Försvaret har 3d-print i sikte

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 9 september 2019
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Det finns flera fördelar med att använda 3d-tekniken inom militären, menar Steven Savage. I flera fall som han nämner har förband som befunnit sig utomlands, med begränsade resurser, kunnat dra nytta tekniken.

I Afghanistan upptäckte USA:s trupper att ventilen på fordonsdäcken ofta gick sönder på grund av det steniga underlaget. Eftersom de hade med sig utrustning för så kallad additiv tillverkning designades en skyddskåpa till ventilerna – som sedan skrevs ut och testades med goda resultat, berättar Steven Savage.

Kostnader och värden

Det handlar om kostnader och värden. På hemmaplan kan kostnaderna vara minimala, men i fält ökar värdet enormt, menar Steven.

– I Sverige ligger vi långt framme på den civila sidan. Det finns flera företag och institut som lagt stora resurser på forskning och utveckling. På den militära sidan är vi inte lika långt framme. Kompetensen finns, men när, var och hur ska vi använda tekniken?

Regler och rutiner

Men för att tekniken ska kunna användas på en bredare front, måste det finnas rutiner och regler som kan ha koll på originaldelar och fälttillverkade delar. Detta gäller även upphandlingsprocesser.

– Jag tror att de tekniska problemen i industriellt avancerade länder som Sverige är helt lösta inom 10–15 år. Men de juridiska frågorna kommer troligen att ta mycket längre tid att lösa, avslutar Steven Savage.

Läs vidare

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.
Amexci flytt

Minister inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning

Tisdagen den 22 oktober invigs formellt GKN Aerospace nya anläggning för additiv tillverkning i Trollhättan. För själva invigningen står ingen mindre än Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD).
andreas-carlson

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage