Printade möbler gynnar miljön

Skulpturer tillverkade av återvunnet fiskenät. Foto via The New Raw

Den Rotterdam-baserade designstudion The New Raw har tagit plast från havet och tillverkat skulpturer med hjälp av additiv tillverkning. Nu gör de även stadsmöbler av återvunna plastflaskor.

När vi talar om en globala klimatförändringen beskylls ofta massproducenter. Många företag har därför valt att initiera miljömedvetna åtgärder och förändringar i sina produktioner, bland annat med additiv tillverkning. I många fall genererar 3d-utskrifter mindre avfall än traditionella processer och vissa PLA-material är gjorda av förnybara resurser.

Med tanke på uppmärksamheten kring all plast i haven, finns det ett 3d-projekt som sticker ut. Designstudion The New Raw har ett Zero Waste Lab i Grekland där de omvandlar denna plast till 3d-utskrivna bestick, skulpturer och möbler.

– Plast är en av de största bidragsgivarna till förorening i havet. Vi som bor i stadsmiljöer tenderar att glömma hur beroende vi är av havet när det gäller mat och syretillförsel, säger Panos Sakkas och Foteini Setaki, grundare bakom designstudion.

Spöknät är det största hotet

Syntetiska fiskenät hamnar ofta i havet efter att ha tappats eller skurits av från fiskebåtar. Dessa så kallade ”spöknät” anses vara de dödligaste för marina föremål och ett stort hot mot miljön. Genom ett projekt vid namn Second Nature, har designstudions mål varit att ”förena ett ekosystem där plast från havet är råmaterialet för en ny ekonomi som använder teknisk och kulturell innovation till att skapa en social förändring”.

Bild från Print Your City-projektet i samarbete med Coca-Cola. Foto via The New Raw

Bänk tillverkad av återvunna plastflaskor. Foto via The New Raw

Från spöknät till filament

För att göra filament av dessa spöknät, har man först klassat dem efter olika materialtyper. Dessa har sedan körts igenom en kvarn och extraherats till färgglada filament. Därefter har de använt filamentet för att göra nya skapelser med hjälp av en 3d-skrivare.

Så här går processen till:

 

Efter Second Nature-projektet har designstudion fokuserat på ett projekt som heter Print Your City. Det är i samverkan med läsktillverkaren Coca-Cola och handlar om att konvertera plastflaskor till stadsmöbler – så som bänkar och krukor. Dessa har placerats ut i Rotterdam, Thessaloniki i Grekland och nu senast i ett galleri i Milano.

Läs mer om studions projekt på deras hemsida.

Tags: ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: