3d-printade kreationer intog röda mattan

 

Den amerikanska modedesignern Zac Posen har i samarbete med GE Additive och Protolabs designat en ny klädkollektion med 3d-printade element. På Met-galans röda matta den 6 maj visades en rad plagg accessoarer upp för omvärlden.

Att använda 3d-utskrift inom modebranschen är inget nytt. Till skillnad från traditionella metoder erbjuder 3d-skrivartekniken en möjlighet att skapa mönster som annars varit omöjliga. Nyligen demonstrerade Zac Posen just detta, när han under Met-galans röda matta skickade ut den ena 3d-dekorerade klädkreationen efter den andra. Tillsammans med GE Additive och Protolabs har en helt ny klädkollektion tagits fram under namnet Zac Posen x GE Additive x Protolabs.

– Jag drömde om kollektionen, GE Additive hjälpte till att skapa den och Protolabs printade den, säger Zac Posen om den nya kollektionen.

Flera stjärnor bar Zac Posens kreationer

Den brittiska supermodellen Jourdan Dunn bar en rosformad klänning på röda mattan, bestående av hela 21 3d-utskrivna kronblad. Bladen har tillverkats med SLA-teknik på Protolabs 3d-printanläggning i North Carolina, och även om de är i plast så väger bladen ett kilo styck. Utskriftstid och efterbehandling landade på cirka 1100 timmar.

Nina Dobrev, känd från tv-serien The Vampire Diaries, bar en 3d-printad bustier. För att få till ett utseende av glas har ytan slipats och täckts med en transparent lack. Tiden för att färdigställa konstverket tog 200 timmar.

Nina Dobrev på Met-galan 2019 i New York. Foto: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue

3d-printade broderier

Jourdan Dunn. Foto: Theo Wargo/WireImage

Skådespelaren Katie Holmes bar en accessoar i form av två lila palmblad som höll upp resten av klänningen. Utskrift och efterbehandling tog cirka 56 timmar att göra.

Deepika Padukone, indisk skådespelare och modell, bar en rosa kreation som var dekorerad med en rad 3d-utskrivna små detaljer. Tanken var att dessa skulle efterlikna broderier som fästs på utsidan av klänningen. Broderierna tog över 160 timmar att 3d-printa.

Förutom ovan nämnda, bar självklart även Zac Posen själv 3d-printade detaljer i form av broscher.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: