Ikea satsar vidare på 3d-print

Lena Pripp-Kovac, hållbarhetschef på Inter Ikea Group.

Inför Ikeas årliga event Democratic Design Days presenterade Ikea sina framtidsplaner inom hållbarhet. Några av de punkter som nämndes var stadsodling, solpaneler, återvinning av plast från haven och additiv tillverkning. 

Vi måste möta människors förändrade livsstilar, förlänga produkternas och materialens livslängd samt använda resurserna på ett smartare sätt. Vi kommer att designa alla produkter redan från början med målet att de ska kunna användas på nya sätt, repareras, återanvändas, säljas vidare och återvinnas, säger Lena Pripp-Kovac, hållbarhetschef Inter Ikea Group.

Fortsätter samarbete med Unyq

Möbeljätten har tidigare gett smakprov på hur de kan använda sig av additiv tillverkning i sin produktion. Som 3dp skrivit om tidigare har de bland annat lanserat produkter inom gaming som de tog fram tillsammans med designföretaget Unyq, som erbjuder skräddarsydda 3d-printade medicinska proteser, och Area Academy, som har kurser inom e-sport.

Under Ikeas event avslöjades också att samarbetet fortsätter i framtiden och nu har även nya bilder på kommande produkter inom gaming släpps. 

Tre nya produkter 2020

Nyligen släpptes de första bilderna tre nya ergonomiska produkter som kommit ur samarbetet mellan Unyq, Area Academy och Ikea. De nya produkterna består av ett handledsstöd för att spelarens handled ska hamna i rätt höjd med tangentbordet, mjuka tangenter med räfflad ovansida som enligt företaget ska känns som en förlängning av fingrarna samt en ”bungy”-mus som ska ge en större precision och som håller fast muskabeln. Samtliga delar tillverkas av 3d-skrivartillverkaren Carbon. 

Produkterna kommer att säljas via en app år 2020 under namnet Uppkoppla. Via appen kommer man kunna använda mobilkameran för att skapa personliga anpassningar av produkterna innan beställning. 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: