
Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.
Årets Plastteknikmässa hölls på Malmömässan den 8–9 maj. Det är ett event som samlar alla delar av plastbranschen med över 200 utställare. I Prototals monter stod bland annat Jonas Sandwall, marknadschef, och visade företagets tre olika teknikområden: 3d-printing, vakumgjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.
– Många är intresserade av serieproduktion av 3d-printing. Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden. Sedan vi investerade i HP-maskiner har efterfrågan på serieproduktion ökat tack vare det. Men man måste verkligen tänka på vilka produkter man ska tillverka och vilken teknik som passar bäst, säger Jonas.
En normal volym på en order går från några få komponenter upp till 10 000. I nuläget ser de inte att en specifik bransch är mer köpvilliga av 3d-printade delar än någon annan, utan intresset lever inom en rad olika branscher.
Metallutskrifter kräver smart konstruktion
När det gäller metall så ser företaget ett stort intresse – dock är det få kunder som är beredda att betala för det. Enligt Jonas krävs det att användaren måste ha ett strategiskt tänkt när det gäller konstruktion i användning av tekniken för att det ska bli lönsamt. Än så länge ser de att efterfrågan är för låg, men de bevakar den och håller dörren öppen för framtiden.
– Det pratas mycket kring det vilket gör att många blir nyfikna. Men när man får mer kunskap kring det och förstår vad det innebär kan man vara mer realistisk och se utmaningarna.
Satsar på efterbehandling
Nästa steg för Prototal på 3d-skrivarsidan är att satsa på processen för efterbehandling.
– Inom snar framtid, kommer vi driftsätta en automatiserad blästrings- och infärgningsprocess. Det är för att priserna även ska bli konkurrenskraftiga vid serieproduktion av 3d-printing, avslutar Jonas.