De vill lösa utmaning med metallpulver

Grundarna bakom Graphmatech, Björn Lindh till vänster bredvid Mamoun Taher.

Grundarna bakom Graphmatech, Björn Lindh till vänster bredvid Mamoun Taher.

Graphmatech strävar efter att hitta lösningen som gör det lättare att arbeta med metallpulver, både i additiv tillverkning och metallurgi. Nu kan de ha tagit första steget för att nå dit. 

Det svenska materialteknik-företaget Graphmatech har försökt hitta sätt för den additiva tillverkningsbranschen som ska göra det lättare att hantera metallpulver.

– En sen eftermiddag åkte jag till laboratoriet med avsikt att undersöka vilken påverkan ett grafen-baserat material kan ha på de magnetiska egenskaperna i metallpulver. Metallpulvet uppvisade ett oväntat beteende efter det att det grafenbaserade materialet hade tillsatts, berättar Graphmatechs vd Mamoun Taher.

Efter upptäckten delade Mamoun nyheten med sin samarbetspartner Professor Ulf Jansson från Uppsala Universitet. Enligt Ulf har resultatet potential att lösa en stor utmaning som finns inom metallpulverindustrin i dag.

Vidare forskning har gjorts av Graphmatech och Ulf Janssons forskningsgrupp. Målet är att optimera och utveckla en miljövänlig men samtidigt kostnadseffektiv och skalbar process för behandling av metallpulver med grafenbaserade material för additiv tillverkning och pulvermetallurgi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: