”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

Evald Ottosson, försäljningschef på Protech, bredvid skrivbordsmodellen Makerbot Method.

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

I montern visade Protech upp Makerbot Method och Stratasys F370 FDM-skrivare. Samt en hel del utskrifter för besökarna att känna och klämma på. En nyhets som presenteras är den senaste Stratasys FDM-skrivaren F120.

– Stratasys F120 är som modellen F170 fast utan materialmagasin och extralåda vilket sänker priset. Tråden matas istället in från färdiga kartonger på baksidan. Skillnaden är att du endast kan skriva ut i ABS och ASA. De mjukare materialen går bara i en 170-modell och uppåt.

Användningsområdena är många. Här är en modell av “Emmas” hjärta som använts inför en hjärtoperation.

Användningsområden som ökar

– Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar. På till exempel ett företag som Volvo som ska montera en strålkastarinsats in i en bilkaross behöver ibland en mättolk som direkt kan se vad som är fel om måttet inte stämmer in. Ett sådant verktyg kan de då själv tillverka och om det skulle gå sönder så är det bara att skriva ut ett nytt, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Detta innebär att istället för att investera i utrustning som ska användas i en produktion kan enklare delar prisats på plats. Då kan de även anpassas efter personen som ska använda dem. Enligt Evald är det detta sätt att använda tekniken på som börjar sjunka in hos kunden.

Investeringar i professionell teknik

Den senaste prognosen Evald läste visar att försäljningen av 3d-skrivare till privatpersoner minskat med 20 procent. En ganska tydlig fingervisare var utveckligen är påväg – in i industrin.

– Jag tror att den största tillväxten just nu är bland de företag som tidigare har köpt en enklare 3d-skrivare och som nu ska gå över till en professionell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nya rön kan få flyget att lyfta

Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.

Publicerat av: