GKN inviger miljonfabrik

GKN Aerospace får i uppdrag att tillverka munstycken till den senaste bärraketen Ariane 6. Produktionen kommer att ske i en alldeles ny fabrik som invigs den 30 augusti. 

GKN Aerospace i Trollhättan, har under en längre tid arbetat med att tillverka raketturbiner genom additiv tillverkning. Deras senaste projekt, som är ett samarbete mellan 13 länder, är att ta fram ett nytt munstycke till den senaste generationen av Ariane-raketen. Den tidigare raketen, Ariane 5, ska nu följas upp med Ariane 6.

De nya munstyckena kommer att produceras med GKN:s egenutvecklade och unika (patenterade) teknologi, som bidrar kraftigt till att reducera tillverkningskostnad och ledtid, skriver GKN och fortsätter:

– Det är framför allt avancerad produktionsteknologi inom svetsning, fräsning och additiv tillverkning som är grunden i den nya teknologin.

Tillsammans med Rymdstyrelsen har GKN investerat över 200 miljoner kronor i en ny fabrik som ska invigas den 30 augusti. Det är här de nya munstyckena ska tillverkas innan uppskjutningen Ariane 6 under 2020.

– Invigningen av den nya fabriken är ett stort steg för oss i Trollhättan och vi stärker vår roll som europeiskt centrum för munstycken till raketmotorer, säger Martin Velander, ansvarig för rymdområdet inom GKN Aerospace.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: