De utvecklar metallskrivare för rymden

En 3d-skrivare baserad på en industrirobot och Procadas teknik.

En 3d-skrivare baserad på en industrirobot och Procadas teknik.

Procada, ett svenskt startupföretag, utvecklar en metallskrivare som ska gå att använda i rymden. Förhoppningen är att den ska finnas ombord den första bemannade rymdturen till Mars år 2033. 

Det svenska startupföretaget Procada har varit med och utvecklat en ny teknik för att printa i metall som ska fungera i rymden. Hittills har astronauterna endast kunnat 3d-printa verktyg eller delar i plast. Detta vill Procada ändra på och deras förhoppning är att deras teknik ska finnas ombord på den rymdfärja som är planerad att åka till Mars år 2033.

Ny teknik

Först behövde de dock lösa problematiken med själva tekniken, eftersom pulver inte fungerar i tyngdlöst tillstånd i dag. Tillsammans med GKN Aerospace och Högskolan Väst har de utvecklat en sorts trådteknik som redan har används för till exempel raketmotorer.

Metallutskrifter kan hjälpa rymdteamet att bygga reservdelar och verktyg i metall.

Metallutskrifter kan hjälpa rymdteamet att bygga reservdelar och verktyg i metall.

– Tekniken finns men inte som en färdig skrivare. I dag används ett specialbyggt system som kräver manuellt arbete av en expertoperatör, berättar Petter Hagqvist som tillsammans med Almir Heralic har grundat Procada.

I rymd och på jord

Förutom att hjälpa astronauter att lösa problem i rymden ska tekniken även kunna göra skillnad på marken.

– Procadas mål är att bidra till en hållbar produktion och transporter här på jorden. Där tror vi att 3d-skrivare i metall kommer spela en avgörande roll. Att vi också fokuserar på rymdapplikationer ger oss ett starkt incitament till att optimera skrivarens pålitlighet, robusthet, och automationsgrad, säger Almir Heralic och tillägger:

– Vår teknik kommer kunna användas i en rad olika branscher här på jorden och bidra till kostnadsbesparingar, mindre materialåtgång, kortare ledtider, möjlighet till viktoptimering men också övergripande lägre miljöpåverkan.

Stöd från flera håll

Projektet har fått stöd från flera håll. Bland annat antogs de till Innovatum Startups inkubator i Trollhättan tidigare i år och nu får de även stöttning från rymdinkubatorn ESA-BIC.

– Det ska bli spännande att följa Procadas resa. Deras produkt kommer göra skillnad stor både i rymden och här på jorden, och ligger helt rätt utifrån vad vi eftersöker i rymdinkubatorn, säger Deborah Lygonis, affärscoach och ansvarig för ESA-BIC:s filial på Innovatum Startup i Trollhättan.

 

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: