Ikea satsar vidare på 3d-print

Lena Pripp-Kovac, hållbarhetschef på Inter Ikea Group.

Inför Ikeas årliga event Democratic Design Days presenterade Ikea sina framtidsplaner inom hållbarhet. Några av de punkter som nämndes var stadsodling, solpaneler, återvinning av plast från haven och additiv tillverkning. 

Vi måste möta människors förändrade livsstilar, förlänga produkternas och materialens livslängd samt använda resurserna på ett smartare sätt. Vi kommer att designa alla produkter redan från början med målet att de ska kunna användas på nya sätt, repareras, återanvändas, säljas vidare och återvinnas, säger Lena Pripp-Kovac, hållbarhetschef Inter Ikea Group.

Fortsätter samarbete med Unyq

Möbeljätten har tidigare gett smakprov på hur de kan använda sig av additiv tillverkning i sin produktion. Som 3dp skrivit om tidigare har de bland annat lanserat produkter inom gaming som de tog fram tillsammans med designföretaget Unyq, som erbjuder skräddarsydda 3d-printade medicinska proteser, och Area Academy, som har kurser inom e-sport.

Under Ikeas event avslöjades också att samarbetet fortsätter i framtiden och nu har även nya bilder på kommande produkter inom gaming släpps. 

Tre nya produkter 2020

Nyligen släpptes de första bilderna tre nya ergonomiska produkter som kommit ur samarbetet mellan Unyq, Area Academy och Ikea. De nya produkterna består av ett handledsstöd för att spelarens handled ska hamna i rätt höjd med tangentbordet, mjuka tangenter med räfflad ovansida som enligt företaget ska känns som en förlängning av fingrarna samt en ”bungy”-mus som ska ge en större precision och som håller fast muskabeln. Samtliga delar tillverkas av 3d-skrivartillverkaren Carbon. 

Produkterna kommer att säljas via en app år 2020 under namnet Uppkoppla. Via appen kommer man kunna använda mobilkameran för att skapa personliga anpassningar av produkterna innan beställning. 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: 

Mässa bjuder på premiärer

Fler än 800 utställare är på plats under Formnext-mässan i Frankfurt som pågår 19–22 november. Mässan är ett ledande event för den additiva tillverkningsbranschen och täcker in allt från programvara till efterbehandling.

Publicerat av: 

Metall i centrum hos
3d-teknikleverantör

Protech fortsätter sin satsning på metall. Under året har företaget börjat sälja 3d-skrivare från Desktop Metal och Xact Metal – två maskiner som båda gick att spana in i Protechs monter under Elmia Subcontractor. 

Publicerat av: 

Lasertech växlar upp

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: