Cellink släpper bioskrivare med sex skrivarhuvuden

BIO X6. Foto via Cellink

BIO X6. Foto via Cellink.

Cellink lanserar en ny bioskrivare med sex avtagbara skrivarhuvuden. Något som enligt företaget ska öppna dörren för att kombinera flera material och celler i en och samma utskrift.  

Cellink, en svensk tillverkare av bioskrivare, släpper en ny maskin som enligt företaget själva ska kunna förbättra för forskningen. Den nya BIO X6 har nämligen sex stycken avtagbara skrivarhuvuden, alla med olika egenskaper, för att skriva ut flera olika material under en och samma körning. Enligt företaget passar den bra för bland annat vävnadsingenjörer, regenerativ medicin och för cancerbiologer.

– Att kunna använda olika tryck i utskriften, temperaturer och tryckmetoder samtidigt i sex olika positioner är revolutionerande. Användare kan blanda cellerna i varje skrivhuvud med en skräddarsydd bioink, och förse cellerna med den biologiska miljön de behöver för att uppnå den önskade arkitekturen, säger Itedale Namro Redwan, forskningschef på Cellink och fortsätter:

Organ och vävnader består av många olika celltyper. Med BIO X6 kan användare kombinera sex eller fler celltyper för att skriva ut avancerade organ- och vävnadsmodeller.

Du kan läsa mer om skrivaren och de olika skrivarhuvuden på Cellinks hemsida.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: