Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Biomaterial för additiv tillverkning blir vanligare och vanligare, menar Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation. På Elmia Subcontractor visas ett stort turbinblad gjort av cellulosa. 

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Det är under den kommande Elmia Subcontractor-mässan i Jönköping som forskare från Universitetet för teknik och design i Singapore kommer visa upp ett turbinblad gjort av cellulosa. För att ta fram detta material har forskarna inspirerats av algsvampar som fortplantar sig och bildar ett månggrenat nätverk av små tunna celltrådar.

Starkt som metall

Denna cellulosa kan sedan 3d-printas och när den torkas och hettas upp dör svampen och materialet blir väldigt starkt – nästan som metall. Det är ett material forskarna valt att kalla för FLAM.

– Det är väldigt stort att de faktiskt printar en organism, till ett otroligt robust material som dessutom är lätt och billigt, säger innovationsexperten Dr Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

När materialet skrivits ut till ett objekt kan det bearbetas och formas likt trä. Inga lösningsmedel eller liknande krävs vilket gör det helt nedbrytbart.

– Vi tror att denna första, storskaliga 3d-print – i biologiska polymerer som finns överallt på jorden – kommer att bli katalysatorn för övergången till miljövänliga och cirkulära tillverkningsmodeller, skriver forskarna i sin rapport.

”Vanligare och vanligare”

Natuliga material blir vanligare och vanligare menar Sascha Peters. Detta beror på att fler skaffar sig en egen 3d-skrivare. Det finns också ett större intresse för miljövänliga alternativ.

Du hittar mer information om årets Elmia Subcontractor här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam och GE Additive visar upp nytt produktionscenter

Arcam och GE Additive sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företagen avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: