De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

När vi tänker på magneter så är det mest uppenbara att vi tänker oss ett fast material. Men lek med tanken att magnet även kan vara en vätska? Det är precis denna tanke som sporrat ett forskningsteam vid Berkeley National Laboratory i USA. Genom en ny studie har de med hjälp av en 3d-skrivare tittat närmare på hur man kan skriva ut skriva ut flytande magnetiska enheter. 

– Vi har skapat ett nytt material som är både flytande och magnetiskt. Ingen har någonsin sett detta förut, berättar Tom Russell, professor i polymervetenskap och teknik vid University of Massachusetts och som har gästforskat vid Berkeley Lab.

Tom och kollegan Xubo Liu startade arbetet med tanken om att bilda flytande strukturer. Detta skulle göras med ferrofluider – järnoxidpartiklar som blir tillfälligt magnetiska när de kommer nära en magnet. De ställde sig dock frågan om vad som händer med strukturen om dropparna istället kunde förbli magnetiska?

Teamet började med att, med en modifierad 3d-skrivare, printa en millimeter små droppar ner i vätska. Därefter stoppade de i en magnetisk spole i vätskan som dropparna började dra sig till. När de däremot sedan tog bort spolen igen gjorde teamet en förvånade upptäckt. Som forskarna själva beskrev det så ”blev det som att dropparna blev synkroniserade simmare”. Förutom att de förblev magnetiska kunde även ändra form för att fungera med omgivningen.

Enligt Tom Russell kunde dropparna också ställas in i ett antingen magnetiskt eller icke-magnetiskt läge och på så sätt fjärrstyras enligt instruktioner. Forskarteamet kommer efter upptäckten att ta arbetet vidare vilket öppnar dörren för en rad olika nya användningsområden. En intressant tanke som nämnts är möjligheten att skapa artificiella celler som kan fjärrstyras för att transportera medicin till sjuka celler. Häftigt va? 

Här kan du läsa mer om hur studien gick till mer ingående.

Foto: Xubo Liu et al./Berkeley Lab

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: