De ska 3d-printa ett samhälle

Datorgrafik som illustrerar hur de 3d-utskrivna husen kan komma att se ut. Foto: fuseproject

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Projektet är ett samarbete mellan den San Franscisco-baserade designstudion Fuseproject, organisationen New Story som kämpar emot hemlöshet och Icon – ett byggföretag i Texas.

Husen är tänkta att 3d-printas under sommaren 2019 och samtliga partners kommer tillsammans designa, planera och bygga vad som sägs vara ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Projektet kommer att utnyttja 3d-teknikens unika designmöjligheter för att bygga boenden åt låginkomsttagare i Latinamerika.

– Vi är i extas över att bli partner med New Story i deras uppdrag att sätta stopp för global hemlöshet, säger Yves Béhar, grundare av fusionsprojektet.

Ett billigare alternativ

New Story, en organisation som forskar efter tekniska genombrott inom huskonstruktion för att hantera den globala huskrisen, har identifierat 3d-utskrift som en lönsam lösning på problemet. Under 2018 printade 3D Story och deras partner ICON ett hus i Austin, Texas på 48 timmar för att bevisa konceptet. Kostnaden hamnade på mindre än 4 000 amerikanska dollar (vilket är mindre än 35 000 svenska kronor) och de använde en tidigare version av en Vulcan 3d-skrivare från ICON.

Ska matcha behoven

Nu, i samarbete med Fuseproject, kommer New Story att använda den uppdaterade Vulcan 2 3d-skrivaren för att bygga hus på en icke-namngiven plats i Latinamerika.  Produktionstiden har nu gått ned till 24 timmar och kostat 6 000 dollar (cirka 52 000 USD) per byggnad. De tre organisationerna har arbetat nära med latinamerikanska invånare för att förstå och lära sig om kulturen och miljön i deras samhällen. Detta är för att säkerställa att de 3d-utskrivna bostäderna matchar gemenskapens specifika motiv, vanor och behov utöver den traditionella husdesignen. Samhället består mestadels av bönder och hantverkare och husen i samhället är ofta bebodda av flera generationer i familjen som bor nära varandra.

Resultatet av denna process, som inkluderar workshops på plats, är att New Story, Fuseproject och ICON varit tvungna att använda 3d-design för att skapa rum som behandlar ”klimat, familjestruktur och rollen som ett hem håller för att skapa ett större samhälle.

– När vi pratade med medlemmar i samhället insåg vi att en enda husdesign inte matchar behov och förväntningar, avslutar Yves Béhar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: