ABB och RISE tror på robotar

Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Verkstadskoncernen ABB och forskningsinstitutet RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. På plats i montern hade de en robotarm som 3d-printade vaser av Stora Ensos biokompasitmaterial, som innehåller 50 procent träfibrer.

– Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare. Med denna har vi bland annat skrivit ut delar i olika material så som ABS, PLA och olika biokompositer, berättar Anders Spaak som är ingenjör på ABB.

Projektet heter DiLAM och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och FORMAS. Målet är att additiv tillverkning av stora komponenter ska stärka en ny del av den svenska tillverkningsindustrin. I projektet står ABB för robottekniken och programmeringen medan RISE står för produktionstekniken.

– Mjukvaran för roboten har funnits i 20 år men jag har skapat ett tillägg till denna för att använda additiv tillverkning, berättar Anders och utvecklar:

– Roboten är väldigt enkel att programmera och den använder samma teknik en vanlig 3d-skrivare gör. Man gör en CAD-modell och sedan en decode-fil som jag nyttjar för att ta fram koden till roboten. Det kan ta 20 minuter. Att programmeringstiden är kort tror jag är nyckeln till att tekniken ska utvecklas.

Kombinationen av robot och 3d-print kan komma att bli allt vanligare i framtiden, menar Anders. I dag är det dock fortfarande lite i startgroparna.

Vas som består av 50 procent träfibrer.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han blir ny kommunikationschef på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: 

De ska 3d-printa ett samhälle

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Publicerat av: 

Grafen i fokus för nytt projekt

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu startar ett nytt projekt som ska undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Publicerat av: 

ABB och RISE tror på robotar

ABB och RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. – Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare, säger Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Publicerat av: 

Prototal ser viljan att serietillverka

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Publicerat av: 

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. – Kodak-skrivaren har sålt jättebra, säger Pierre Harrysson från 3D Center. 

Publicerat av: