Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision bredvid företagets nyinköpta Figure 4-lösning från 3D Systems.

Splitvision Design stärker sin produktionsplanering genom att investera i 3D Systems Figure 4-lösning. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision. 

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D SystemsSplitvision som fick sin start år 1989, erbjuder i dag tjänster som sträcker sig avsevärt längre än traditionella produktutvecklingsföretag, mot tillverkning och logistik. Några av byråns kunder är Ikea, Nokia, Siemens, Scania och Bahnhof.

Även om vi började med industridesign, har vi genom åren sett att produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision. 

Kontroll redan i konceptfasen

Företagets nya 3d-skrivare, som använder DLP-teknik (digital light processing), kan användas både till att ta fram fysiska prototyper och som ett verktyg för att utvärdera passning och monteringen innan man börjar med serietillverkning.

– Från att i början bara vara designers är vi nu även ingenjörer, ekonomer, inköpare och logistiker och har kontor i Kina som hanterar den dagliga kontakten med tillverkningen. De utför även kvalitetskontroll och övervakar leveranserna. Det gör att vi får goda resultat och kan få in värden i tillverkningen redan i konceptfasen.

– 3D Systems material ELAST-BLK 10 har egenskaper som liknar TPE, det är över förväntan, säger Lukass Legzdins, R&D-chef, Splitvision.

Internt framtagna prototyper

Med Figure 4-lösningen, som har levererats och installerats av PLM Group, utvecklar nu Splitvision inom sitt område för produktutveckling. Tidigare tillverkade de prototyper internt för hand i bland annat skum och plast, och ibland köpte de även in prototyper för funktionsutvärdering från Kina. Med den nya maskinen kan de, förutom att erbjuda designtjänsten i CAD, själva tillverka prototyper på plats.

En produkt som företaget tar fram är plastaskar i TPE och silikon som ska skydda hörapparater.

– Efter att ha fått ta del av utskriftsprover från Figure 4 insåg vi att 3D Systems material ELAST-BLK 10 betedde sig väldigt likt en formsprutad elastomer, det var klart över förväntan, säger Lukass Legzdins och utvecklar:

– Det ger också väldefinierade ytor, vi kan se former och fasetter. Men framförallt har det goda fjädringsegenskaper. Det fjädrar tillbaka så vi kan testa kuddar och klackar och utvärdera montering för att utröna om det blir svårt för personalen att montera. Det ger god bekräftelse av geometrin och gör också att kunden kan göra användartester.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: