EU-kommissionen ser 3d-printad mat i framtiden

"100 radikala innovativa genombrott för framtiden" publicerades nyligen av Europakommissionen.

“100 radikala innovativa genombrott för framtiden” publicerades nyligen av Europakommissionen.

Den Europeiska kommissionen har publicerat en rapport om framtidsvisioner och innovationer som vi kommer kunna dra nytta av i framtiden. Bland annat nämns 3d-printad mat.

EU-kommissionen har gått igenom 100 olika innovationer som de anser kommer vara vanliga i våra liv om 10–20 år. Kommissionen har sedan rankat de olika bidragen efter hur mogen idén är, hur troligt det är att den kommer användas regelbundet från i dag till år 2038 och hur stark EU:s position är på forskningsområdet – jämfört med andra marknader i världen.

När det gäller 3d-utskrift av mat tror kommissionen att det kommer hjälpa människor som har svårt att äta. Genom att använda olika pulver kommer man även kunna printa olika ingredienser istället för att behöva springa till affären om du inte skulle ha något hemma. Dessutom kan du skriva ut exakt den mängd du behöver. Flera kockar och kulinariska restauranger leker redan med denna typ av teknik i dag.

Rapporten kan du ladda ner som en PDF-fil på engelska här.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: