Större satsning på 3d-printade organ i rymden

3d-skrivaren Organaut som används på ISS. Foto via 3D Bioprinting Solutions

Ett samarbete mellan ett ryskt bio-tekniskt forskningslaboratorium, 3D Bioprinting Solutions, och forskare från Israels och USA har lett till ett ökat fokus på bioutskrifter ombord på den internationella rymdstationen, ISS. Förra året levererades en 3d-bioskrivare av modellen Organaut till ISS och de har sedan dess haft framgångsrika tester.

Bland annat har de lyckats att printa en sköldkörtel för en mus. Men varför ska man göra dessa tester i rymden? Fördelarna med att skriva ut organ i rymden är att gravitationen inte tynger ner och förstör de ömtåliga utskrifterna. Detta gör chanserna att lyckas med en utskrift som inte sjunker ihop mycket större.

Resultaten från de hittills lyckade projekten är planerade att skickas tillbaka till jorden under 2019. Förhoppningen är att forskarna längre fram ska kunna studera hur levande organismer påverkas av långtidsflygningar i rymden. Nytt material, i form av muskelvävnad, är planerade att levereras till rymdstationen i september 2019.

Källa: all3dp.com

Foto via 3D Bioprinting Solutions

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: