Cellink släpper bioskrivare med sex skrivarhuvuden

BIO X6. Foto via Cellink

BIO X6. Foto via Cellink.

Cellink lanserar en ny bioskrivare med sex avtagbara skrivarhuvuden. Något som enligt företaget ska öppna dörren för att kombinera flera material och celler i en och samma utskrift.  

Cellink, en svensk tillverkare av bioskrivare, släpper en ny maskin som enligt företaget själva ska kunna förbättra för forskningen. Den nya BIO X6 har nämligen sex stycken avtagbara skrivarhuvuden, alla med olika egenskaper, för att skriva ut flera olika material under en och samma körning. Enligt företaget passar den bra för bland annat vävnadsingenjörer, regenerativ medicin och för cancerbiologer.

– Att kunna använda olika tryck i utskriften, temperaturer och tryckmetoder samtidigt i sex olika positioner är revolutionerande. Användare kan blanda cellerna i varje skrivhuvud med en skräddarsydd bioink, och förse cellerna med den biologiska miljön de behöver för att uppnå den önskade arkitekturen, säger Itedale Namro Redwan, forskningschef på Cellink och fortsätter:

Organ och vävnader består av många olika celltyper. Med BIO X6 kan användare kombinera sex eller fler celltyper för att skriva ut avancerade organ- och vävnadsmodeller.

Du kan läsa mer om skrivaren och de olika skrivarhuvuden på Cellinks hemsida.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: