De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

När vi tänker på magneter så är det mest uppenbara att vi tänker oss ett fast material. Men lek med tanken att magnet även kan vara en vätska? Det är precis denna tanke som sporrat ett forskningsteam vid Berkeley National Laboratory i USA. Genom en ny studie har de med hjälp av en 3d-skrivare tittat närmare på hur man kan skriva ut skriva ut flytande magnetiska enheter. 

– Vi har skapat ett nytt material som är både flytande och magnetiskt. Ingen har någonsin sett detta förut, berättar Tom Russell, professor i polymervetenskap och teknik vid University of Massachusetts och som har gästforskat vid Berkeley Lab.

Tom och kollegan Xubo Liu startade arbetet med tanken om att bilda flytande strukturer. Detta skulle göras med ferrofluider – järnoxidpartiklar som blir tillfälligt magnetiska när de kommer nära en magnet. De ställde sig dock frågan om vad som händer med strukturen om dropparna istället kunde förbli magnetiska?

Teamet började med att, med en modifierad 3d-skrivare, printa en millimeter små droppar ner i vätska. Därefter stoppade de i en magnetisk spole i vätskan som dropparna började dra sig till. När de däremot sedan tog bort spolen igen gjorde teamet en förvånade upptäckt. Som forskarna själva beskrev det så ”blev det som att dropparna blev synkroniserade simmare”. Förutom att de förblev magnetiska kunde även ändra form för att fungera med omgivningen.

Enligt Tom Russell kunde dropparna också ställas in i ett antingen magnetiskt eller icke-magnetiskt läge och på så sätt fjärrstyras enligt instruktioner. Forskarteamet kommer efter upptäckten att ta arbetet vidare vilket öppnar dörren för en rad olika nya användningsområden. En intressant tanke som nämnts är möjligheten att skapa artificiella celler som kan fjärrstyras för att transportera medicin till sjuka celler. Häftigt va? 

Här kan du läsa mer om hur studien gick till mer ingående.

Foto: Xubo Liu et al./Berkeley Lab

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: