Forskare vid Chalmers har tagit fram ett träbaserat bläck för 3d-utskrift. – Att tillverka produkter på det här sättet skulle kunna leda till enorma besparingar när det gäller resurser och skadliga utsläpp, säger Paul Gatenholm.
Det träbaserade bläcket för 3d-utskrift härmar den naturliga cellulära arkitekturen som finns i trä. Till skillnad från andra material, som metall och plast, kan trä inte smältas ner och forma. Med bläcket fungerar det istället som ett träd, som byggs från grunden uppåt, genom 3d-skrivaren. För att få fram bläcket har forskarna lyckats tolka träets genetiska kod och sedan digitaliserat det så att det kan skicka informationen till 3d-skrivaren.
– Det innebär att de produkter som i dag produceras av skogsmaterial nu, på mycket kortare tid, istället kan bli 3d-printade, säger professor Paul Gatenholm, som leder forskningen på Chalmers, genom Wallenberg Wood Science Centre.
Extra starkt material
En fördel som gör att materialet kan bli extra starkt är hemicellulosa. Det fungerar som ett klister och har i detta fall kompletterat nanocellulosagelen, som bläcket består av.
– Att tillverka produkter på det här sättet skulle kunna leda till enorma besparingar när det gäller resurser och skadliga utsläpp. Tänk dig till exempel om vi skulle kunna kunna börja printa förpackningar lokalt. Det skulle innebära ett alternativ till dagens industrier, som är högst beroende av plats och CO2-genererade transporter. Paketeringen skulle kunna designas och tillverkas för den specifika varan utan restprodukter.
Forskning för rymden
Andra områden där tekniken kan göra nytta är enligt Paul prototyper för hälsovårdsprodukter, kläder och rymden. Forskarna har redan presenterat tekniken för bland annat NASA och europeiska rymdorganisationen ESA.
– Växter ger otroligt återvinningsbara material. Detta innebär att råmaterial kan produceras på plats under längre rymdresor, på månen eller på Mars. Om du odlar mat i rymden, kommer du förmodligen även ha tillgång till både cellulosa och hemicellulosa, avslutar Paul Gatenholm.