Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.
Det finns flera fördelar med att använda 3d-tekniken inom militären, menar Steven Savage. I flera fall som han nämner har förband som befunnit sig utomlands, med begränsade resurser, kunnat dra nytta tekniken.
– I Afghanistan upptäckte USA:s trupper att ventilen på fordonsdäcken ofta gick sönder på grund av det steniga underlaget. Eftersom de hade med sig utrustning för så kallad additiv tillverkning designades en skyddskåpa till ventilerna – som sedan skrevs ut och testades med goda resultat, berättar Steven Savage.
Kostnader och värden
Det handlar om kostnader och värden. På hemmaplan kan kostnaderna vara minimala, men i fält ökar värdet enormt, menar Steven.
– I Sverige ligger vi långt framme på den civila sidan. Det finns flera företag och institut som lagt stora resurser på forskning och utveckling. På den militära sidan är vi inte lika långt framme. Kompetensen finns, men när, var och hur ska vi använda tekniken?
Regler och rutiner
Men för att tekniken ska kunna användas på en bredare front, måste det finnas rutiner och regler som kan ha koll på originaldelar och fälttillverkade delar. Detta gäller även upphandlingsprocesser.
– Jag tror att de tekniska problemen i industriellt avancerade länder som Sverige är helt lösta inom 10–15 år. Men de juridiska frågorna kommer troligen att ta mycket längre tid att lösa, avslutar Steven Savage.