”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

Evald Ottosson, försäljningschef på Protech, bredvid skrivbordsmodellen Makerbot Method.

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

I montern visade Protech upp Makerbot Method och Stratasys F370 FDM-skrivare. Samt en hel del utskrifter för besökarna att känna och klämma på. En nyhets som presenteras är den senaste Stratasys FDM-skrivaren F120.

– Stratasys F120 är som modellen F170 fast utan materialmagasin och extralåda vilket sänker priset. Tråden matas istället in från färdiga kartonger på baksidan. Skillnaden är att du endast kan skriva ut i ABS och ASA. De mjukare materialen går bara i en 170-modell och uppåt.

Användningsområdena är många. Här är en modell av ”Emmas” hjärta som använts inför en hjärtoperation.

Användningsområden som ökar

– Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar. På till exempel ett företag som Volvo som ska montera en strålkastarinsats in i en bilkaross behöver ibland en mättolk som direkt kan se vad som är fel om måttet inte stämmer in. Ett sådant verktyg kan de då själv tillverka och om det skulle gå sönder så är det bara att skriva ut ett nytt, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Detta innebär att istället för att investera i utrustning som ska användas i en produktion kan enklare delar prisats på plats. Då kan de även anpassas efter personen som ska använda dem. Enligt Evald är det detta sätt att använda tekniken på som börjar sjunka in hos kunden.

Investeringar i professionell teknik

Den senaste prognosen Evald läste visar att försäljningen av 3d-skrivare till privatpersoner minskat med 20 procent. En ganska tydlig fingervisare var utveckligen är påväg – in i industrin.

– Jag tror att den största tillväxten just nu är bland de företag som tidigare har köpt en enklare 3d-skrivare och som nu ska gå över till en professionell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: