Protolabs vidgar portföljen

Den digitala producenten Protolabs lanserar 3d-printning med polypropen i Europa.

Den digitala producenten Protolabs lanserar 3d-printning med polypropen i Europa.

Protolabs lanserar 3d-printing med polypropen i Europa. Enligt företaget innebär det en snabbare utveckling och test av prototyper.

Protolabs lanserar additiv tillverkning med termoplasten polypropen i Europa. Enligt Protolabs öppnar utvecklingen av materialet för SLS-tekniken, selektiv lasersintring, upp för möjligheten att producera komplicerade konstruktioner som inte kunnat levereras med formsprutning eller CNC-bearbetning. Det ska också gå snabbare att utveckla och testa prototyper.

– För moderna tillverkare är polypropen en av de mest använda plasterna som finns för olika ändamål. Fram tills nu har man kunnat använda polypropenliknande material som liknar plasten, men det har inte samma egenskaper som originalets och är inte lika hållbart. Nu när vi kan producera en prototyp av polypropen på ett kostnadseffektivt sätt kan designingenjörerna utveckla och testa den i en applikation med samma material som kommer att användas för produktion, säger Andrea Landoni, produktchef for 3d-utskrift hos Protolabs.

3d-printad behållare med gångjärn, tryckt i polypropen. Foto via Protolabs

3d-printad behållare med gångjärn, tryckt i polypropen. Foto via Protolabs

3d-printing med äkta polypropylen öppnar också för många olika typer av mönster med komplexa geometrien som tidigare var omöjliga att utföra, till exempel viktminskande eller organiska former som inre kanaler.

– Om du tidigare ville använda polypropen begränsades designen av den tillgängliga tillverkningstekniken. Nu är det bara fantasin som sätter gränser, avslutar Andrea.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: