Bromsok tål tusen grader

 

Bromsoken tål upp till tusen grader. Foto via Bugatti

Bromsoken i titan tål upp till tusen grader. Foto via Bugatti

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Den tyska tillverkaren Laser Zentrum Nord står bakom tillverkningen av bromsoken. Genom SLS-tekniken med fyra lasrar har deras 3d-skrivare smält 2 213 lager titanpulver på under 45 timmar. Därefter har materialet värmebehandlats och efterbehandlats.

Genom att Bugatti går från att använda aluminium i sitt 28 miljoner kronors vrålåk till titan, kapas vikten med 40 procent. Hela 4,8 kilo per del ner till 2,9 kilo per del. De nya delarna tåler också temperaturer på över tusen grader.

Tjockleken på den nya delen har en väggtjocklek på mellan en till fyra millimeter. Enligt Bugatti är de tunna väggarna möjliga på grund av titanlegeringen Ti6AI4V, som ofta används till delar inom bland annat flygindustrin.

Tags: ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: