Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare i USA tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

En grupp forskare vid Carnegie Mellon University i Pennsylvania, USA, har med hjälp av en 3d-skrivare tagit forskningen om att printa ett människohjärta i full storlek ett steg närmare verklighet.

Forskarna har försökt att 3d-printa kollagen, som är grunden till all vävnad i kroppen. Detta är dock inte helt lätt eftersom det är en vätska, så forskarna var tvungna att hitta ett sätt att få kollagen-objektet att bli fast. Därför har de utvecklat tekniken Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels (FRESH). Med tekniken printar man kollagen i ett bad av gel, så att objektet hinner bli fast innan gelen tas bort.

Det som gör tekniken intressant är att forskarna gjort den som en open-source lösning, vilket innebär att andra forskningsinstitut, universitet och högskolor kommer kunna använda den.

Inte allt för länge sedan rapporterades det om ett mini-hjärta som 3d-printats i av mänskliga celler. Dock inte fungerande. Foto: JACK GUEZ/AFP/TT

Inte allt för länge sedan rapporterades det om ett mini-hjärta som 3d-printats i av mänskliga celler. Dock inte ett fungerande hjärta. Foto: JACK GUEZ/AFP/TT

– Vi kan skriva ut delar av hjärtat av celler och kollagen som verkligen fungerar, som en hjärtventil eller en liten slående ventrikel, säger Adam Feinberg, professor i biomedicinsk teknik (BME) och materialvetenskap och teknik och fortsätter:

–  Genom att använda MRI-data för ett mänskligt hjärta kunde vi reproducera patientspecifik anatomisk struktur och 3d-bioprintat kollagen samt mänskliga hjärtceller. 

Adam Feinberg är en av de som har tagit fram tekniken för att skriva ut delar av ett fungerande hjärta i kollagen. Foto: College of Engineering

Feinberg tillägger att det är viktigt att förstå att det finns mycket forskning kvar innan man når målet. Men att deras teknik är ett steg på vägen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: