De släpper fullfärgskrivare

En 3d-skrivare som heter OVE.

En 3d-skrivare som heter OVE.

OVE, ett polskt startupföretag har tillsammans med amerikanska Memjet, känt för sin egenutvecklade och till synes ultrasnabba inkjetteknik, tagit fram en ny FFF/FDM-3d-skrivare som skriver ut i fullfärg. Enligt OVE:s vd Tomasz Pluciennik saknas det ”intuitiva och lättanvända 3d-verktyg för att utforma 3d-modeller i färg”. 

– OVE är ett idealist verktyg för snabb 3d-utskrift av färgglada prototyper av alla slag, säger Tomasz Pluciennik och fortsätter:

– För mindre än 10 000 euro kommer vårt system täcka ett brett utbud av applikationer inom industri, utbildning, medicin, marknadsföring, konst, underhållning och produktion i små mängder.

Egenutvecklad programvara

OVE grundades 2015 och började utveckla desktop 3d-skrivare i fullfärg tillsammans med ett team från Mechatronics-avdelningen på Warszawa tekniska universitet. Därefter började Memjet arbeta tillsammans med OVE för att vidareutveckla 3d-skrivaren. Resultatet blev en OVE 3d-skrivare utrustad med ett Memjet-skrivhuvud som lägger till bläck i varje plastlager som byggs.

3d-utskrivet huvud från OVE.

3d-utskrivet huvud från OVE.

3d-skrivaren en byggyta på 210 x 300 millimeter och kan skriva ut upp till 300 millimeter i Z-axeln. OVE-programvaran är också utvecklad för enkel användning av färger, texturer, information eller anteckningar som till exempel en  QR-kod på ytan av den 3d-utskrivna modellen.

Lansering på Formnext

Skrivaren OVE visas för första gången under Formnext-mässan i Frankfurt, Tyskland, den 19–22 november 2019. Kostnaden för en 3d-skrivare är runt 10 000 euro och de första maskinerna ska levereras andra kvartalet 2020.

 

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: