De utvecklar metallskrivare för rymden

En 3d-skrivare baserad på en industrirobot och Procadas teknik.

En 3d-skrivare baserad på en industrirobot och Procadas teknik.

Procada, ett svenskt startupföretag, utvecklar en metallskrivare som ska gå att använda i rymden. Förhoppningen är att den ska finnas ombord den första bemannade rymdturen till Mars år 2033. 

Det svenska startupföretaget Procada har varit med och utvecklat en ny teknik för att printa i metall som ska fungera i rymden. Hittills har astronauterna endast kunnat 3d-printa verktyg eller delar i plast. Detta vill Procada ändra på och deras förhoppning är att deras teknik ska finnas ombord på den rymdfärja som är planerad att åka till Mars år 2033.

Ny teknik

Först behövde de dock lösa problematiken med själva tekniken, eftersom pulver inte fungerar i tyngdlöst tillstånd i dag. Tillsammans med GKN Aerospace och Högskolan Väst har de utvecklat en sorts trådteknik som redan har används för till exempel raketmotorer.

Metallutskrifter kan hjälpa rymdteamet att bygga reservdelar och verktyg i metall.

Metallutskrifter kan hjälpa rymdteamet att bygga reservdelar och verktyg i metall.

– Tekniken finns men inte som en färdig skrivare. I dag används ett specialbyggt system som kräver manuellt arbete av en expertoperatör, berättar Petter Hagqvist som tillsammans med Almir Heralic har grundat Procada.

I rymd och på jord

Förutom att hjälpa astronauter att lösa problem i rymden ska tekniken även kunna göra skillnad på marken.

– Procadas mål är att bidra till en hållbar produktion och transporter här på jorden. Där tror vi att 3d-skrivare i metall kommer spela en avgörande roll. Att vi också fokuserar på rymdapplikationer ger oss ett starkt incitament till att optimera skrivarens pålitlighet, robusthet, och automationsgrad, säger Almir Heralic och tillägger:

– Vår teknik kommer kunna användas i en rad olika branscher här på jorden och bidra till kostnadsbesparingar, mindre materialåtgång, kortare ledtider, möjlighet till viktoptimering men också övergripande lägre miljöpåverkan.

Stöd från flera håll

Projektet har fått stöd från flera håll. Bland annat antogs de till Innovatum Startups inkubator i Trollhättan tidigare i år och nu får de även stöttning från rymdinkubatorn ESA-BIC.

– Det ska bli spännande att följa Procadas resa. Deras produkt kommer göra skillnad stor både i rymden och här på jorden, och ligger helt rätt utifrån vad vi eftersöker i rymdinkubatorn, säger Deborah Lygonis, affärscoach och ansvarig för ESA-BIC:s filial på Innovatum Startup i Trollhättan.

 

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: