3D Meetup intar Sundspärlan för tredje gången

Förra årets 3D Meetup i Helsingborg gick över förväntan enligt arrangörerna.

Förra årets 3D Meetup gick över förväntan enligt arrangörerna.

Den 27–28 april går den tredje omgången av evenemanget 3D Meetup av stapeln. – Detta år har vi med inslag av mat, i form av printade pannkakor och ett större fokus på funktionella utskrifter, berättar Jonathan Lundström, medgrundare och arrangör.

Förra året blev 3D Meetup en succé enligt arrangörerna, och totalt lockade eventet 700 besökare från 14 olika länder till Sundspärlans lokaler i Helsingborg. Utställare varvades med 3d-entusiaster på hobbynivå och kärleken till 3d-printing i lokalen gick nästan att ta på. I år förväntar sig arrangörerna att närmare 1 000 personer kommer besöka eventet.

Vilken är er vision för eventet i år?

Visionen för i år är att sprida tekniken ytterligare och visa möjligheterna för allmänheten. Till exempel så har vi detta år med inslag av mat, i form av printade pannkakor och ett större fokus på funktionella utskrifter så som proteslösningar, berättar Jonathan Lundström som är medgrundare till 3D Meetup och fortsätter:

– Vi har även ett samarbete med IM och Humanium där de kommer berätta mer om deras initiativ för att återvinna vapen och printa nya grejor med metallen. Vi vill helt enkelt sprida kunskapen om additiv tillverkning, visa vad som är möjligt och utbilda den breda massan. 

Jonathan Lundström, medgrundare och arrangör av 3D Meetup. 

Jonathan Lundström, medgrundare och arrangör av 3D Meetup.

Vad är nytt för i år?

– Nytt för i år är bland annat lite nya utställare och större företag samt vårt fokus på funktionella prints och vad man kan göra mer tekniken, snarare än endast fjolårets lite mer nördiga approach. Vi har mycket folk som ställer ut projekt där de använt 3s-printing som ett verktyg för att tillverka något, till exempel allt från 3s-printade R/C fordon till funktionella proteser och så vidare.

Berätta lite om årets utställare och vad de kommer visa?

– Några av utställarna i år är 3D Prima, Northway Partner, Bondtech, add:north, Dremel, BURMS, 3DVerkstan, 3D Center, Network Innovation, Skymaker med flera. De kommer att visa upp sina produkter och idka försäljning på plats, berättar Jonathan och fortsätter: 

– Spännande är också att vi får se skrivare och produkter från bolag med lite mer industrifokus, som till exempel Markforged Metal X från 3DVerkstan eller resinskrivare med större byggytor från Burms. Northway Partner kommer tillsammans med Holygon att visa upp och föreläsa om SketchUp och vi förväntas se mycket av add:norths intressanta material som bygger på spillmaterial från träindustrin.

Läs mer om dagen här.

Så såg det ut under 3D Meetup 2018:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: