ABB och RISE tror på robotar

Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Verkstadskoncernen ABB och forskningsinstitutet RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. På plats i montern hade de en robotarm som 3d-printade vaser av Stora Ensos biokompasitmaterial, som innehåller 50 procent träfibrer.

– Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare. Med denna har vi bland annat skrivit ut delar i olika material så som ABS, PLA och olika biokompositer, berättar Anders Spaak som är ingenjör på ABB.

Projektet heter DiLAM och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och FORMAS. Målet är att additiv tillverkning av stora komponenter ska stärka en ny del av den svenska tillverkningsindustrin. I projektet står ABB för robottekniken och programmeringen medan RISE står för produktionstekniken.

– Mjukvaran för roboten har funnits i 20 år men jag har skapat ett tillägg till denna för att använda additiv tillverkning, berättar Anders och utvecklar:

– Roboten är väldigt enkel att programmera och den använder samma teknik en vanlig 3d-skrivare gör. Man gör en CAD-modell och sedan en decode-fil som jag nyttjar för att ta fram koden till roboten. Det kan ta 20 minuter. Att programmeringstiden är kort tror jag är nyckeln till att tekniken ska utvecklas.

Kombinationen av robot och 3d-print kan komma att bli allt vanligare i framtiden, menar Anders. I dag är det dock fortfarande lite i startgroparna.

Vas som består av 50 procent träfibrer.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: