lördag 13 augusti – vecka 32
Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema producerar årligen tusentals additivt tillverkade komponenter. Nu rustar de för framtiden med att sjösätta en ny hemsida och spana efter nästa potentiella investering.
Det har gått fem år sedan 3dp introducerade läsarna till den nystartade servicebyrån Addema i Jönköping. Sedan dess har ägarna Samuel Löfstrand och Claes Sjödahl satt full fokus på vad de anser sig vara allra bäst på – additiv tillverkning med service i fokus. Till en början valde de att lägga lite extra fokus på applikationer för den medicinska branschen, men i dag har de kunder inom en rad olika segment främst i Norden.
– Som alla företag i vår bransch kan man rikta sig mot alla typer branscher – från Oppfinnar-Jocke till flygindustrier, säger Claes och Samuel tillägger:
– Så länge de tillverkar eller har någon typ av produkt.
För Addema är kundservice den viktigaste faktorn.
– Viktigt för oss är service, det är vår styrka, och att kunden ska känna sig prioriterad, säger Claes.
– Något rätt gör vi eftersom vi växer hela tiden, säger Samuel.
Duon arbetar i dag med 3d-skrivare från den amerikanska tillverkaren 3D Systems och erbjuder tre olika tekniker, SLS, SLA och CJP. I dag 3d-skriver de ut tusentals komponenter årligen, och nyligen investerade de miljonbelopp i en automatiserad efterbehandling för infärgning och lackning. På så sätt klarar de i dag av att enbart vara två anställda som driver tillverkningen, även om de börjar märka av ett behov av ytterligare kapacitet. Detta gäller både personalstyrka och att förbereda materiellt för mer serietillverkning.
– På prototypsidan finns det en summa pengar hos företagen som skiftar beroende på konjunktur och liknande, så det går upp och ner. Det som ökar mest är serieproduktion. Men hur mycket serieproduktionen kommer öka vet vi inte. Det är den explosionsartade ökningen som vi alla sitter och väntar på, berättar Claes.
För att denna ”explosion” ska inträffa krävs dock ännu mer kunskap menar Samuel. Branschen är fortfarande omogen när det gäller produktion och många tenderar fortfarande att använda sig av äldre och ”trygga” tekniker, även om additiv tillverkning kanske egentligen är den mest kostnads- och tidseffektiva metoden.
– Många vet inte riktigt vad 3d-print kan prestera och det måste vi i branschen bli bättre på att svara på. Men någon gång kommer brytpunkten, säger Samuel.
Nästa steg för servicebyrån är en ny hemsida med automatofferering som snart lanseras. Redan nu har de också börjat snegla på vad som kan vara deras nästa investering.
– Vi kommer behöva öka vår kapacitet. Vi tittar på olika tekniker men vet inte riktigt var det kommer att landa än, avslutar Claes.
Det danska energibolaget Ørsted och Världsnaturfonden (WWF) i Danmark undersöker i ett gemensamt projekt hur 3D-printade rev kan gynna den biologiska mångfalden i Kattegatt. Förhoppningen är bland annat att se positiva effekter på torskbeståndet.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. augusti, 2022
Forskare vid Rutgers University i New Jersey har utvecklat ett nytt sätt att skriva ut med FFF-teknologin. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan bli en “game changer” enligt forskarna bakom studien.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. augusti, 2022
Nyligen invigde forskningsinstitutet RISE sitt Applikationscenter för additiv tillverkning i Göteborg. Med toppmodern utrustning och spetskompetens inom flera olika områden är förhoppningen att kunna driva på användningen av AM inom svensk industri.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 1. augusti, 2022
Göteborgsbaserade Fluicell har utsetts till ett av de mest intressanta bolagen inom 3D-printing 2022. Det är nättidskriften All3DP som varje år med hjälp av en oberoende expertjury listar de tio mest innovativa företagen i branschen.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 29. juni, 2022
Lufthansa och samarbetspartnern Aerotec har nått en viktig milstople inom additiv tillverkning. Tillsammans har man tagit fram flygbolagets första bärande 3D-printade reservdel i metall som blivit certifierad för flyganvändning.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. juni, 2022
EOS egen utbildningsverksamhet, Additive Minds Academy, lanserar nu en särskild app med AR-teknik. Appen “EOS M 290 Basic Training” gör det möjligt för personalen att snabbt lära sig systemet – till och med innan maskinen är på plats.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 27. juni, 2022
Ultimaker lanserar nu ett tillägg till sin 3D-skrivarmodell S5 som gör det möjligt att printa metalldelar. Detta nya “Ultimaker Metal Expansion Kit” innebär att användaren kan växla mellan utskrifter i plast och metall.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. juni, 2022
Läsktillverkaren PepsiCo har utvecklat en patenterad metod för tillverkning av formar till sin flaskproduktion. En hybridmetod som omfattar additiv tillverkning och sparar både tid och pengar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. juni, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige