De vill lösa utmaning med metallpulver

Grundarna bakom Graphmatech, Björn Lindh till vänster bredvid Mamoun Taher.

Grundarna bakom Graphmatech, Björn Lindh till vänster bredvid Mamoun Taher.

Graphmatech strävar efter att hitta lösningen som gör det lättare att arbeta med metallpulver, både i additiv tillverkning och metallurgi. Nu kan de ha tagit första steget för att nå dit. 

Det svenska materialteknik-företaget Graphmatech har försökt hitta sätt för den additiva tillverkningsbranschen som ska göra det lättare att hantera metallpulver.

– En sen eftermiddag åkte jag till laboratoriet med avsikt att undersöka vilken påverkan ett grafen-baserat material kan ha på de magnetiska egenskaperna i metallpulver. Metallpulvet uppvisade ett oväntat beteende efter det att det grafenbaserade materialet hade tillsatts, berättar Graphmatechs vd Mamoun Taher.

Efter upptäckten delade Mamoun nyheten med sin samarbetspartner Professor Ulf Jansson från Uppsala Universitet. Enligt Ulf har resultatet potential att lösa en stor utmaning som finns inom metallpulverindustrin i dag.

Vidare forskning har gjorts av Graphmatech och Ulf Janssons forskningsgrupp. Målet är att optimera och utveckla en miljövänlig men samtidigt kostnadseffektiv och skalbar process för behandling av metallpulver med grafenbaserade material för additiv tillverkning och pulvermetallurgi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: