Här är världens första 3d-printade hjärta

Världens första lilla 3d-printade hjärta. Foto via Reuters

Världens första lilla 3d-printade hjärta. Foto via Reuters

Ett forskningsteam i Israel har 3d-printat ett mänskligt hjärta baserat på en patients egna celler och biologiskt bläck. Enligt professor Tal Dvir, som lett projektet är det första gången som ett hjärta med celler, blodkärl, ventriklar och kamrar har skrivits ut. 

För patienter som har allvarlig hjärtsvikt kan en hjärttransplantation vara den enda räddningen. Ett forskningsteam i Israel hoppas kunna minska väntetiderna för dessa patienter genom att i framtiden erbjuda 3d-printade hjärtan.

Nu presenteras det första lyckade resultatet i tidskriften Advanced Science. Det är ett forskarteam från Tel Aviv University i Israel som har 3d-printat en miniversion av ett människohjärta. Till skillnad från tidigare studier har man denna gång kunna inkludera både celler och blodkärl – vilket är avgörande för att hjärtat ska kunna fungera i en människokropp.

Från biopsi till utskrivet hjärta

Först togs en biopsi av fettvävnad från en patient. Sedan separerades cellerna i vävnaden och ställdes om för att bli pluripotenta stamceller. Ett tredimensionellt nätverk av det som finns utanför cellerna, som kollagen och glykoproteiner, bearbetades till en personlig hydrogel. Detta, tillsammans med biologiskt bläck blev utskriftsmaterialet. 

Hittills har hjärtat endast skrivits ut i en liten version, men forskarna menar att detta ska gå att även göra i en större skala i framtiden. Något som kan komma att rädda flera liv, då väntelistan för en transplantation minskar. Dock kommer arbetet ta tid och först ska arbetet genomgå djurförsök samt försök på människor.

Källa: jpost.com

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han blir ny kommunikationschef på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: 

De ska 3d-printa ett samhälle

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Publicerat av: 

Grafen i fokus för nytt projekt

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu startar ett nytt projekt som ska undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Publicerat av: 

ABB och RISE tror på robotar

ABB och RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. – Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare, säger Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Publicerat av: 

Prototal ser viljan att serietillverka

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Publicerat av: 

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. – Kodak-skrivaren har sålt jättebra, säger Pierre Harrysson från 3D Center. 

Publicerat av: