3d-printade leksaker kan minska matsvinn

 

”Play Food from the Future” heter leksakskollektionen. Den kommer inte gå att köpa men filer för 3d-printing finns gratis att ladda ner via WIN WINs hemsida.

”Play food from the future” kallas leksakskollektionen som kreatörerna bakom hoppas ska leda till mer samtal om hållbar mat.

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas och som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

FN har satt målet att minska matsvinnet med 50 procent till år 2030. Detta kräver dock både kunskap och en förändrad attityd kring mat. För att lyckas med detta har WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, som tidigare hette Göteborgspriset, tillsammans med samarbetspartners valt att ta fram en kollektion av leksaker som liknar mat och som kan skrivas ut med hjälp av en 3d-skrivare. Tanken är att det ska leda till samtal om hur och vilken mat vi kommer äta i framtiden.

– Årets tema är hållbar mat. Det är ett ämne lika komplext som livsviktigt för vår överlevnad, där förändringar i vårt beteende är nödvändiga för att ställa om till en hållbar värld, säger Lovisa Ralpher, projektledare på WIN WIN Award och fortsätter:

– Med lek och fantasi kan man på ett roligt sätt sprida kunskap som utmanar människors inställning till vad som kan vara mat.

 

Företagen uppmanar på sin hemsida om att skriva ut leksakerna PLA, som är en typ av plast härrörande från förnybara resurser, så som majs eller sockerrör.

Företagen uppmanar på sin hemsida om att skriva ut leksakerna PLA, som är en typ av plast härrörande från förnybara resurser, så som majs eller sockerrör.

Insekter, alger och pulver

På menyn finns bland annat insekter, alger och pulver.

– Varje leksak visar en kategori av hållbar mat som barn nog inte är vana vid, men som vi kommer behöva börja äta i framtiden om vi ska rädda den här planeten. Menyn från framtiden består av insekter, alger, avfall, pulvermat och annan näringsrik och klimatvänlig mat, säger Petter Swanberg, en av kreatörerna bakom projektet.

Flera byråer bakom projektet

Leksakerna är framtagna av Ingrid Strid, forskare på Svenska Lantbruksuniversitetet, WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, reklambyrån Forsman & Bodenfors, varumärkesbyrån Happy F&B, och tekniken för leksakerna är framtagen med reklambyrån Cheil Nordic. 

Leksakerna finns inte att köpa, men filer för 3d-printing finns gratis att ladda ner här.

 

Hamburgaren som ”består av” insektskött, spirulinabröd, vegansk ost och sallad.

Bönor i olika storlekar som göms inuti varandra.

En mer förklarade video om projektet hittar du här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: