Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare i USA tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

En grupp forskare vid Carnegie Mellon University i Pennsylvania, USA, har med hjälp av en 3d-skrivare tagit forskningen om att printa ett människohjärta i full storlek ett steg närmare verklighet.

Forskarna har försökt att 3d-printa kollagen, som är grunden till all vävnad i kroppen. Detta är dock inte helt lätt eftersom det är en vätska, så forskarna var tvungna att hitta ett sätt att få kollagen-objektet att bli fast. Därför har de utvecklat tekniken Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels (FRESH). Med tekniken printar man kollagen i ett bad av gel, så att objektet hinner bli fast innan gelen tas bort.

Det som gör tekniken intressant är att forskarna gjort den som en open-source lösning, vilket innebär att andra forskningsinstitut, universitet och högskolor kommer kunna använda den.

Inte allt för länge sedan rapporterades det om ett mini-hjärta som 3d-printats i av mänskliga celler. Dock inte fungerande. Foto: JACK GUEZ/AFP/TT

Inte allt för länge sedan rapporterades det om ett mini-hjärta som 3d-printats i av mänskliga celler. Dock inte ett fungerande hjärta. Foto: JACK GUEZ/AFP/TT

– Vi kan skriva ut delar av hjärtat av celler och kollagen som verkligen fungerar, som en hjärtventil eller en liten slående ventrikel, säger Adam Feinberg, professor i biomedicinsk teknik (BME) och materialvetenskap och teknik och fortsätter:

–  Genom att använda MRI-data för ett mänskligt hjärta kunde vi reproducera patientspecifik anatomisk struktur och 3d-bioprintat kollagen samt mänskliga hjärtceller. 

Adam Feinberg är en av de som har tagit fram tekniken för att skriva ut delar av ett fungerande hjärta i kollagen. Foto: College of Engineering

Feinberg tillägger att det är viktigt att förstå att det finns mycket forskning kvar innan man når målet. Men att deras teknik är ett steg på vägen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: