Cellink släpper bioskrivare med sex skrivarhuvuden

BIO X6. Foto via Cellink

BIO X6. Foto via Cellink.

Cellink lanserar en ny bioskrivare med sex avtagbara skrivarhuvuden. Något som enligt företaget ska öppna dörren för att kombinera flera material och celler i en och samma utskrift.  

Cellink, en svensk tillverkare av bioskrivare, släpper en ny maskin som enligt företaget själva ska kunna förbättra för forskningen. Den nya BIO X6 har nämligen sex stycken avtagbara skrivarhuvuden, alla med olika egenskaper, för att skriva ut flera olika material under en och samma körning. Enligt företaget passar den bra för bland annat vävnadsingenjörer, regenerativ medicin och för cancerbiologer.

– Att kunna använda olika tryck i utskriften, temperaturer och tryckmetoder samtidigt i sex olika positioner är revolutionerande. Användare kan blanda cellerna i varje skrivhuvud med en skräddarsydd bioink, och förse cellerna med den biologiska miljön de behöver för att uppnå den önskade arkitekturen, säger Itedale Namro Redwan, forskningschef på Cellink och fortsätter:

Organ och vävnader består av många olika celltyper. Med BIO X6 kan användare kombinera sex eller fler celltyper för att skriva ut avancerade organ- och vävnadsmodeller.

Du kan läsa mer om skrivaren och de olika skrivarhuvuden på Cellinks hemsida.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: