Rekordstor utdelning till
metallprojekt

Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus, Högskolan Väst.

Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus, Högskolan Väst.

Flera miljoner delas årligen ut från myndigheter till olika forskningsprojekt som rör additiv tillverkning. Innan sommaren beviljade till exempel Vinnova 13 miljoner kronor till sex av Primus forskningsprojekt. Störst del av utdelningen går nu till projektet Metthram. 

Innan sommaren delade Vinnova ut 13 miljoner kronor till Primus sex olika forskningsprojekt. Det projekt av dessa som fått störst bit av kakan, närmare fem miljoner, är Metthram.

– För oss är det en rekordstor utdelning för ett enskilt Vinnovaprogram. Det stärker och breddar vår forskning inom additiv tillverkning och svetsning – och med material vi inte forskat om tidigare, säger Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus, Högskolan Väst.

Teknik testas för flera branscher

Metthram är ett projekt som handlar om att använda additiv tillverkning i form av metalldeponering till flera branscher gällande höghållfasta stål och aluminiumlegeringar.

Något som tekniken skulle kunna användas till är bandvagnar. Tillverkaren av terrängfordon, BAE Systems Hägglunds, är en av partnerna i projektet.

Något som tekniken skulle kunna användas till är bandvagnar. Tillverkaren av terrängfordon, BAE Systems Hägglunds, är en av partnerna i projektet.

– Metalldeponering med tråd i additiva tillverkningsmetoder går betydligt snabbare jämfört med exempelvis pulverbädd, som är en annan form av 3d-printing, säger Joel Andersson, som är projektledare och avdelningschef för Svetsteknologi vid Högskolan Väst och fortsätter:

– Det kan dessutom ge betydande fördelar i att skräddarsy produkter till bättre egenskaper än om de tillverkas med konventionella tillverkningsmetoder.

Tvåårigt projekt

I dag används tekniken inom gasturbinindustrin, men planen är att den nu ska testas för andra branscher. Projektet fick sin start under september i år och är beräknat att avslutas i slutet på år 2022.

Du kan läsa mer om projektet här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: