Petras kunskaper blev en hjälpande hand

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 16 april 2019
Petra Jönsson blev en hjälpande hand i femåriga Tovas vardag. Till höger syns den elektroniskt styrda protes som Tova haft sedan tidigare.

Med hjälp av 3d-skanning, 3d-printning och tålamod lyckades Petra Jönsson designa och skriva ut en armprotes till femåriga Tova, född med dysmeli. – Det var ett projekt som kändes lite extra bra, eftersom jag fick möjligheten att göra något för en annan människa, säger Petra Jönsson.

Femåriga Tova är född med dysmeli och saknar därför vänster hand och en del av armen. Genom sjukvården har hon fått en protes, men den är så pass tung och klumpig att hon många gånger väljer att inte använda den. Den är också elektroniskt styrd vilket ställt till en del problem i vardagen. Förutom att Tova inte kan bada med den så har det hänt att elektroniken krånglat och handen på protesen fastnat i ett grepp runt styret, vilket gjort Tova rädd.

Tovas mamma Anna bestämde sig för att se sig om efter en annan lösning, och fick kontakt med Petra Jönsson som studerade till 3d-printningspecialist vid YH-utbildningen i Eslöv. Tillsammans bestämde de sig för att göra något för att förenkla Tovas vardag. Målet med Petras LIA (lärande i arbete)-projekt blev att konstruera och 3d-printa en ny protes åt Tova, som ett komplement till den protes hon hade sedan tidigare.

CAD-modell av finger och arm.
Flera aktörer som samarbetade

De valde att börja arbetet med att utvärdera en befintlig modell för att ha något att utgå ifrån. Via välgörenhetsprojektet Team UnLimbited, kunde 3d-modeller av proteser fritt laddas ner. 3d-modellen som Petra valde att arbeta med styrs av fiskelinor som sluter fingrarna när armen böjs. Delarna skrevs ut med den 3d-skrivare som Petra fått låna via utbildningen. Under sommarlovet fick Tova testa den första versionen av protesen och därefter utvärderades den för att kunna förbättras ytterligare.

Med hjälp av Teddy Larsson, på Scan 3D Innovations (S3Di) i Ystad, 3d-skannades Tovas arm. Därefter speglade Petra bilden av den högra armen i datorn för att göra en så passande protes till vänster sida som möjligt. Genom att testa sig fram och 3d-printa små tester och låta Tova prova efterhand kunde Petra slutföra processen. Tova fick nu en protes som är lätt, som inte hakar upp sig och som går utmärkt att bada med, enligt Petra.

Att titta på olika proteser och hitta andra liknande projekt har varit en inspiration under arbetets gång. Ett exempel är ”The flexy hand” av Steve Wood. Här kopplas lederna ihop med flexibla 3d-printade delar – istället för gångjärn. Ytterligare ett intressant projekt är Jacquin Buchanans ”Kwawy arm” som via en whipple tree, samma teknik som i gamla hästspann, gav protesen ett adaptivt grepp.

– Utbildningen gav oss en bra överblick över alla olika moment som kan ingå i processen från idé till färdig produkt. Vi fick prova på att lösa många olika uppgifter. Testa olika CAD-tekniker och lära oss hur man tänker när man konstruerar föremål för 3d-printning. För- och nackdelar med de olika printingteknikerna och vilka olika designregler man behöver ta hänsyn till, säger Petra.

– Jag vill tacka Teddy på S3Di, för hjälp med skanning, Pär Nobring på raps för CAD-hjälp och material till prototyper samt Ulf på 3D Center för 3d-utskrifter.

Protesen The Unlimbited arm från välgörenhetsprojektet Team UnLimbited.
Kunskap som stärkt det egna företaget

– För mig var det ett helt nytt område, så det har krävts en hel del hårt arbete, men det har samtidigt varit väldigt roligt att ta till sig helt nya kunskaper. Och inse att det här är något som jag verkligen kan ha nytta av i flera olika sammanhang. Jag hade så klart hört talas om 3d-printning tidigare och även sett en del riktigt coola saker, bland annat inom modebranschen på catwalken och liknande. Men hade egentligen inte funderat så mycket på det och inte haft en tanke på att det skulle kunna vara jag som skapade det där!

Studierna till 3d-printningspecialist har även hjälpt Petra i sitt eget företag, vid sidan av sitt ordinarie jobb, där hon tillverkar och säljer inredningsdetaljer, mestadels i keramik, men även i andra material.

– Jag har nu börjat använda mig också av CAD och 3d-skrivaren för att designa och tillverka föremål. För mig har det inneburit ett nytt hjälpmedel i den kreativa processen och öppnat upp för nya tankar och idéer.

– Det här projektet blev så lyckat att jag nu har planer på att arbeta vidare med protesen för att om möjligt kunna erbjuda fler barn den här möjligheten.

Tova är jätteglad för sin nya protes och tycker att färgerna och utsmyckningarna är speciellt fina.
Tova är jätteglad för sin nya protes och tycker att färgerna, som hon valde själv, och utsmyckningarna är speciellt fina.

Om du är intresserad av att läsa samma utbildning som Petra kan du besöka YH-utbildningen i Eslövs hemsida. Sista ansökningsdag är ändrad till den 1 maj.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Seminarium: Ta 3D-printingen till nästa nivå

Hur kan 3D-printing, generativ design och 3D-skanning effektivisera allt från produktutveckling och produktion till montering och vardagliga utmaningar? Det står på programmet när 3D-Action 2.0 bjuder in till ett heldagsevent.
IMG_2699

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage