Nya möjligheter att 3d-printa i trä

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 21 juli 2019
Trämaterial för 3d-utskrift kan öppna dörren för en rad nya återvinningsbara produkter.
Trämaterial för 3d-utskrift kan öppna dörren för en rad nya återvinningsbara produkter.

Forskare vid Chalmers har tagit fram ett träbaserat bläck för 3d-utskrift. – Att tillverka produkter på det här sättet skulle kunna leda till enorma besparingar när det gäller resurser och skadliga utsläpp, säger Paul Gatenholm. 

Det träbaserade bläcket för 3d-utskrift härmar den naturliga cellulära arkitekturen som finns i trä. Till skillnad från andra material, som metall och plast, kan trä inte smältas ner och forma. Med bläcket fungerar det istället som ett träd, som byggs från grunden uppåt, genom 3d-skrivaren. För att få fram bläcket har forskarna lyckats tolka träets genetiska kod och sedan digitaliserat det så att det kan skicka informationen till 3d-skrivaren.

Paul Gatenholm.
Paul Gatenholm.

– Det innebär att de produkter som i dag produceras av skogsmaterial nu, på mycket kortare tid, istället kan bli 3d-printade, säger professor Paul Gatenholm, som leder forskningen på Chalmers, genom Wallenberg Wood Science Centre.

Extra starkt material

En fördel som gör att materialet kan bli extra starkt är hemicellulosa. Det fungerar som ett klister och har i detta fall kompletterat nanocellulosagelen, som bläcket består av.

– Att tillverka produkter på det här sättet skulle kunna leda till enorma besparingar när det gäller resurser och skadliga utsläpp. Tänk dig till exempel om vi skulle kunna kunna börja printa förpackningar lokalt. Det skulle innebära ett alternativ till dagens industrier, som är högst beroende av plats och CO2-genererade transporter. Paketeringen skulle kunna designas och tillverkas för den specifika varan utan restprodukter.

Cylindrar i olika vinklar som visar hur materialet byggs upp lager för lager.
Cylindrar i olika vinklar som visar hur materialet byggs upp lager för lager.
Forskning för rymden

Andra områden där tekniken kan göra nytta är enligt Paul prototyper för hälsovårdsprodukter, kläder och rymden. Forskarna har redan presenterat tekniken för bland annat NASA och europeiska rymdorganisationen ESA.

– Växter ger otroligt återvinningsbara material. Detta innebär att råmaterial kan produceras på plats under längre rymdresor, på månen eller på Mars. Om du odlar mat i rymden, kommer du förmodligen även ha tillgång till både cellulosa och hemicellulosa, avslutar Paul Gatenholm.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype