Protolabs vidgar portföljen

Den digitala producenten Protolabs lanserar 3d-printning med polypropen i Europa.

Den digitala producenten Protolabs lanserar 3d-printning med polypropen i Europa.

Protolabs lanserar 3d-printing med polypropen i Europa. Enligt företaget innebär det en snabbare utveckling och test av prototyper.

Protolabs lanserar additiv tillverkning med termoplasten polypropen i Europa. Enligt Protolabs öppnar utvecklingen av materialet för SLS-tekniken, selektiv lasersintring, upp för möjligheten att producera komplicerade konstruktioner som inte kunnat levereras med formsprutning eller CNC-bearbetning. Det ska också gå snabbare att utveckla och testa prototyper.

– För moderna tillverkare är polypropen en av de mest använda plasterna som finns för olika ändamål. Fram tills nu har man kunnat använda polypropenliknande material som liknar plasten, men det har inte samma egenskaper som originalets och är inte lika hållbart. Nu när vi kan producera en prototyp av polypropen på ett kostnadseffektivt sätt kan designingenjörerna utveckla och testa den i en applikation med samma material som kommer att användas för produktion, säger Andrea Landoni, produktchef for 3d-utskrift hos Protolabs.

3d-printad behållare med gångjärn, tryckt i polypropen. Foto via Protolabs

3d-printad behållare med gångjärn, tryckt i polypropen. Foto via Protolabs

3d-printing med äkta polypropylen öppnar också för många olika typer av mönster med komplexa geometrien som tidigare var omöjliga att utföra, till exempel viktminskande eller organiska former som inre kanaler.

– Om du tidigare ville använda polypropen begränsades designen av den tillgängliga tillverkningstekniken. Nu är det bara fantasin som sätter gränser, avslutar Andrea.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal blir en del av HP:s nätverk

Prototal blir en del av HP:s globala nätverk HP Digital Manufacturing Network. Inträdet i nätverket ska ge Prototal en möjlighet att expandera sin verksamhet ytterligare. – Mina förväntningar är nätverket ska generera ökade produktionsvolymer, säger Prototals vd Henrik Lundell. 

Publicerat av: 

Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Publicerat av: 

Bioskrivare ska boosta forskning

Det Göteborgsbaserade biotechföretaget Fluicell lanserar Biopixlar, en plattform för bioprinting i  tre dimensioner, som enligt företaget har en upplösning och precision på encellsnivå.

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till
flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printat rostfritt stål sätts
under lupp

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

Publicerat av: 

Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: