Rekordstor utdelning till
metallprojekt

Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus, Högskolan Väst.

Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus, Högskolan Väst.

Flera miljoner delas årligen ut från myndigheter till olika forskningsprojekt som rör additiv tillverkning. Innan sommaren beviljade till exempel Vinnova 13 miljoner kronor till sex av Primus forskningsprojekt. Störst del av utdelningen går nu till projektet Metthram. 

Innan sommaren delade Vinnova ut 13 miljoner kronor till Primus sex olika forskningsprojekt. Det projekt av dessa som fått störst bit av kakan, närmare fem miljoner, är Metthram.

– För oss är det en rekordstor utdelning för ett enskilt Vinnovaprogram. Det stärker och breddar vår forskning inom additiv tillverkning och svetsning – och med material vi inte forskat om tidigare, säger Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus, Högskolan Väst.

Teknik testas för flera branscher

Metthram är ett projekt som handlar om att använda additiv tillverkning i form av metalldeponering till flera branscher gällande höghållfasta stål och aluminiumlegeringar.

Något som tekniken skulle kunna användas till är bandvagnar. Tillverkaren av terrängfordon, BAE Systems Hägglunds, är en av partnerna i projektet.

Något som tekniken skulle kunna användas till är bandvagnar. Tillverkaren av terrängfordon, BAE Systems Hägglunds, är en av partnerna i projektet.

– Metalldeponering med tråd i additiva tillverkningsmetoder går betydligt snabbare jämfört med exempelvis pulverbädd, som är en annan form av 3d-printing, säger Joel Andersson, som är projektledare och avdelningschef för Svetsteknologi vid Högskolan Väst och fortsätter:

– Det kan dessutom ge betydande fördelar i att skräddarsy produkter till bättre egenskaper än om de tillverkas med konventionella tillverkningsmetoder.

Tvåårigt projekt

I dag används tekniken inom gasturbinindustrin, men planen är att den nu ska testas för andra branscher. Projektet fick sin start under september i år och är beräknat att avslutas i slutet på år 2022.

Du kan läsa mer om projektet här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: