Petras kunskaper blev en hjälpande hand

Petra Jönsson blev en hjälpande hand i femåriga Tovas vardag. Till höger syns den elektroniskt styrda protes som Tova haft sedan tidigare.

Med hjälp av 3d-skanning, 3d-printning och tålamod lyckades Petra Jönsson designa och skriva ut en armprotes till femåriga Tova, född med dysmeli. – Det var ett projekt som kändes lite extra bra, eftersom jag fick möjligheten att göra något för en annan människa, säger Petra Jönsson.

Femåriga Tova är född med dysmeli och saknar därför vänster hand och en del av armen. Genom sjukvården har hon fått en protes, men den är så pass tung och klumpig att hon många gånger väljer att inte använda den. Den är också elektroniskt styrd vilket ställt till en del problem i vardagen. Förutom att Tova inte kan bada med den så har det hänt att elektroniken krånglat och handen på protesen fastnat i ett grepp runt styret, vilket gjort Tova rädd.

Tovas mamma Anna bestämde sig för att se sig om efter en annan lösning, och fick kontakt med Petra Jönsson som studerade till 3d-printningspecialist vid YH-utbildningen i Eslöv. Tillsammans bestämde de sig för att göra något för att förenkla Tovas vardag. Målet med Petras LIA (lärande i arbete)-projekt blev att konstruera och 3d-printa en ny protes åt Tova, som ett komplement till den protes hon hade sedan tidigare.

CAD-modell av finger och arm.

Flera aktörer som samarbetade

De valde att börja arbetet med att utvärdera en befintlig modell för att ha något att utgå ifrån. Via välgörenhetsprojektet Team UnLimbited, kunde 3d-modeller av proteser fritt laddas ner. 3d-modellen som Petra valde att arbeta med styrs av fiskelinor som sluter fingrarna när armen böjs. Delarna skrevs ut med den 3d-skrivare som Petra fått låna via utbildningen. Under sommarlovet fick Tova testa den första versionen av protesen och därefter utvärderades den för att kunna förbättras ytterligare.

Med hjälp av Teddy Larsson, på Scan 3D Innovations (S3Di) i Ystad, 3d-skannades Tovas arm. Därefter speglade Petra bilden av den högra armen i datorn för att göra en så passande protes till vänster sida som möjligt. Genom att testa sig fram och 3d-printa små tester och låta Tova prova efterhand kunde Petra slutföra processen. Tova fick nu en protes som är lätt, som inte hakar upp sig och som går utmärkt att bada med, enligt Petra.

Att titta på olika proteser och hitta andra liknande projekt har varit en inspiration under arbetets gång. Ett exempel är ”The flexy hand” av Steve Wood. Här kopplas lederna ihop med flexibla 3d-printade delar – istället för gångjärn. Ytterligare ett intressant projekt är Jacquin Buchanans ”Kwawy arm” som via en whipple tree, samma teknik som i gamla hästspann, gav protesen ett adaptivt grepp.

– Utbildningen gav oss en bra överblick över alla olika moment som kan ingå i processen från idé till färdig produkt. Vi fick prova på att lösa många olika uppgifter. Testa olika CAD-tekniker och lära oss hur man tänker när man konstruerar föremål för 3d-printning. För- och nackdelar med de olika printingteknikerna och vilka olika designregler man behöver ta hänsyn till, säger Petra.

– Jag vill tacka Teddy på S3Di, för hjälp med skanning, Pär Nobring på raps för CAD-hjälp och material till prototyper samt Ulf på 3D Center för 3d-utskrifter.

Protesen The Unlimbited arm från välgörenhetsprojektet Team UnLimbited.

Kunskap som stärkt det egna företaget

– För mig var det ett helt nytt område, så det har krävts en hel del hårt arbete, men det har samtidigt varit väldigt roligt att ta till sig helt nya kunskaper. Och inse att det här är något som jag verkligen kan ha nytta av i flera olika sammanhang. Jag hade så klart hört talas om 3d-printning tidigare och även sett en del riktigt coola saker, bland annat inom modebranschen på catwalken och liknande. Men hade egentligen inte funderat så mycket på det och inte haft en tanke på att det skulle kunna vara jag som skapade det där!

Studierna till 3d-printningspecialist har även hjälpt Petra i sitt eget företag, vid sidan av sitt ordinarie jobb, där hon tillverkar och säljer inredningsdetaljer, mestadels i keramik, men även i andra material.

– Jag har nu börjat använda mig också av CAD och 3d-skrivaren för att designa och tillverka föremål. För mig har det inneburit ett nytt hjälpmedel i den kreativa processen och öppnat upp för nya tankar och idéer.

– Det här projektet blev så lyckat att jag nu har planer på att arbeta vidare med protesen för att om möjligt kunna erbjuda fler barn den här möjligheten.

Tova är jätteglad för sin nya protes och tycker att färgerna och utsmyckningarna är speciellt fina.

Tova är jätteglad för sin nya protes och tycker att färgerna, som hon valde själv, och utsmyckningarna är speciellt fina.

Om du är intresserad av att läsa samma utbildning som Petra kan du besöka YH-utbildningen i Eslövs hemsida. Sista ansökningsdag är ändrad till den 1 maj.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: