De ska 3d-printa ett samhälle

Datorgrafik som illustrerar hur de 3d-utskrivna husen kan komma att se ut. Foto: fuseproject

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Projektet är ett samarbete mellan den San Franscisco-baserade designstudion Fuseproject, organisationen New Story som kämpar emot hemlöshet och Icon – ett byggföretag i Texas.

Husen är tänkta att 3d-printas under sommaren 2019 och samtliga partners kommer tillsammans designa, planera och bygga vad som sägs vara ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Projektet kommer att utnyttja 3d-teknikens unika designmöjligheter för att bygga boenden åt låginkomsttagare i Latinamerika.

– Vi är i extas över att bli partner med New Story i deras uppdrag att sätta stopp för global hemlöshet, säger Yves Béhar, grundare av fusionsprojektet.

Ett billigare alternativ

New Story, en organisation som forskar efter tekniska genombrott inom huskonstruktion för att hantera den globala huskrisen, har identifierat 3d-utskrift som en lönsam lösning på problemet. Under 2018 printade 3D Story och deras partner ICON ett hus i Austin, Texas på 48 timmar för att bevisa konceptet. Kostnaden hamnade på mindre än 4 000 amerikanska dollar (vilket är mindre än 35 000 svenska kronor) och de använde en tidigare version av en Vulcan 3d-skrivare från ICON.

Ska matcha behoven

Nu, i samarbete med Fuseproject, kommer New Story att använda den uppdaterade Vulcan 2 3d-skrivaren för att bygga hus på en icke-namngiven plats i Latinamerika.  Produktionstiden har nu gått ned till 24 timmar och kostat 6 000 dollar (cirka 52 000 USD) per byggnad. De tre organisationerna har arbetat nära med latinamerikanska invånare för att förstå och lära sig om kulturen och miljön i deras samhällen. Detta är för att säkerställa att de 3d-utskrivna bostäderna matchar gemenskapens specifika motiv, vanor och behov utöver den traditionella husdesignen. Samhället består mestadels av bönder och hantverkare och husen i samhället är ofta bebodda av flera generationer i familjen som bor nära varandra.

Resultatet av denna process, som inkluderar workshops på plats, är att New Story, Fuseproject och ICON varit tvungna att använda 3d-design för att skapa rum som behandlar “klimat, familjestruktur och rollen som ett hem håller för att skapa ett större samhälle.

– När vi pratade med medlemmar i samhället insåg vi att en enda husdesign inte matchar behov och förväntningar, avslutar Yves Béhar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: