De ska 3d-printa ett samhälle

Datorgrafik som illustrerar hur de 3d-utskrivna husen kan komma att se ut. Foto: fuseproject

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Projektet är ett samarbete mellan den San Franscisco-baserade designstudion Fuseproject, organisationen New Story som kämpar emot hemlöshet och Icon – ett byggföretag i Texas.

Husen är tänkta att 3d-printas under sommaren 2019 och samtliga partners kommer tillsammans designa, planera och bygga vad som sägs vara ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Projektet kommer att utnyttja 3d-teknikens unika designmöjligheter för att bygga boenden åt låginkomsttagare i Latinamerika.

– Vi är i extas över att bli partner med New Story i deras uppdrag att sätta stopp för global hemlöshet, säger Yves Béhar, grundare av fusionsprojektet.

Ett billigare alternativ

New Story, en organisation som forskar efter tekniska genombrott inom huskonstruktion för att hantera den globala huskrisen, har identifierat 3d-utskrift som en lönsam lösning på problemet. Under 2018 printade 3D Story och deras partner ICON ett hus i Austin, Texas på 48 timmar för att bevisa konceptet. Kostnaden hamnade på mindre än 4 000 amerikanska dollar (vilket är mindre än 35 000 svenska kronor) och de använde en tidigare version av en Vulcan 3d-skrivare från ICON.

Ska matcha behoven

Nu, i samarbete med Fuseproject, kommer New Story att använda den uppdaterade Vulcan 2 3d-skrivaren för att bygga hus på en icke-namngiven plats i Latinamerika.  Produktionstiden har nu gått ned till 24 timmar och kostat 6 000 dollar (cirka 52 000 USD) per byggnad. De tre organisationerna har arbetat nära med latinamerikanska invånare för att förstå och lära sig om kulturen och miljön i deras samhällen. Detta är för att säkerställa att de 3d-utskrivna bostäderna matchar gemenskapens specifika motiv, vanor och behov utöver den traditionella husdesignen. Samhället består mestadels av bönder och hantverkare och husen i samhället är ofta bebodda av flera generationer i familjen som bor nära varandra.

Resultatet av denna process, som inkluderar workshops på plats, är att New Story, Fuseproject och ICON varit tvungna att använda 3d-design för att skapa rum som behandlar “klimat, familjestruktur och rollen som ett hem håller för att skapa ett större samhälle.

– När vi pratade med medlemmar i samhället insåg vi att en enda husdesign inte matchar behov och förväntningar, avslutar Yves Béhar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.