3d-printade leksaker kan minska matsvinn

 

”Play Food from the Future” heter leksakskollektionen. Den kommer inte gå att köpa men filer för 3d-printing finns gratis att ladda ner via WIN WINs hemsida.

”Play food from the future” kallas leksakskollektionen som kreatörerna bakom hoppas ska leda till mer samtal om hållbar mat.

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas och som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

FN har satt målet att minska matsvinnet med 50 procent till år 2030. Detta kräver dock både kunskap och en förändrad attityd kring mat. För att lyckas med detta har WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, som tidigare hette Göteborgspriset, tillsammans med samarbetspartners valt att ta fram en kollektion av leksaker som liknar mat och som kan skrivas ut med hjälp av en 3d-skrivare. Tanken är att det ska leda till samtal om hur och vilken mat vi kommer äta i framtiden.

– Årets tema är hållbar mat. Det är ett ämne lika komplext som livsviktigt för vår överlevnad, där förändringar i vårt beteende är nödvändiga för att ställa om till en hållbar värld, säger Lovisa Ralpher, projektledare på WIN WIN Award och fortsätter:

– Med lek och fantasi kan man på ett roligt sätt sprida kunskap som utmanar människors inställning till vad som kan vara mat.

 

Företagen uppmanar på sin hemsida om att skriva ut leksakerna PLA, som är en typ av plast härrörande från förnybara resurser, så som majs eller sockerrör.

Företagen uppmanar på sin hemsida om att skriva ut leksakerna PLA, som är en typ av plast härrörande från förnybara resurser, så som majs eller sockerrör.

Insekter, alger och pulver

På menyn finns bland annat insekter, alger och pulver.

– Varje leksak visar en kategori av hållbar mat som barn nog inte är vana vid, men som vi kommer behöva börja äta i framtiden om vi ska rädda den här planeten. Menyn från framtiden består av insekter, alger, avfall, pulvermat och annan näringsrik och klimatvänlig mat, säger Petter Swanberg, en av kreatörerna bakom projektet.

Flera byråer bakom projektet

Leksakerna är framtagna av Ingrid Strid, forskare på Svenska Lantbruksuniversitetet, WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, reklambyrån Forsman & Bodenfors, varumärkesbyrån Happy F&B, och tekniken för leksakerna är framtagen med reklambyrån Cheil Nordic. 

Leksakerna finns inte att köpa, men filer för 3d-printing finns gratis att ladda ner här.

 

Hamburgaren som ”består av” insektskött, spirulinabröd, vegansk ost och sallad.

Bönor i olika storlekar som göms inuti varandra.

En mer förklarade video om projektet hittar du här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: