Flera miljoner delas årligen ut från myndigheter till olika forskningsprojekt som rör additiv tillverkning. Innan sommaren beviljade till exempel Vinnova 13 miljoner kronor till sex av Primus forskningsprojekt. Störst del av utdelningen går nu till projektet Metthram.
Innan sommaren delade Vinnova ut 13 miljoner kronor till Primus sex olika forskningsprojekt. Det projekt av dessa som fått störst bit av kakan, närmare fem miljoner, är Metthram.
– För oss är det en rekordstor utdelning för ett enskilt Vinnovaprogram. Det stärker och breddar vår forskning inom additiv tillverkning och svetsning – och med material vi inte forskat om tidigare, säger Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus, Högskolan Väst.
Teknik testas för flera branscher
Metthram är ett projekt som handlar om att använda additiv tillverkning i form av metalldeponering till flera branscher gällande höghållfasta stål och aluminiumlegeringar.
– Metalldeponering med tråd i additiva tillverkningsmetoder går betydligt snabbare jämfört med exempelvis pulverbädd, som är en annan form av 3d-printing, säger Joel Andersson, som är projektledare och avdelningschef för Svetsteknologi vid Högskolan Väst och fortsätter:
– Det kan dessutom ge betydande fördelar i att skräddarsy produkter till bättre egenskaper än om de tillverkas med konventionella tillverkningsmetoder.
Tvåårigt projekt
I dag används tekniken inom gasturbinindustrin, men planen är att den nu ska testas för andra branscher. Projektet fick sin start under september i år och är beräknat att avslutas i slutet på år 2022.
Du kan läsa mer om projektet här.