Petras kunskaper blev en hjälpande hand

Petra Jönsson blev en hjälpande hand i femåriga Tovas vardag. Till höger syns den elektroniskt styrda protes som Tova haft sedan tidigare.

Med hjälp av 3d-skanning, 3d-printing och tålamod lyckades Petra Jönsson designa och skriva ut en armprotes till femåriga Tova, född med dysmeli. – Det var ett projekt som kändes lite extra bra, eftersom jag fick möjligheten att göra något för en annan människa, säger Petra Jönsson.

Femåriga Tova är född med dysmeli och saknar därför vänster hand och en del av armen. Genom sjukvården har hon fått en protes, men den är så pass tung och klumpig att hon många gånger väljer att inte använda den. Den är också elektroniskt styrd vilket ställt till en del problem i vardagen. Förutom att Tova inte kan bada med den så har det hänt att elektroniken krånglat och handen på protesen fastnat i ett grepp runt styret, vilket gjort Tova rädd.

Tovas mamma Anna bestämde sig för att se sig om efter en annan lösning, och fick kontakt med Petra Jönsson som studerade till 3d-printingspecialist vid YH-utbildningen i Eslöv. Tillsammans bestämde de sig för att göra något för att förenkla Tovas vardag. Målet med Petras LIA (lärande i arbete)-projekt blev att konstruera och 3d-printa en ny protes åt Tova, som ett komplement till den protes hon hade sedan tidigare.

CAD-modell av finger och arm.

Flera aktörer som samarbetade

De valde att börja arbetet med att utvärdera en befintlig modell för att ha något att utgå ifrån. Via välgörenhetsprojektet Team UnLimbited, kunde 3d-modeller av proteser fritt laddas ner. 3d-modellen som Petra valde att arbeta med styrs av fiskelinor som sluter fingrarna när armen böjs. Delarna skrevs ut med den 3d-skrivare som Petra fått låna via utbildningen. Under sommarlovet fick Tova testa den första versionen av protesen och därefter utvärderades den för att kunna förbättras ytterligare.

Med hjälp av Teddy Larsson, på Scan 3D Innovations (S3Di) i Ystad, 3d-skannades Tovas arm. Därefter speglade Petra bilden av den högra armen i datorn för att göra en så passande protes till vänster sida som möjligt. Genom att testa sig fram och 3d-printa små tester och låta Tova prova efterhand kunde Petra slutföra processen. Tova fick nu en protes som är lätt, som inte hakar upp sig och som går utmärkt att bada med, enligt Petra.

Att titta på olika proteser och hitta andra liknande projekt har varit en inspiration under arbetets gång. Ett exempel är ”The flexy hand” av Steve Wood. Här kopplas lederna ihop med flexibla 3d-printade delar – istället för gångjärn. Ytterligare ett intressant projekt är Jacquin Buchanans ”Kwawy arm” som via en whipple tree, samma teknik som i gamla hästspann, gav protesen ett adaptivt grepp.

– Utbildningen gav oss en bra överblick över alla olika moment som kan ingå i processen från idé till färdig produkt. Vi fick prova på att lösa många olika uppgifter. Testa olika CAD-tekniker och lära oss hur man tänker när man konstruerar föremål för 3d-printning. För- och nackdelar med de olika printingteknikerna och vilka olika designregler man behöver ta hänsyn till, säger Petra.

– Jag vill tacka Teddy på S3Di, för hjälp med skanning, Pär Nobring på raps för CAD-hjälp och material till prototyper samt Ulf på 3D Center för 3d-utskrifter.

Protesen The Unlimbited arm från välgörenhetsprojektet Team UnLimbited.

Kunskap som stärkt det egna företaget

– För mig var det ett helt nytt område, så det har krävts en hel del hårt arbete, men det har samtidigt varit väldigt roligt att ta till sig helt nya kunskaper. Och inse att det här är något som jag verkligen kan ha nytta av i flera olika sammanhang. Jag hade så klart hört talas om 3d-printing tidigare och även sett en del riktigt coola saker, bland annat inom modebranschen på catwalken och liknande. Men hade egentligen inte funderat så mycket på det och inte haft en tanke på att det skulle kunna vara jag som skapade det där!

Studierna till 3d-printingspecialist har även hjälpt Petra i sitt eget företag, vid sidan av sitt ordinarie jobb, där hon tillverkar och säljer inredningsdetaljer, mestadels i keramik, men även i andra material.

– Jag har nu börjat använda mig också av CAD och 3d-skrivaren för att designa och tillverka föremål. För mig har det inneburit ett nytt hjälpmedel i den kreativa processen och öppnat upp för nya tankar och idéer.

– Det här projektet blev så lyckat att jag nu har planer på att arbeta vidare med protesen för att om möjligt kunna erbjuda fler barn den här möjligheten.

Tova är jätteglad för sin nya protes och tycker att färgerna och utsmyckningarna är speciellt fina.

Tova är jätteglad för sin nya protes och tycker att färgerna, som hon valde själv, och utsmyckningarna är speciellt fina.

Om du är intresserad av att läsa samma utbildning som Petra kan du besöka YH-utbildningen i Eslövs hemsida. Sista ansökningsdag är ändrad till den 1 maj.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS firar 30 år med 3d-print

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. I dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Publicerat av: 

InkClub vidgar vyerna

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB.

Publicerat av: 

Protolabs börjar erbjuda
kopparutskrifter

Protolabs lanserar en tjänst för 3d-utskrifter av legerad koppar. – Det innebär att ingenjörer nu kan få ut koppardelar på marknaden snabbare och mer kostnadseffektivt, säger Andrea Landoni, Product Manager på Protolabs.

Publicerat av: 

3d-printad utställning av återvunnet skräp

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

3D Center får fler HP-skrivare

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med flera 3d-skrivarmodeller från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Formlabs släpper två nya skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Publicerat av: 

Nu kan du printa i pantone

Stratasys inför Pantones färger i två av sina 3d-skrivarsystem. Detta ska ge designer möjligheten att arbeta med samma färgskala var i världen en än befinner sig. 

Publicerat av: 

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer. Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska stora mängder 3d-data.

Publicerat av: 

Framsteg i projekt – flera materialblandningar får grönt ljus

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB Industries, Nefab, EcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Publicerat av: 

De 3d-printar fasader som fastnar

För arkitekter finns flera fördelar med att använda sig av additiv tillverkning. Enligt det tyska bygg- och techföretaget Aectual som 3d-printar för arkitekter, börjar utskrifter i de större formaten att lämna sin experimentella fas och äntra den verkliga världen.

Publicerat av: 

Protech breddar produktportföljen

Protech utökar produktsortimentet med 3d-skrivare för metall frånXact Metal. – Vi på Protech kan nu erbjuda en 3d-skrivare för metall runt en miljon kronor, säger vd Anders Brask.

Publicerat av: