Cellink släpper bioskrivare med sex skrivarhuvuden

BIO X6. Foto via Cellink

BIO X6. Foto via Cellink.

Cellink lanserar en ny bioskrivare med sex avtagbara skrivarhuvuden. Något som enligt företaget ska öppna dörren för att kombinera flera material och celler i en och samma utskrift.  

Cellink, en svensk tillverkare av bioskrivare, släpper en ny maskin som enligt företaget själva ska kunna förbättra för forskningen. Den nya BIO X6 har nämligen sex stycken avtagbara skrivarhuvuden, alla med olika egenskaper, för att skriva ut flera olika material under en och samma körning. Enligt företaget passar den bra för bland annat vävnadsingenjörer, regenerativ medicin och för cancerbiologer.

– Att kunna använda olika tryck i utskriften, temperaturer och tryckmetoder samtidigt i sex olika positioner är revolutionerande. Användare kan blanda cellerna i varje skrivhuvud med en skräddarsydd bioink, och förse cellerna med den biologiska miljön de behöver för att uppnå den önskade arkitekturen, säger Itedale Namro Redwan, forskningschef på Cellink och fortsätter:

Organ och vävnader består av många olika celltyper. Med BIO X6 kan användare kombinera sex eller fler celltyper för att skriva ut avancerade organ- och vävnadsmodeller.

Du kan läsa mer om skrivaren och de olika skrivarhuvuden på Cellinks hemsida.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3D-skanning avslöjar krigsbrott

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet. Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som […]

Publicerat av: 

Nedslag under AM Summit

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

Publicerat av: