ABB och RISE tror på robotar

Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Verkstadskoncernen ABB och forskningsinstitutet RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. På plats i montern hade de en robotarm som 3d-printade vaser av Stora Ensos biokompasitmaterial, som innehåller 50 procent träfibrer.

– Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare. Med denna har vi bland annat skrivit ut delar i olika material så som ABS, PLA och olika biokompositer, berättar Anders Spaak som är ingenjör på ABB.

Projektet heter DiLAM och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och FORMAS. Målet är att additiv tillverkning av stora komponenter ska stärka en ny del av den svenska tillverkningsindustrin. I projektet står ABB för robottekniken och programmeringen medan RISE står för produktionstekniken.

– Mjukvaran för roboten har funnits i 20 år men jag har skapat ett tillägg till denna för att använda additiv tillverkning, berättar Anders och utvecklar:

– Roboten är väldigt enkel att programmera och den använder samma teknik en vanlig 3d-skrivare gör. Man gör en CAD-modell och sedan en decode-fil som jag nyttjar för att ta fram koden till roboten. Det kan ta 20 minuter. Att programmeringstiden är kort tror jag är nyckeln till att tekniken ska utvecklas.

Kombinationen av robot och 3d-print kan komma att bli allt vanligare i framtiden, menar Anders. I dag är det dock fortfarande lite i startgroparna.

Vas som består av 50 procent träfibrer.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: