Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare i USA tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

En grupp forskare vid Carnegie Mellon University i Pennsylvania, USA, har med hjälp av en 3d-skrivare tagit forskningen om att printa ett människohjärta i full storlek ett steg närmare verklighet.

Forskarna har försökt att 3d-printa kollagen, som är grunden till all vävnad i kroppen. Detta är dock inte helt lätt eftersom det är en vätska, så forskarna var tvungna att hitta ett sätt att få kollagen-objektet att bli fast. Därför har de utvecklat tekniken Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels (FRESH). Med tekniken printar man kollagen i ett bad av gel, så att objektet hinner bli fast innan gelen tas bort.

Det som gör tekniken intressant är att forskarna gjort den som en open-source lösning, vilket innebär att andra forskningsinstitut, universitet och högskolor kommer kunna använda den.

Inte allt för länge sedan rapporterades det om ett mini-hjärta som 3d-printats i av mänskliga celler. Dock inte fungerande. Foto: JACK GUEZ/AFP/TT

Inte allt för länge sedan rapporterades det om ett mini-hjärta som 3d-printats i av mänskliga celler. Dock inte ett fungerande hjärta. Foto: JACK GUEZ/AFP/TT

– Vi kan skriva ut delar av hjärtat av celler och kollagen som verkligen fungerar, som en hjärtventil eller en liten slående ventrikel, säger Adam Feinberg, professor i biomedicinsk teknik (BME) och materialvetenskap och teknik och fortsätter:

–  Genom att använda MRI-data för ett mänskligt hjärta kunde vi reproducera patientspecifik anatomisk struktur och 3d-bioprintat kollagen samt mänskliga hjärtceller. 

Adam Feinberg är en av de som har tagit fram tekniken för att skriva ut delar av ett fungerande hjärta i kollagen. Foto: College of Engineering

Feinberg tillägger att det är viktigt att förstå att det finns mycket forskning kvar innan man når målet. Men att deras teknik är ett steg på vägen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: