3d-printade kreationer intog röda mattan

 

Den amerikanska modedesignern Zac Posen har i samarbete med GE Additive och Protolabs designat en ny klädkollektion med 3d-printade element. På Met-galans röda matta den 6 maj visades en rad plagg accessoarer upp för omvärlden.

Att använda 3d-utskrift inom modebranschen är inget nytt. Till skillnad från traditionella metoder erbjuder 3d-skrivartekniken en möjlighet att skapa mönster som annars varit omöjliga. Nyligen demonstrerade Zac Posen just detta, när han under Met-galans röda matta skickade ut den ena 3d-dekorerade klädkreationen efter den andra. Tillsammans med GE Additive och Protolabs har en helt ny klädkollektion tagits fram under namnet Zac Posen x GE Additive x Protolabs.

– Jag drömde om kollektionen, GE Additive hjälpte till att skapa den och Protolabs printade den, säger Zac Posen om den nya kollektionen.

Flera stjärnor bar Zac Posens kreationer

Den brittiska supermodellen Jourdan Dunn bar en rosformad klänning på röda mattan, bestående av hela 21 3d-utskrivna kronblad. Bladen har tillverkats med SLA-teknik på Protolabs 3d-printanläggning i North Carolina, och även om de är i plast så väger bladen ett kilo styck. Utskriftstid och efterbehandling landade på cirka 1100 timmar.

Nina Dobrev, känd från tv-serien The Vampire Diaries, bar en 3d-printad bustier. För att få till ett utseende av glas har ytan slipats och täckts med en transparent lack. Tiden för att färdigställa konstverket tog 200 timmar.

Nina Dobrev på Met-galan 2019 i New York. Foto: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue

3d-printade broderier

Jourdan Dunn. Foto: Theo Wargo/WireImage

Skådespelaren Katie Holmes bar en accessoar i form av två lila palmblad som höll upp resten av klänningen. Utskrift och efterbehandling tog cirka 56 timmar att göra.

Deepika Padukone, indisk skådespelare och modell, bar en rosa kreation som var dekorerad med en rad 3d-utskrivna små detaljer. Tanken var att dessa skulle efterlikna broderier som fästs på utsidan av klänningen. Broderierna tog över 160 timmar att 3d-printa.

Förutom ovan nämnda, bar självklart även Zac Posen själv 3d-printade detaljer i form av broscher.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han blir ny kommunikationschef på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: 

De ska 3d-printa ett samhälle

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Publicerat av: 

Grafen i fokus för nytt projekt

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu startar ett nytt projekt som ska undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Publicerat av: 

ABB och RISE tror på robotar

ABB och RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. – Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare, säger Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Publicerat av: 

Prototal ser viljan att serietillverka

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Publicerat av: 

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. – Kodak-skrivaren har sålt jättebra, säger Pierre Harrysson från 3D Center. 

Publicerat av: