Addema smider planer för framtiden

Claes Sjödahl och Samuel Löfstrand äger och driver servicebyrån Addema i Jönköping.

Claes Sjödahl och Samuel Löfstrand äger och driver servicebyrån Addema i Jönköping.

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema producerar årligen tusentals additivt tillverkade komponenter. Nu rustar de för framtiden med att sjösätta en ny hemsida och spana efter nästa potentiella investering.

Det har gått fem år sedan 3dp introducerade läsarna till den nystartade servicebyrån Addema i Jönköping. Sedan dess har ägarna Samuel Löfstrand och Claes Sjödahl satt full fokus på vad de anser sig vara allra bäst på – additiv tillverkning med service i fokus. Till en början valde de att lägga lite extra fokus på applikationer för den medicinska branschen, men i dag har de kunder inom en rad olika segment främst i Norden.

– Som alla företag i vår bransch kan man rikta sig mot alla typer branscher – från Oppfinnar-Jocke till flygindustrier, säger Claes och Samuel tillägger:

– Så länge de tillverkar eller har någon typ av produkt.

För Addema är kundservice den viktigaste faktorn.

– Viktigt för oss är service, det är vår styrka, och att kunden ska känna sig prioriterad, säger Claes.

– Något rätt gör vi eftersom vi växer hela tiden, säger Samuel.

 

 

Tusentals komponenter årligen

Duon arbetar i dag med 3d-skrivare från den amerikanska tillverkaren 3D Systems och erbjuder tre olika tekniker, SLS, SLA och CJP. I dag 3d-skriver de ut tusentals komponenter årligen, och nyligen investerade de miljonbelopp i en automatiserad efterbehandling för infärgning och lackning. På så sätt klarar de i dag av att enbart vara två anställda som driver tillverkningen, även om de börjar märka av ett behov av ytterligare kapacitet. Detta gäller både personalstyrka och att förbereda materiellt för mer serietillverkning.

– På prototypsidan finns det en summa pengar hos företagen som skiftar beroende på konjunktur och liknande, så det går upp och ner. Det som ökar mest är serieproduktion. Men hur mycket serieproduktionen kommer öka vet vi inte. Det är den explosionsartade ökningen som vi alla sitter och väntar på, berättar Claes.

För att denna ”explosion” ska inträffa krävs dock ännu mer kunskap menar Samuel. Branschen är fortfarande omogen när det gäller produktion och många tenderar fortfarande att använda sig av äldre och ”trygga” tekniker, även om additiv tillverkning kanske egentligen är den mest kostnads- och tidseffektiva metoden. 

– Många vet inte riktigt vad 3d-print kan prestera och det måste vi i branschen bli bättre på att svara på. Men någon gång kommer brytpunkten, säger Samuel.

Fler investeringar på gång

Nästa steg för servicebyrån är en ny hemsida med automatofferering som snart lanseras. Redan nu har de också börjat snegla på vad som kan vara deras nästa investering.

– Vi kommer behöva öka vår kapacitet. Vi tittar på olika tekniker men vet inte riktigt var det kommer att landa än, avslutar Claes. 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: