De vill lösa utmaning med metallpulver

Grundarna bakom Graphmatech, Björn Lindh till vänster bredvid Mamoun Taher.

Grundarna bakom Graphmatech, Björn Lindh till vänster bredvid Mamoun Taher.

Graphmatech strävar efter att hitta lösningen som gör det lättare att arbeta med metallpulver, både i additiv tillverkning och metallurgi. Nu kan de ha tagit första steget för att nå dit. 

Det svenska materialteknik-företaget Graphmatech har försökt hitta sätt för den additiva tillverkningsbranschen som ska göra det lättare att hantera metallpulver.

– En sen eftermiddag åkte jag till laboratoriet med avsikt att undersöka vilken påverkan ett grafen-baserat material kan ha på de magnetiska egenskaperna i metallpulver. Metallpulvet uppvisade ett oväntat beteende efter det att det grafenbaserade materialet hade tillsatts, berättar Graphmatechs vd Mamoun Taher.

Efter upptäckten delade Mamoun nyheten med sin samarbetspartner Professor Ulf Jansson från Uppsala Universitet. Enligt Ulf har resultatet potential att lösa en stor utmaning som finns inom metallpulverindustrin i dag.

Vidare forskning har gjorts av Graphmatech och Ulf Janssons forskningsgrupp. Målet är att optimera och utveckla en miljövänlig men samtidigt kostnadseffektiv och skalbar process för behandling av metallpulver med grafenbaserade material för additiv tillverkning och pulvermetallurgi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: