Rekordstor utdelning till
metallprojekt

Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus, Högskolan Väst.

Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus, Högskolan Väst.

Flera miljoner delas årligen ut från myndigheter till olika forskningsprojekt som rör additiv tillverkning. Innan sommaren beviljade till exempel Vinnova 13 miljoner kronor till sex av Primus forskningsprojekt. Störst del av utdelningen går nu till projektet Metthram. 

Innan sommaren delade Vinnova ut 13 miljoner kronor till Primus sex olika forskningsprojekt. Det projekt av dessa som fått störst bit av kakan, närmare fem miljoner, är Metthram.

– För oss är det en rekordstor utdelning för ett enskilt Vinnovaprogram. Det stärker och breddar vår forskning inom additiv tillverkning och svetsning – och med material vi inte forskat om tidigare, säger Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus, Högskolan Väst.

Teknik testas för flera branscher

Metthram är ett projekt som handlar om att använda additiv tillverkning i form av metalldeponering till flera branscher gällande höghållfasta stål och aluminiumlegeringar.

Något som tekniken skulle kunna användas till är bandvagnar. Tillverkaren av terrängfordon, BAE Systems Hägglunds, är en av partnerna i projektet.

Något som tekniken skulle kunna användas till är bandvagnar. Tillverkaren av terrängfordon, BAE Systems Hägglunds, är en av partnerna i projektet.

– Metalldeponering med tråd i additiva tillverkningsmetoder går betydligt snabbare jämfört med exempelvis pulverbädd, som är en annan form av 3d-printing, säger Joel Andersson, som är projektledare och avdelningschef för Svetsteknologi vid Högskolan Väst och fortsätter:

– Det kan dessutom ge betydande fördelar i att skräddarsy produkter till bättre egenskaper än om de tillverkas med konventionella tillverkningsmetoder.

Tvåårigt projekt

I dag används tekniken inom gasturbinindustrin, men planen är att den nu ska testas för andra branscher. Projektet fick sin start under september i år och är beräknat att avslutas i slutet på år 2022.

Du kan läsa mer om projektet här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: 

Mässa bjuder på premiärer

Fler än 800 utställare är på plats under Formnext-mässan i Frankfurt som pågår 19–22 november. Mässan är ett ledande event för den additiva tillverkningsbranschen och täcker in allt från programvara till efterbehandling.

Publicerat av: 

Metall i centrum hos
3d-teknikleverantör

Protech fortsätter sin satsning på metall. Under året har företaget börjat sälja 3d-skrivare från Desktop Metal och Xact Metal – två maskiner som båda gick att spana in i Protechs monter under Elmia Subcontractor. 

Publicerat av: 

Lasertech växlar upp

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: