Tredubblat antal företag 3d-printar metall

Annika Strondl, projektledare för den nya kartläggningen.

Under en treårsperiod, 2015–2018, har antalet företag som arbetar med 3d-printing av metall tredubblats. – Potentialen är enorm, säger Annika Strondl, Swerim.

Det går minst sagt framåt för additiv tillverkning av metall. En kartläggning som gjorts av forskningsinstituten Swerim och Rise, visar att antalet företag som arbetar med tekniken tredubblats mellan 2015-2018. Totalt handlar det om att 400 personer för närvarande arbetar inom detta område i dag.

Från 13 till 30

Kartläggningen, som är utförd inom projektet INTOACTION, visar att 13 företag arbetade inom additiv tillverkning av metall år 2015. I dag är det ett 30-tal. Antalet som forskar inom området har också visat sig öka de senaste åren. Det finns dock ett område där tekniken inte slagit igenom än. Av företag som arbetar med kommersiell produktion, är det väldigt få som har implementerat tekniken i sina produktioner. 

Metallpulver.

Metallpulver.

Att det är så pass få företag som ännu tagit steget till industriell produktion handlar om att det trots stora satsningar fortfarande är en ung och omogen teknik, men potentialen är enorm och med kartläggningen vill vi underlätta och påskynda processen för så väl forskare som industri, säger Annika Strondl från Swerim, som arbetar som projektledare.

I rapporten framgår det även att antal beviljade forskningsmedel inom området har ökat mellan åren 20102018. Från att ha varit noll kronor är det i dag 100 miljoner kronor.

Här kan du läsa hela rapporten.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: