”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

Evald Ottosson, försäljningschef på Protech, bredvid skrivbordsmodellen Makerbot Method.

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

I montern visade Protech upp Makerbot Method och Stratasys F370 FDM-skrivare. Samt en hel del utskrifter för besökarna att känna och klämma på. En nyhets som presenteras är den senaste Stratasys FDM-skrivaren F120.

– Stratasys F120 är som modellen F170 fast utan materialmagasin och extralåda vilket sänker priset. Tråden matas istället in från färdiga kartonger på baksidan. Skillnaden är att du endast kan skriva ut i ABS och ASA. De mjukare materialen går bara i en 170-modell och uppåt.

Användningsområdena är många. Här är en modell av “Emmas” hjärta som använts inför en hjärtoperation.

Användningsområden som ökar

– Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar. På till exempel ett företag som Volvo som ska montera en strålkastarinsats in i en bilkaross behöver ibland en mättolk som direkt kan se vad som är fel om måttet inte stämmer in. Ett sådant verktyg kan de då själv tillverka och om det skulle gå sönder så är det bara att skriva ut ett nytt, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Detta innebär att istället för att investera i utrustning som ska användas i en produktion kan enklare delar prisats på plats. Då kan de även anpassas efter personen som ska använda dem. Enligt Evald är det detta sätt att använda tekniken på som börjar sjunka in hos kunden.

Investeringar i professionell teknik

Den senaste prognosen Evald läste visar att försäljningen av 3d-skrivare till privatpersoner minskat med 20 procent. En ganska tydlig fingervisare var utveckligen är påväg – in i industrin.

– Jag tror att den största tillväxten just nu är bland de företag som tidigare har köpt en enklare 3d-skrivare och som nu ska gå över till en professionell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: