Liten byggtank ska gynna materialforskning

Markus Uhlirsch i labbet för additiv tillverkning av metaller på Swerim.

Markus Uhlirsch i labbet för additiv tillverkning av metaller på Swerim.

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

På Swerim i Kista, Stockholm, har en ny mindre byggtank installerats. Istället för att använda tio till hundratals kilo metallpulver, kommer det nu räcka med några deciliter. Detta öppnar upp för fler företag att testa olika legeringar och snabba på utvecklingen av nya metallmaterial.

– Vi är förstås väldigt glada över vår nya byggtank som möjliggör effektivare och billigare tester för våra kunder i industrin, säger Annika Strondl på metallforskningsinstitutet Swerim är chef för pulvermaterial och additiv tillverkning.

Annika Strondl på metallforskningsinstitutet Swerim är chef för pulvermaterial och additiv tillverkning. 

Annika Strondl från metallforskningsinstitutet Swerim.

Den nya byggtanken är ett svar på kunders efterfrågan om ökad materialutveckling inom additiv tillverkning. Intresset har varit stort enligt Swerim och är fullbokad av svensk industri de kommande månaderna.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam och GE Additive visar upp nytt produktionscenter

Arcam och GE Additive sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företagen avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: