Protolabs vidgar portföljen

Den digitala producenten Protolabs lanserar 3d-printning med polypropen i Europa.

Den digitala producenten Protolabs lanserar 3d-printning med polypropen i Europa.

Protolabs lanserar 3d-printing med polypropen i Europa. Enligt företaget innebär det en snabbare utveckling och test av prototyper.

Protolabs lanserar additiv tillverkning med termoplasten polypropen i Europa. Enligt Protolabs öppnar utvecklingen av materialet för SLS-tekniken, selektiv lasersintring, upp för möjligheten att producera komplicerade konstruktioner som inte kunnat levereras med formsprutning eller CNC-bearbetning. Det ska också gå snabbare att utveckla och testa prototyper.

– För moderna tillverkare är polypropen en av de mest använda plasterna som finns för olika ändamål. Fram tills nu har man kunnat använda polypropenliknande material som liknar plasten, men det har inte samma egenskaper som originalets och är inte lika hållbart. Nu när vi kan producera en prototyp av polypropen på ett kostnadseffektivt sätt kan designingenjörerna utveckla och testa den i en applikation med samma material som kommer att användas för produktion, säger Andrea Landoni, produktchef for 3d-utskrift hos Protolabs.

3d-printad behållare med gångjärn, tryckt i polypropen. Foto via Protolabs

3d-printad behållare med gångjärn, tryckt i polypropen. Foto via Protolabs

3d-printing med äkta polypropylen öppnar också för många olika typer av mönster med komplexa geometrien som tidigare var omöjliga att utföra, till exempel viktminskande eller organiska former som inre kanaler.

– Om du tidigare ville använda polypropen begränsades designen av den tillgängliga tillverkningstekniken. Nu är det bara fantasin som sätter gränser, avslutar Andrea.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Industrimässa flyttar till nätet

Elmia Subcontractor Connect 2020. Så heter Elmias nya digitala mötesplats som ska äga rum 10–13 november, istället för industrimässan Elmia Subcontractor. – Det finns ett stort behov och en stark önskan bland våra utställare och besökare att träffas, säger Helena Åhs, mässansvarig för Elmia Subcontractor.

Publicerat av: