GKN inviger miljonfabrik

GKN Aerospace får i uppdrag att tillverka munstycken till den senaste bärraketen Ariane 6. Produktionen kommer att ske i en alldeles ny fabrik som invigs den 30 augusti. 

GKN Aerospace i Trollhättan, har under en längre tid arbetat med att tillverka raketturbiner genom additiv tillverkning. Deras senaste projekt, som är ett samarbete mellan 13 länder, är att ta fram ett nytt munstycke till den senaste generationen av Ariane-raketen. Den tidigare raketen, Ariane 5, ska nu följas upp med Ariane 6.

De nya munstyckena kommer att produceras med GKN:s egenutvecklade och unika (patenterade) teknologi, som bidrar kraftigt till att reducera tillverkningskostnad och ledtid, skriver GKN och fortsätter:

– Det är framför allt avancerad produktionsteknologi inom svetsning, fräsning och additiv tillverkning som är grunden i den nya teknologin.

Tillsammans med Rymdstyrelsen har GKN investerat över 200 miljoner kronor i en ny fabrik som ska invigas den 30 augusti. Det är här de nya munstyckena ska tillverkas innan uppskjutningen Ariane 6 under 2020.

– Invigningen av den nya fabriken är ett stort steg för oss i Trollhättan och vi stärker vår roll som europeiskt centrum för munstycken till raketmotorer, säger Martin Velander, ansvarig för rymdområdet inom GKN Aerospace.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: