”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

Evald Ottosson, försäljningschef på Protech, bredvid skrivbordsmodellen Makerbot Method.

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

I montern visade Protech upp Makerbot Method och Stratasys F370 FDM-skrivare. Samt en hel del utskrifter för besökarna att känna och klämma på. En nyhets som presenteras är den senaste Stratasys FDM-skrivaren F120.

– Stratasys F120 är som modellen F170 fast utan materialmagasin och extralåda vilket sänker priset. Tråden matas istället in från färdiga kartonger på baksidan. Skillnaden är att du endast kan skriva ut i ABS och ASA. De mjukare materialen går bara i en 170-modell och uppåt.

Användningsområdena är många. Här är en modell av ”Emmas” hjärta som använts inför en hjärtoperation.

Användningsområden som ökar

– Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar. På till exempel ett företag som Volvo som ska montera en strålkastarinsats in i en bilkaross behöver ibland en mättolk som direkt kan se vad som är fel om måttet inte stämmer in. Ett sådant verktyg kan de då själv tillverka och om det skulle gå sönder så är det bara att skriva ut ett nytt, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Detta innebär att istället för att investera i utrustning som ska användas i en produktion kan enklare delar prisats på plats. Då kan de även anpassas efter personen som ska använda dem. Enligt Evald är det detta sätt att använda tekniken på som börjar sjunka in hos kunden.

Investeringar i professionell teknik

Den senaste prognosen Evald läste visar att försäljningen av 3d-skrivare till privatpersoner minskat med 20 procent. En ganska tydlig fingervisare var utveckligen är påväg – in i industrin.

– Jag tror att den största tillväxten just nu är bland de företag som tidigare har köpt en enklare 3d-skrivare och som nu ska gå över till en professionell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: