Ikea satsar vidare på 3d-print

Lena Pripp-Kovac, hållbarhetschef på Inter Ikea Group.

Inför Ikeas årliga event Democratic Design Days presenterade Ikea sina framtidsplaner inom hållbarhet. Några av de punkter som nämndes var stadsodling, solpaneler, återvinning av plast från haven och additiv tillverkning. 

Vi måste möta människors förändrade livsstilar, förlänga produkternas och materialens livslängd samt använda resurserna på ett smartare sätt. Vi kommer att designa alla produkter redan från början med målet att de ska kunna användas på nya sätt, repareras, återanvändas, säljas vidare och återvinnas, säger Lena Pripp-Kovac, hållbarhetschef Inter Ikea Group.

Fortsätter samarbete med Unyq

Möbeljätten har tidigare gett smakprov på hur de kan använda sig av additiv tillverkning i sin produktion. Som 3dp skrivit om tidigare har de bland annat lanserat produkter inom gaming som de tog fram tillsammans med designföretaget Unyq, som erbjuder skräddarsydda 3d-printade medicinska proteser, och Area Academy, som har kurser inom e-sport.

Under Ikeas event avslöjades också att samarbetet fortsätter i framtiden och nu har även nya bilder på kommande produkter inom gaming släpps. 

Tre nya produkter 2020

Nyligen släpptes de första bilderna tre nya ergonomiska produkter som kommit ur samarbetet mellan Unyq, Area Academy och Ikea. De nya produkterna består av ett handledsstöd för att spelarens handled ska hamna i rätt höjd med tangentbordet, mjuka tangenter med räfflad ovansida som enligt företaget ska känns som en förlängning av fingrarna samt en ”bungy”-mus som ska ge en större precision och som håller fast muskabeln. Samtliga delar tillverkas av 3d-skrivartillverkaren Carbon. 

Produkterna kommer att säljas via en app år 2020 under namnet Uppkoppla. Via appen kommer man kunna använda mobilkameran för att skapa personliga anpassningar av produkterna innan beställning. 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: