”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

Evald Ottosson, försäljningschef på Protech, bredvid skrivbordsmodellen Makerbot Method.

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

I montern visade Protech upp Makerbot Method och Stratasys F370 FDM-skrivare. Samt en hel del utskrifter för besökarna att känna och klämma på. En nyhets som presenteras är den senaste Stratasys FDM-skrivaren F120.

– Stratasys F120 är som modellen F170 fast utan materialmagasin och extralåda vilket sänker priset. Tråden matas istället in från färdiga kartonger på baksidan. Skillnaden är att du endast kan skriva ut i ABS och ASA. De mjukare materialen går bara i en 170-modell och uppåt.

Användningsområdena är många. Här är en modell av ”Emmas” hjärta som använts inför en hjärtoperation.

Användningsområden som ökar

– Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar. På till exempel ett företag som Volvo som ska montera en strålkastarinsats in i en bilkaross behöver ibland en mättolk som direkt kan se vad som är fel om måttet inte stämmer in. Ett sådant verktyg kan de då själv tillverka och om det skulle gå sönder så är det bara att skriva ut ett nytt, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Detta innebär att istället för att investera i utrustning som ska användas i en produktion kan enklare delar prisats på plats. Då kan de även anpassas efter personen som ska använda dem. Enligt Evald är det detta sätt att använda tekniken på som börjar sjunka in hos kunden.

Investeringar i professionell teknik

Den senaste prognosen Evald läste visar att försäljningen av 3d-skrivare till privatpersoner minskat med 20 procent. En ganska tydlig fingervisare var utveckligen är påväg – in i industrin.

– Jag tror att den största tillväxten just nu är bland de företag som tidigare har köpt en enklare 3d-skrivare och som nu ska gå över till en professionell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: