Så använder Heineken 3d-print

På Heinekens bryggeri i Sevilla, Spanien, tillverkar årligen 500 miljoner liter öl. Foto via Ultimaker

På Heinekens bryggeri i Sevilla, Spanien, bryggs det årligen 500 miljoner liter öl. Foto via Ultimaker

Heineken har dragit nytta av den additiva tillverkningstekniken i sin produktion. Det har lett till både tids- och kostnadsbesparingar, skriver Ultimaker på sin hemsida. 

Med 150 bryggerier är Heineken ett av de största ölproducenterna i världen. Men det är på deras spanska bryggeri i Sevilla som den additiva tekniken har fått göra skillnad. Ultimaker skriver om bryggeriet på sin hemsida, där det i dag finns ett 3d-labb med Ultimakers 3d-skrivare.

Olika användningsområden

På bryggeriet i Sevilla producerar man runt 500 miljoner liter öl om året. Genom att starta ett 3d-labb ville Heineken förbättra sina tillverkningsprocesser, både vad gäller effektivitet och säkerhet, skriver Ultimaker. Här kan de nu skriva ut allt från egna verktyg till reservdelar i materialen PLA, Nylon och TPU.

 

 

För att göra produktionen mer effektiv har de bland annat skrivit ut verktyg som i vanliga fall tagit flera dagar att få levererade till fabriken. Även reservdelar, egendesignade verktyg för kvalitetskontroller och maskinkomponenter som fått en ny, mer funktionell design.

Lägre kostnader

Något som Heineken också har förbättrat enligt Ultimaker är deras säkerhetsanordningar. Med hjälp av en 3d-utskriven del har de skapat en spärr som säkrar att maskinen inte går igång under tiden operatören arbetar med den. För bryggeriet har det nya arbetssättet inneburit både tidsbesparing och lägre utgifter.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: