3d-printad bas sätter tonen

Olaf Diegel, professor inom additiv tillverkning vid University of Auckland, har gjort en 3d-printad Beatles-basgitarr. Foto via Linked In

Olaf Diegel, professor inom additiv tillverkning vid University of Auckland, har gjort en 3d-printad Beatles-basgitarr. Foto via LinkedIn

Additiv tillverkning är en känd teknik för att kunna tillverka föremål av många olika slag. Ett nytt exempel på detta är professorn Olaf Diegels ”Beatles-bas”.

Formen är baserad på Paul McCartneys ikoniska fiolformade Höfner basgitarr. Frontpanelen är prydd med noterna från den välkända låten Yesterday och bakgrunden består av olika relaterbara ikoner från Beatles-perioden: Yellow submarine, Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band trumlogo, George Harrisons Rickenbacker gitarr, John Lennons glasögon, Abbey Road övergångsställe med mera.

Kroppen är tillverkad i nylon med SLS 3d-skrivare och i övrigt består basen av en Warmoth-hals i lönn, Shaller bridge, Gotoh-inställningsskruvar och pickuperna är EMG Hz passive pickups.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: