Printade möbler gynnar miljön

Skulpturer tillverkade av återvunnet fiskenät. Foto via The New Raw

Den Rotterdam-baserade designstudion The New Raw har tagit plast från havet och tillverkat skulpturer med hjälp av additiv tillverkning. Nu gör de även stadsmöbler av återvunna plastflaskor.

När vi talar om en globala klimatförändringen beskylls ofta massproducenter. Många företag har därför valt att initiera miljömedvetna åtgärder och förändringar i sina produktioner, bland annat med additiv tillverkning. I många fall genererar 3d-utskrifter mindre avfall än traditionella processer och vissa PLA-material är gjorda av förnybara resurser.

Med tanke på uppmärksamheten kring all plast i haven, finns det ett 3d-projekt som sticker ut. Designstudion The New Raw har ett Zero Waste Lab i Grekland där de omvandlar denna plast till 3d-utskrivna bestick, skulpturer och möbler.

– Plast är en av de största bidragsgivarna till förorening i havet. Vi som bor i stadsmiljöer tenderar att glömma hur beroende vi är av havet när det gäller mat och syretillförsel, säger Panos Sakkas och Foteini Setaki, grundare bakom designstudion.

Spöknät är det största hotet

Syntetiska fiskenät hamnar ofta i havet efter att ha tappats eller skurits av från fiskebåtar. Dessa så kallade ”spöknät” anses vara de dödligaste för marina föremål och ett stort hot mot miljön. Genom ett projekt vid namn Second Nature, har designstudions mål varit att ”förena ett ekosystem där plast från havet är råmaterialet för en ny ekonomi som använder teknisk och kulturell innovation till att skapa en social förändring”.

Bild från Print Your City-projektet i samarbete med Coca-Cola. Foto via The New Raw

Bänk tillverkad av återvunna plastflaskor. Foto via The New Raw

Från spöknät till filament

För att göra filament av dessa spöknät, har man först klassat dem efter olika materialtyper. Dessa har sedan körts igenom en kvarn och extraherats till färgglada filament. Därefter har de använt filamentet för att göra nya skapelser med hjälp av en 3d-skrivare.

Så här går processen till:

 

Efter Second Nature-projektet har designstudion fokuserat på ett projekt som heter Print Your City. Det är i samverkan med läsktillverkaren Coca-Cola och handlar om att konvertera plastflaskor till stadsmöbler – så som bänkar och krukor. Dessa har placerats ut i Rotterdam, Thessaloniki i Grekland och nu senast i ett galleri i Milano.

Läs mer om studions projekt på deras hemsida.

Tags: ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han blir ny kommunikationschef på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: 

De ska 3d-printa ett samhälle

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Publicerat av: 

Grafen i fokus för nytt projekt

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu startar ett nytt projekt som ska undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Publicerat av: 

ABB och RISE tror på robotar

ABB och RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. – Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare, säger Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Publicerat av: 

Prototal ser viljan att serietillverka

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Publicerat av: 

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. – Kodak-skrivaren har sålt jättebra, säger Pierre Harrysson från 3D Center. 

Publicerat av: