelar på marknaden snabbare och mer kostnadseffektivt, säger Andrea Landoni, Product Manager på Protolabs.

Publicerat av: 

3d-printad utställning av återvunnet skräp

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

3D Center får fler HP-skrivare

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med flera 3d-skrivarmodeller från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Formlabs släpper två nya skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Publicerat av: 

Nu kan du printa i pantone

Stratasys inför Pantones färger i två av sina 3d-skrivarsystem. Detta ska ge designer möjligheten att arbeta med samma färgskala var i världen en än befinner sig. 

Publicerat av: 

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer. Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska stora mängder 3d-data.

Publicerat av: 

Framsteg i projekt – flera materialblandningar får grönt ljus

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB Industries, Nefab, EcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Publicerat av: 

De 3d-printar fasader som fastnar

För arkitekter finns flera fördelar med att använda sig av additiv tillverkning. Enligt det tyska bygg- och techföretaget Aectual som 3d-printar för arkitekter, börjar utskrifter i de större formaten att lämna sin experimentella fas och äntra den verkliga världen.

Publicerat av: 

Protech breddar produktportföljen

Protech utökar produktsortimentet med 3d-skrivare för metall frånXact Metal. – Vi på Protech kan nu erbjuda en 3d-skrivare för metall runt en miljon kronor, säger vd Anders Brask.

Publicerat av: