Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik presenterade sin nya diamantkomposit under RAPID+TCT-konferensen i Detroit, 21–23 maj.

Sandvik presenterade sin nya diamantkomposit under RAPID+TCT-konferensen i Detroit, 21–23 maj.

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Den globala industrikoncernen Sandvik presenterar vad de tror kommer bli ett viktigt material för framtidens industrier – ett kompositmaterial av diamant. I dag är diamant det hårdaste materialet på jorden, men även ett av de svåraste att arbeta med och forma. Inom industrin används det bland annat för att skapa slitstarka verktyg och inom den medicinska sektorn används det för medicinska implantat, skriver Sandvik på sin hemsida.

– Sandviks 3d-printade diamantkomposit är en sann innovation. Det betyder att vi kan börja använda diamant i applikationer och i former som vi inte kunnat tänka oss tidigare, säger Susanne Norgren, professor vid Uppsala universitet.

Mikael Schuisky på Sandvik.

Mikael Schuisky på Sandvik.

Kan förändra hur industrin använder diamant

För att skriva ut materialet har Sandvik använt sig av tekniken stereolitografi. Med uv-ljus har diamantpulver, blandat med polymer, härdats lager på lager till ett objekt. Därefter har det efterbehandlats i en process som Sandvik menar är det kritiska steget för att få kompositens egenskaper att bibehållas.

 

För att skriva ut materialet har Sandvik använt sig av tekniken stereolitografi. Med uv-ljus har diamantpulver, blandat med polymer, härdats lager på lager till ett objekt. Därefter har det efterbehandlats i en process som Sandvik menar är det kritiska steget för att få kompositens egenskaper att bibehållas.

– Vi har nu möjlighet att skapa starka diamantkompositer i mycket komplexa former genom additiv tillverkning, vilket i grunden kommer förändra hur industrier kommer att kunna använda detta material. Från och med nu är den enda gränsen för hur det här superhårda materialet kan formas och användas ner till konstruktörens fantasi, säger Mikael Schuisky, chef för FoU och operations hos Sandvik Additive Manufacturing.

Potential inom rymdindustrin

Sandvik tror att materialet inom några år kommer att användas till industriella verktyg, men även inom rymdindustrin.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.