Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision bredvid företagets nyinköpta Figure 4-lösning från 3D Systems.

Splitvision Design stärker sin produktionsplanering genom att investera i 3D Systems Figure 4-lösning. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision. 

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D SystemsSplitvision som fick sin start år 1989, erbjuder i dag tjänster som sträcker sig avsevärt längre än traditionella produktutvecklingsföretag, mot tillverkning och logistik. Några av byråns kunder är Ikea, Nokia, Siemens, Scania och Bahnhof.

Även om vi började med industridesign, har vi genom åren sett att produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision. 

Kontroll redan i konceptfasen

Företagets nya 3d-skrivare, som använder DLP-teknik (digital light processing), kan användas både till att ta fram fysiska prototyper och som ett verktyg för att utvärdera passning och monteringen innan man börjar med serietillverkning.

– Från att i början bara vara designers är vi nu även ingenjörer, ekonomer, inköpare och logistiker och har kontor i Kina som hanterar den dagliga kontakten med tillverkningen. De utför även kvalitetskontroll och övervakar leveranserna. Det gör att vi får goda resultat och kan få in värden i tillverkningen redan i konceptfasen.

– 3D Systems material ELAST-BLK 10 har egenskaper som liknar TPE, det är över förväntan, säger Lukass Legzdins, R&D-chef, Splitvision.

Internt framtagna prototyper

Med Figure 4-lösningen, som har levererats och installerats av PLM Group, utvecklar nu Splitvision inom sitt område för produktutveckling. Tidigare tillverkade de prototyper internt för hand i bland annat skum och plast, och ibland köpte de även in prototyper för funktionsutvärdering från Kina. Med den nya maskinen kan de, förutom att erbjuda designtjänsten i CAD, själva tillverka prototyper på plats.

En produkt som företaget tar fram är plastaskar i TPE och silikon som ska skydda hörapparater.

– Efter att ha fått ta del av utskriftsprover från Figure 4 insåg vi att 3D Systems material ELAST-BLK 10 betedde sig väldigt likt en formsprutad elastomer, det var klart över förväntan, säger Lukass Legzdins och utvecklar:

– Det ger också väldefinierade ytor, vi kan se former och fasetter. Men framförallt har det goda fjädringsegenskaper. Det fjädrar tillbaka så vi kan testa kuddar och klackar och utvärdera montering för att utröna om det blir svårt för personalen att montera. Det ger god bekräftelse av geometrin och gör också att kunden kan göra användartester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: