3d-printade kreationer intog röda mattan

 

Den amerikanska modedesignern Zac Posen har i samarbete med GE Additive och Protolabs designat en ny klädkollektion med 3d-printade element. På Met-galans röda matta den 6 maj visades en rad plagg accessoarer upp för omvärlden.

Att använda 3d-utskrift inom modebranschen är inget nytt. Till skillnad från traditionella metoder erbjuder 3d-skrivartekniken en möjlighet att skapa mönster som annars varit omöjliga. Nyligen demonstrerade Zac Posen just detta, när han under Met-galans röda matta skickade ut den ena 3d-dekorerade klädkreationen efter den andra. Tillsammans med GE Additive och Protolabs har en helt ny klädkollektion tagits fram under namnet Zac Posen x GE Additive x Protolabs.

– Jag drömde om kollektionen, GE Additive hjälpte till att skapa den och Protolabs printade den, säger Zac Posen om den nya kollektionen.

Flera stjärnor bar Zac Posens kreationer

Den brittiska supermodellen Jourdan Dunn bar en rosformad klänning på röda mattan, bestående av hela 21 3d-utskrivna kronblad. Bladen har tillverkats med SLA-teknik på Protolabs 3d-printanläggning i North Carolina, och även om de är i plast så väger bladen ett kilo styck. Utskriftstid och efterbehandling landade på cirka 1100 timmar.

Nina Dobrev, känd från tv-serien The Vampire Diaries, bar en 3d-printad bustier. För att få till ett utseende av glas har ytan slipats och täckts med en transparent lack. Tiden för att färdigställa konstverket tog 200 timmar.

Nina Dobrev på Met-galan 2019 i New York. Foto: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue

3d-printade broderier

Jourdan Dunn. Foto: Theo Wargo/WireImage

Skådespelaren Katie Holmes bar en accessoar i form av två lila palmblad som höll upp resten av klänningen. Utskrift och efterbehandling tog cirka 56 timmar att göra.

Deepika Padukone, indisk skådespelare och modell, bar en rosa kreation som var dekorerad med en rad 3d-utskrivna små detaljer. Tanken var att dessa skulle efterlikna broderier som fästs på utsidan av klänningen. Broderierna tog över 160 timmar att 3d-printa.

Förutom ovan nämnda, bar självklart även Zac Posen själv 3d-printade detaljer i form av broscher.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: