Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik presenterade sin nya diamantkomposit under RAPID+TCT-konferensen i Detroit, 21–23 maj.

Sandvik presenterade sin nya diamantkomposit under RAPID+TCT-konferensen i Detroit, 21–23 maj.

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Den globala industrikoncernen Sandvik presenterar vad de tror kommer bli ett viktigt material för framtidens industrier – ett kompositmaterial av diamant. I dag är diamant det hårdaste materialet på jorden, men även ett av de svåraste att arbeta med och forma. Inom industrin används det bland annat för att skapa slitstarka verktyg och inom den medicinska sektorn används det för medicinska implantat, skriver Sandvik på sin hemsida.

– Sandviks 3d-printade diamantkomposit är en sann innovation. Det betyder att vi kan börja använda diamant i applikationer och i former som vi inte kunnat tänka oss tidigare, säger Susanne Norgren, professor vid Uppsala universitet.

Mikael Schuisky på Sandvik.

Mikael Schuisky på Sandvik.

Kan förändra hur industrin använder diamant

För att skriva ut materialet har Sandvik använt sig av tekniken stereolitografi. Med uv-ljus har diamantpulver, blandat med polymer, härdats lager på lager till ett objekt. Därefter har det efterbehandlats i en process som Sandvik menar är det kritiska steget för att få kompositens egenskaper att bibehållas.

 

För att skriva ut materialet har Sandvik använt sig av tekniken stereolitografi. Med uv-ljus har diamantpulver, blandat med polymer, härdats lager på lager till ett objekt. Därefter har det efterbehandlats i en process som Sandvik menar är det kritiska steget för att få kompositens egenskaper att bibehållas.

– Vi har nu möjlighet att skapa starka diamantkompositer i mycket komplexa former genom additiv tillverkning, vilket i grunden kommer förändra hur industrier kommer att kunna använda detta material. Från och med nu är den enda gränsen för hur det här superhårda materialet kan formas och användas ner till konstruktörens fantasi, säger Mikael Schuisky, chef för FoU och operations hos Sandvik Additive Manufacturing.

Potential inom rymdindustrin

Sandvik tror att materialet inom några år kommer att användas till industriella verktyg, men även inom rymdindustrin.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: 

Mässa bjuder på premiärer

Fler än 800 utställare är på plats under Formnext-mässan i Frankfurt som pågår 19–22 november. Mässan är ett ledande event för den additiva tillverkningsbranschen och täcker in allt från programvara till efterbehandling.

Publicerat av: 

Metall i centrum hos
3d-teknikleverantör

Protech fortsätter sin satsning på metall. Under året har företaget börjat sälja 3d-skrivare från Desktop Metal och Xact Metal – två maskiner som båda gick att spana in i Protechs monter under Elmia Subcontractor. 

Publicerat av: 

Lasertech växlar upp

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: