Större satsning på 3d-printade organ i rymden

3d-skrivaren Organaut som används på ISS. Foto via 3D Bioprinting Solutions

Ett samarbete mellan ett ryskt bio-tekniskt forskningslaboratorium, 3D Bioprinting Solutions, och forskare från Israels och USA har lett till ett ökat fokus på bioutskrifter ombord på den internationella rymdstationen, ISS. Förra året levererades en 3d-bioskrivare av modellen Organaut till ISS och de har sedan dess haft framgångsrika tester.

Bland annat har de lyckats att printa en sköldkörtel för en mus. Men varför ska man göra dessa tester i rymden? Fördelarna med att skriva ut organ i rymden är att gravitationen inte tynger ner och förstör de ömtåliga utskrifterna. Detta gör chanserna att lyckas med en utskrift som inte sjunker ihop mycket större.

Resultaten från de hittills lyckade projekten är planerade att skickas tillbaka till jorden under 2019. Förhoppningen är att forskarna längre fram ska kunna studera hur levande organismer påverkas av långtidsflygningar i rymden. Nytt material, i form av muskelvävnad, är planerade att levereras till rymdstationen i september 2019.

Källa: all3dp.com

Foto via 3D Bioprinting Solutions

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: