Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Biomaterial för additiv tillverkning blir vanligare och vanligare, menar Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation. På Elmia Subcontractor visas ett stort turbinblad gjort av cellulosa. 

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Det är under den kommande Elmia Subcontractor-mässan i Jönköping som forskare från Universitetet för teknik och design i Singapore kommer visa upp ett turbinblad gjort av cellulosa. För att ta fram detta material har forskarna inspirerats av algsvampar som fortplantar sig och bildar ett månggrenat nätverk av små tunna celltrådar.

Starkt som metall

Denna cellulosa kan sedan 3d-printas och när den torkas och hettas upp dör svampen och materialet blir väldigt starkt – nästan som metall. Det är ett material forskarna valt att kalla för FLAM.

– Det är väldigt stort att de faktiskt printar en organism, till ett otroligt robust material som dessutom är lätt och billigt, säger innovationsexperten Dr Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

När materialet skrivits ut till ett objekt kan det bearbetas och formas likt trä. Inga lösningsmedel eller liknande krävs vilket gör det helt nedbrytbart.

– Vi tror att denna första, storskaliga 3d-print – i biologiska polymerer som finns överallt på jorden – kommer att bli katalysatorn för övergången till miljövänliga och cirkulära tillverkningsmodeller, skriver forskarna i sin rapport.

”Vanligare och vanligare”

Natuliga material blir vanligare och vanligare menar Sascha Peters. Detta beror på att fler skaffar sig en egen 3d-skrivare. Det finns också ett större intresse för miljövänliga alternativ.

Du hittar mer information om årets Elmia Subcontractor här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: