De vill lösa utmaning med metallpulver

Grundarna bakom Graphmatech, Björn Lindh till vänster bredvid Mamoun Taher.

Grundarna bakom Graphmatech, Björn Lindh till vänster bredvid Mamoun Taher.

Graphmatech strävar efter att hitta lösningen som gör det lättare att arbeta med metallpulver, både i additiv tillverkning och metallurgi. Nu kan de ha tagit första steget för att nå dit. 

Det svenska materialteknik-företaget Graphmatech har försökt hitta sätt för den additiva tillverkningsbranschen som ska göra det lättare att hantera metallpulver.

– En sen eftermiddag åkte jag till laboratoriet med avsikt att undersöka vilken påverkan ett grafen-baserat material kan ha på de magnetiska egenskaperna i metallpulver. Metallpulvet uppvisade ett oväntat beteende efter det att det grafenbaserade materialet hade tillsatts, berättar Graphmatechs vd Mamoun Taher.

Efter upptäckten delade Mamoun nyheten med sin samarbetspartner Professor Ulf Jansson från Uppsala Universitet. Enligt Ulf har resultatet potential att lösa en stor utmaning som finns inom metallpulverindustrin i dag.

Vidare forskning har gjorts av Graphmatech och Ulf Janssons forskningsgrupp. Målet är att optimera och utveckla en miljövänlig men samtidigt kostnadseffektiv och skalbar process för behandling av metallpulver med grafenbaserade material för additiv tillverkning och pulvermetallurgi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: