Strondl: “Potentialen är betydligt större”

Annika Strondl, chef för pulvermaterial och additiv tillverkning på forskningsinstitutet Swerim.

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning står Sverige för. Något som Annika Strondl, chef för pulvermaterial och additiv tillverkning på metallforskningsinstitutet Swerim, nyligen berättade mer om under konferensen FMTX 2019 i Malmö.

Hon nämnde bland annat de sex svenska aktörer som står för de höga volymerna metallpulver på marknaden och vikten av samarbeten för att området ska blomstra ytterligare.

– De sex aktörerna är Arcam med maskiner, Siemens Industrial Turbomachinery med egna komponenter, Sandvik med egna komponenter och åt andra, GKN Aerospace med egna komponenter och Digital Metal, maskiner och komponenter, berättar Annika för 3dp.

Vad är det för delar man tillverkar i dag inom metallutskrift?

–  Medicinska implantat var först, följt av delar till flygmotorer och sportbilar i små serier. Kan man klara att certifiera delarna för flyg, så börjar också andra industribranscher våga satsa.

Metallpulver-Sandvik

Metallpulver som används för additiv tillverkning. Foto via Sandvik

Sedan 2014 har intresset bland företag att 3d-printa delar med metallpulver stärkts både inom akademi och forskning, menar Annika och hon upplever att potentialen är mycket större.

Har intresset haft sin pik eller förväntas metallutskrifter öka  ytterligare?

– Jag tror att det kommer att öka ännu mer, endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, avslutar Annika Strondl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.