Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Biomaterial för additiv tillverkning blir vanligare och vanligare, menar Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation. På Elmia Subcontractor visas ett stort turbinblad gjort av cellulosa. 

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Det är under den kommande Elmia Subcontractor-mässan i Jönköping som forskare från Universitetet för teknik och design i Singapore kommer visa upp ett turbinblad gjort av cellulosa. För att ta fram detta material har forskarna inspirerats av algsvampar som fortplantar sig och bildar ett månggrenat nätverk av små tunna celltrådar.

Starkt som metall

Denna cellulosa kan sedan 3d-printas och när den torkas och hettas upp dör svampen och materialet blir väldigt starkt – nästan som metall. Det är ett material forskarna valt att kalla för FLAM.

– Det är väldigt stort att de faktiskt printar en organism, till ett otroligt robust material som dessutom är lätt och billigt, säger innovationsexperten Dr Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

När materialet skrivits ut till ett objekt kan det bearbetas och formas likt trä. Inga lösningsmedel eller liknande krävs vilket gör det helt nedbrytbart.

– Vi tror att denna första, storskaliga 3d-print – i biologiska polymerer som finns överallt på jorden – kommer att bli katalysatorn för övergången till miljövänliga och cirkulära tillverkningsmodeller, skriver forskarna i sin rapport.

”Vanligare och vanligare”

Natuliga material blir vanligare och vanligare menar Sascha Peters. Detta beror på att fler skaffar sig en egen 3d-skrivare. Det finns också ett större intresse för miljövänliga alternativ.

Du hittar mer information om årets Elmia Subcontractor här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fordonsjätte printar medicinsk utrustning

Ford i USA inleder nya samarbeten för att för att möta efterfrågan på munskydd och respiratorer. – På Ford känner vi en skyldighet att bidra i dessa tider, säger Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company.

Publicerat av: 

Prototal serietillverkar skyddsutrustning

Efter ökad förfrågan på skyddsutrustning inom vården, i samband med Coronaviruset, börjar Prototal serietillverka skyddsvisir. – Vi såg möjligheten att snabbt ta fram ett skydd för att akut hjälpa sjukvården, säger Jonas Sandwall marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: