Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Claes Sjödahl.

Servicebyrån Addema investerar i maskiner för automatiserad efterbehandling av SLS- och SLA-detaljer. Enligt Claes Sjödahl, delägare, är investeringen ett sätt för företaget att stå rustade inför framtiden.

– Vi tror att volymerna kommer öka i framtiden och redan i dag ser vi detta hos kunder som jobbar med att gå från traditionell till professionell tillverkning. Eftersom vi ser att serieproduktion ökar, är investeringen ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga.

Från prototyp till produktion

För kunderna innebär investeringen, som kostat runt 1,5 miljon svenska kronor, att de kan ta steget från att beställa prototyper till färdiga produktionsdetaljer.

Addema kan nu erbjuda sina kunder att printa delar i 180 olika färger.

– Framför allt kan erbjuda finare ytor på våra SLS-detaljer. Vi har också investerat i en infärgningsmaskin som färgar detaljerna efteråt. Dessa kan vara i 180 olika färger eller specialbeställda efter önskad kulör.

Vinster sedan dag ett

Maskinerna är redan i bruk och Claes har sedan första dagen sett vinsten av investeringen.

– Ledtiderna har påverkats positivt och efterbehandlingen görs väldigt fort. Vi har i dag en egen lackanläggning, men att lacka flera tusen detaljer tar tid och kostar pengar. Med maskinen sköts det automatiskt och det blir ett bättre resultat eftersom färgen når in 1 millimeter i materialet, avslutar Claes Sjödahl.

Om Addema

Addema är en servicebyrå i Jönköping med tre anställda. I dag erbjuder de SLA- och SLS-tillverkade 3d-utskrifter. Företaget riktar in sig på den svenska och nordiska marknaden inom en rad olika områden – allt från medicin till industri.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: