Petras kunskaper blev en hjälpande hand

Petra Jönsson blev en hjälpande hand i femåriga Tovas vardag. Till höger syns den elektroniskt styrda protes som Tova haft sedan tidigare.

Med hjälp av 3d-skanning, 3d-printing och tålamod lyckades Petra Jönsson designa och skriva ut en armprotes till femåriga Tova, född med dysmeli. – Det var ett projekt som kändes lite extra bra, eftersom jag fick möjligheten att göra något för en annan människa, säger Petra Jönsson.

Femåriga Tova är född med dysmeli och saknar därför vänster hand och en del av armen. Genom sjukvården har hon fått en protes, men den är så pass tung och klumpig att hon många gånger väljer att inte använda den. Den är också elektroniskt styrd vilket ställt till en del problem i vardagen. Förutom att Tova inte kan bada med den så har det hänt att elektroniken krånglat och handen på protesen fastnat i ett grepp runt styret, vilket gjort Tova rädd.

Tovas mamma Anna bestämde sig för att se sig om efter en annan lösning, och fick kontakt med Petra Jönsson som studerade till 3d-printingspecialist vid YH-utbildningen i Eslöv. Tillsammans bestämde de sig för att göra något för att förenkla Tovas vardag. Målet med Petras LIA (lärande i arbete)-projekt blev att konstruera och 3d-printa en ny protes åt Tova, som ett komplement till den protes hon hade sedan tidigare.

CAD-modell av finger och arm.

Flera aktörer som samarbetade

De valde att börja arbetet med att utvärdera en befintlig modell för att ha något att utgå ifrån. Via välgörenhetsprojektet Team UnLimbited, kunde 3d-modeller av proteser fritt laddas ner. 3d-modellen som Petra valde att arbeta med styrs av fiskelinor som sluter fingrarna när armen böjs. Delarna skrevs ut med den 3d-skrivare som Petra fått låna via utbildningen. Under sommarlovet fick Tova testa den första versionen av protesen och därefter utvärderades den för att kunna förbättras ytterligare.

Med hjälp av Teddy Larsson, på Scan 3D Innovations (S3Di) i Ystad, 3d-skannades Tovas arm. Därefter speglade Petra bilden av den högra armen i datorn för att göra en så passande protes till vänster sida som möjligt. Genom att testa sig fram och 3d-printa små tester och låta Tova prova efterhand kunde Petra slutföra processen. Tova fick nu en protes som är lätt, som inte hakar upp sig och som går utmärkt att bada med, enligt Petra.

Att titta på olika proteser och hitta andra liknande projekt har varit en inspiration under arbetets gång. Ett exempel är ”The flexy hand” av Steve Wood. Här kopplas lederna ihop med flexibla 3d-printade delar – istället för gångjärn. Ytterligare ett intressant projekt är Jacquin Buchanans ”Kwawy arm” som via en whipple tree, samma teknik som i gamla hästspann, gav protesen ett adaptivt grepp.

– Utbildningen gav oss en bra överblick över alla olika moment som kan ingå i processen från idé till färdig produkt. Vi fick prova på att lösa många olika uppgifter. Testa olika CAD-tekniker och lära oss hur man tänker när man konstruerar föremål för 3d-printning. För- och nackdelar med de olika printingteknikerna och vilka olika designregler man behöver ta hänsyn till, säger Petra.

– Jag vill tacka Teddy på S3Di, för hjälp med skanning, Pär Nobring på raps för CAD-hjälp och material till prototyper samt Ulf på 3D Center för 3d-utskrifter.

Protesen The Unlimbited arm från välgörenhetsprojektet Team UnLimbited.

Kunskap som stärkt det egna företaget

– För mig var det ett helt nytt område, så det har krävts en hel del hårt arbete, men det har samtidigt varit väldigt roligt att ta till sig helt nya kunskaper. Och inse att det här är något som jag verkligen kan ha nytta av i flera olika sammanhang. Jag hade så klart hört talas om 3d-printing tidigare och även sett en del riktigt coola saker, bland annat inom modebranschen på catwalken och liknande. Men hade egentligen inte funderat så mycket på det och inte haft en tanke på att det skulle kunna vara jag som skapade det där!

Studierna till 3d-printingspecialist har även hjälpt Petra i sitt eget företag, vid sidan av sitt ordinarie jobb, där hon tillverkar och säljer inredningsdetaljer, mestadels i keramik, men även i andra material.

– Jag har nu börjat använda mig också av CAD och 3d-skrivaren för att designa och tillverka föremål. För mig har det inneburit ett nytt hjälpmedel i den kreativa processen och öppnat upp för nya tankar och idéer.

– Det här projektet blev så lyckat att jag nu har planer på att arbeta vidare med protesen för att om möjligt kunna erbjuda fler barn den här möjligheten.

Tova är jätteglad för sin nya protes och tycker att färgerna och utsmyckningarna är speciellt fina.

Tova är jätteglad för sin nya protes och tycker att färgerna, som hon valde själv, och utsmyckningarna är speciellt fina.

Om du är intresserad av att läsa samma utbildning som Petra kan du besöka YH-utbildningen i Eslövs hemsida. Sista ansökningsdag är ändrad till den 1 maj.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: