Benbrytande framsteg

Studenten Sean Bittner håller i ett 3d-printat byggnadsställ som skapats för att hjälpa till att läka ostekondrala skador. Foto: Jeff Fitlow/Rice University

Studenten Sean Bittner håller i ett 3d-printat byggnadsställ som skapats för att hjälpa till att läka ostekondrala skador. Foto: Jeff Fitlow/Rice University

Bioforskare vid Rice University och University of Maryland meddelar att de lyckats ta fram en lösning som liknar människoben med hjälp av 3d-utskrift.

I Rice Universitys laboratorium har forskare hittat en lösning för att skapa replika av mänsklig hårdben som omges av brosk. För idrottare är detta ett viktigt framsteg då många skador ofta kan sätta käppar i hjulen för deras karriärer. Oavsett om de är små sprickor eller att benet bryts så kan det vara väldigt smärtsamt.

Nyckeln är efterliknande vävnad som gradvis vänder sig från brosk vid ytan till benet nedanför, skriver Rice University på sin hemsida och fortsätter:

Biomaterials Lab at Rice tryckte en byggnadsställning med anpassade blandningar av en polymer för den tidigare och en keramik för den senare med inbäddade porer som skulle göra det möjligt för patientens egna celler och blodkärl att infiltrera implantatet. Och så småningom låta det bli en del av det naturliga ben och brosk.

Källa: Rice University

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han blir ny kommunikationschef på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: 

De ska 3d-printa ett samhälle

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Publicerat av: 

Grafen i fokus för nytt projekt

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu startar ett nytt projekt som ska undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Publicerat av: 

ABB och RISE tror på robotar

ABB och RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. – Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare, säger Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Publicerat av: 

Prototal ser viljan att serietillverka

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Publicerat av: 

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. – Kodak-skrivaren har sålt jättebra, säger Pierre Harrysson från 3D Center. 

Publicerat av: