3d-printade leksaker kan minska matsvinn

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 18 september 2019

 

”Play Food from the Future” heter leksakskollektionen. Den kommer inte gå att köpa men filer för 3d-printing finns gratis att ladda ner via WIN WINs hemsida.
”Play food from the future” kallas leksakskollektionen som kreatörerna bakom hoppas ska leda till mer samtal om hållbar mat.

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas och som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

FN har satt målet att minska matsvinnet med 50 procent till år 2030. Detta kräver dock både kunskap och en förändrad attityd kring mat. För att lyckas med detta har WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, som tidigare hette Göteborgspriset, tillsammans med samarbetspartners valt att ta fram en kollektion av leksaker som liknar mat och som kan skrivas ut med hjälp av en 3d-skrivare. Tanken är att det ska leda till samtal om hur och vilken mat vi kommer äta i framtiden.

– Årets tema är hållbar mat. Det är ett ämne lika komplext som livsviktigt för vår överlevnad, där förändringar i vårt beteende är nödvändiga för att ställa om till en hållbar värld, säger Lovisa Ralpher, projektledare på WIN WIN Award och fortsätter:

– Med lek och fantasi kan man på ett roligt sätt sprida kunskap som utmanar människors inställning till vad som kan vara mat.

 

Företagen uppmanar på sin hemsida om att skriva ut leksakerna PLA, som är en typ av plast härrörande från förnybara resurser, så som majs eller sockerrör.
Företagen uppmanar på sin hemsida om att skriva ut leksakerna PLA, som är en typ av plast härrörande från förnybara resurser, så som majs eller sockerrör.
Insekter, alger och pulver

På menyn finns bland annat insekter, alger och pulver.

– Varje leksak visar en kategori av hållbar mat som barn nog inte är vana vid, men som vi kommer behöva börja äta i framtiden om vi ska rädda den här planeten. Menyn från framtiden består av insekter, alger, avfall, pulvermat och annan näringsrik och klimatvänlig mat, säger Petter Swanberg, en av kreatörerna bakom projektet.

Flera byråer bakom projektet

Leksakerna är framtagna av Ingrid Strid, forskare på Svenska Lantbruksuniversitetet, WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, reklambyrån Forsman & Bodenfors, varumärkesbyrån Happy F&B, och tekniken för leksakerna är framtagen med reklambyrån Cheil Nordic. 

Leksakerna finns inte att köpa, men filer för 3d-printing finns gratis att ladda ner här.

 

Hamburgaren som ”består av” insektskött, spirulinabröd, vegansk ost och sallad.

Bönor i olika storlekar som göms inuti varandra.

En mer förklarade video om projektet hittar du här.

Läs vidare

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two