Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision bredvid företagets nyinköpta Figure 4-lösning från 3D Systems.

Splitvision Design stärker sin produktionsplanering genom att investera i 3D Systems Figure 4-lösning. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision. 

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D SystemsSplitvision som fick sin start år 1989, erbjuder i dag tjänster som sträcker sig avsevärt längre än traditionella produktutvecklingsföretag, mot tillverkning och logistik. Några av byråns kunder är Ikea, Nokia, Siemens, Scania och Bahnhof.

Även om vi började med industridesign, har vi genom åren sett att produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision. 

Kontroll redan i konceptfasen

Företagets nya 3d-skrivare, som använder DLP-teknik (digital light processing), kan användas både till att ta fram fysiska prototyper och som ett verktyg för att utvärdera passning och monteringen innan man börjar med serietillverkning.

– Från att i början bara vara designers är vi nu även ingenjörer, ekonomer, inköpare och logistiker och har kontor i Kina som hanterar den dagliga kontakten med tillverkningen. De utför även kvalitetskontroll och övervakar leveranserna. Det gör att vi får goda resultat och kan få in värden i tillverkningen redan i konceptfasen.

– 3D Systems material ELAST-BLK 10 har egenskaper som liknar TPE, det är över förväntan, säger Lukass Legzdins, R&D-chef, Splitvision.

Internt framtagna prototyper

Med Figure 4-lösningen, som har levererats och installerats av PLM Group, utvecklar nu Splitvision inom sitt område för produktutveckling. Tidigare tillverkade de prototyper internt för hand i bland annat skum och plast, och ibland köpte de även in prototyper för funktionsutvärdering från Kina. Med den nya maskinen kan de, förutom att erbjuda designtjänsten i CAD, själva tillverka prototyper på plats.

En produkt som företaget tar fram är plastaskar i TPE och silikon som ska skydda hörapparater.

– Efter att ha fått ta del av utskriftsprover från Figure 4 insåg vi att 3D Systems material ELAST-BLK 10 betedde sig väldigt likt en formsprutad elastomer, det var klart över förväntan, säger Lukass Legzdins och utvecklar:

– Det ger också väldefinierade ytor, vi kan se former och fasetter. Men framförallt har det goda fjädringsegenskaper. Det fjädrar tillbaka så vi kan testa kuddar och klackar och utvärdera montering för att utröna om det blir svårt för personalen att montera. Det ger god bekräftelse av geometrin och gör också att kunden kan göra användartester.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: